Englannin päävalmentaja Gareth Southgate teki kovia ratkaisuja ennen EM-finaalin rangaistuspotkukilpailua. Englanti maksoi lopulta kovan hinnan Southgaten päätöksestä, kun se hävisi Italialle.

Southgate vaihtoi kentälle juuri ennen jatko-ottelun päättymistä Marcus Rashfordin ja Jadon Sanchon, jotka korvasivat Kyle Walkerin sekä Jordan Hendersonin. Southgate laittoi nuoret miehet kovaan paikkaan, kun kylmänä vaihdosta kentälle juuri tulleet Rashford, 22 ja Sancho, 21, olivat vetämässä pilkkuja. Lisäksi viimeisenä vetäjänä nähtiin vasta 19-vuotias Bukayo Saka.

Kaikki kolme edellä mainittua pelaajaa epäonnistuivat omissa laukauksissaan. Southgate otti syyt niskoilleen ja seisoi päätöstensä takana.

– Se on minun syytäni. Minä päätin, ketkä laukovat perustuen siihen, mitä olimme tehneet harjoituksissa. Kukaan ei ole omillaan. Se oli täysin minun päätökseni, ja siitä on vain minua syyttäminen.

– He olivat parhaat (rankkarin) laukojat, joita meillä oli kentällä. Voitamme ja häviämme yhdessä, Southgate sanoi ottelun jälkeen.

Southgate tietää hyvin, miltä tuntuu epäonnistua ratkaisevassa rankkarissa. Southgate epäonnistui vuoden 1996 EM-välierässä omassa rankkarissaan ja on joutunut kantamaan suurta taakkaa siitä päivästä asti. Southgate halusi tehdä selväksi, ettei 19-vuotias Bukayo Saka jää yksin karmean hetken keskellä.

– Hän ei ole yksin. Meidän täytyy olla tukena hänelle. Meidän täytyy auttaa häntä. Olen varma, että hän saa myös paljon rakkautta ulkopuolelta, Southgate sanoi.

Ikävä kyllä Saka, Sancho ja Rashford ovat joutuneet ottelun jälkeen rasististen hyökkäysten kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Englannin jalkapalloliitto otti välittömästi kovasti kantaa rasistisiin solvauksiin.

– Yksikään, joka käyttäytyy noin kuvottavalla tavalla, ei ole tervetullut katsomaan joukkuettamme, jalkapalloliitto tiedotti nopeasti.

Southgaten päätökset ovat saaneet myös asiantuntijoilta kritiikkiä. Englannin maajoukkueen entinen maalitykki Alain Shearer huomautti, kuinka hankalaa on lähteä laukomaan kylmiltään pilkkuja.

[readmore from=em2021]

– Pitää olla henkisesti oikeassa tilassa. He eivät olleet koskeneet palloon muutamaan tuntiin, Shearer totesi BBC:llä.

Roy Keane sen sijaan peräänkuulutti kokeneempien pelaajien vastuuta.

– Et voi (Raheem) Sterlinginä tai (Jack) Grealishina istua vieressä ja antaa nuoren pojan mennä laukomaan ennen sinua. Et vain voi. Et voi antaa ujon 19-vuotiaan pojan laukoa ennen sinua. Heillä on paljon enemmän kokemusta, Sterling on voittanut pokaaleja. Heidän olisi pitänyt laukoa ennen nuorta poikaa ja nousta esiin, Keane sanoi ITV:n lähetyksessä.

LUE MYÖS: