Suomalaiset jalkapallofanit sekä koko Huuhkajien joukkue saivat viime viikolla odotettuja uutisia, kun UEFA vahvisti kahdeksan ensi kesän EM-kisojen 12 isäntäkaupungista. Näiden kahdeksan joukossa olivat myös Suomen lohkon pelipaikkakunnat Kööpenhamina ja Pietari.

Epävarmoiksi päätöksen jälkeen jäi tuossa vaiheessa vielä neljä alkuperäisistä isäntäkaupungeista: Rooma, Bilbao, München ja Dublin. Näiden osalta päätökset tehdään viimeistään ensi maanantaina.

Jo keskiviikkona UEFA kuitenkin näytti vihreää valoa Roomalle, sillä Italian hallitus hyväksyi, että Rooman Olympiastadionille voidaan ottaa ainakin 25 prosenttia katsojakapasiteetista. Näin Roomasta tuli yhdeksäs varma isäntäkaupunki, ja EM-turnauksen avausottelu Italia-Turkki pelataan 11.6. alkuperäisen suunnitelman mukaan Ikuisessa kaupungissa. Italian ja Turkin kanssa lohkossa pelaavat myös Sveitsi ja Wales. Lohkon toinen isäntäkaupunki on Baku.

Espanjassa pohditaan sen sijaan mahdollista isäntäkaupungin vaihtoa. Baskimaan hallitus ilmoitti maanantaina, ettei se aio höllentää yleisörajoituksiaan ennen kuin 60 prosenttia aikuisväestöstä on rokotettu ja koronaviruksen ilmaantuvuusluku putoaa alle 40:een per 100 000 asukasta. Näin ei uskota käyvän alle kahdessa kuukaudessa – eikä ainakaan ennen maanantain takarajaa – joten Bilbao ei pystyne täyttämään UEFA:n vaatimusta vähintään 25 prosentin katsojakapasiteetin hyödyntämisestä.

[readmore from=EM2021]

Niinpä Espanjan jalkapalloliitto harkitsee nyt Espanjan isännöimien otteluiden siirtämistä Bilbaosta Sevillaan, La Cartuja -stadionille. Helpolla ei minimirajaan ylletä silti Andalusiassakaan, sillä tällä hetkellä maakunnassa sallitaan peleihin 800 katsojaa, kun UEFA:n vaatimus tarkoittaisi Sevillassa otteluihin vähintään 20 000 katsojaa. Myös kaksi huhtikuista Espanjan cupin loppuottelua pelataan La Cartujalla kokonaan ilman yleisöä.

Espanjan kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Ruotsi, Puola ja Slovakia. Lohkon toinen virallinen isäntäkaupunki on vielä tässä vaiheessa Dublin, jonka tilanne on kuitenkin Münchenin tavoin vielä täysin auki. Ennusmerkit viittaavat siihen, että nämä kaksi kaupunkia saattavat joutua luopumaan kisaisännyydestään.

Lähde: AS