EM-kisat 2021 -ennakko – lohko F: Armoton kuolemanlohko ei jätä kylmäksi – Cristiano Ronaldon ja Joachim Löwin viimeiset valssit

© Kuva: Getty Images

Maajoukkuejalkapallon ystävät hieroivat käsiään yhteen, kun EM-kisojen F-lohkon maat olivat selvillä: Ranska, Saksa, Portugali ja Unkari. Samassa lohkossa ei ole ainoastaan kolme lajin mahtimaata, vaan kolme viimeisintä eurooppalaista arvokisavoittajaa.

Ranska on FIFA-rankingissa toisena, Portugali viidentenä ja Saksa 12:na. Lohkon heittopussiksi povattu Unkari löytyy listauksen 37. sijalta.

Unkarin joukkueen kirkkain tähti on RB Leipzigin luottomaalivahti Péter Gulácsi. Muihin johtaviin pelaajiin lukeutuvat muun muassa Mainzin konkarikärki Ádám Szalai sekä Bristol Cityn keskikenttäpelaaja Ádám Nagy. Maan ehkäpä se suurin tähti Dominik Szoboszlai joutui jättämään EM-lopputurnauksen välistä loukkantumisen takia.

Ranskalla on jälleen kenties kisojen kovin joukkue liikenteessä. Les Bleusilla on tajuttoman kova tarjonta jokaiselle pelipaikalle, ja Ranskan alle 21-vuotiaiden katsoessa voi todeta, että sinipaidoilla ei ole pulaa laatupelaajista tulevaisuudessakaan. Parin vuoden takainen maailmanmestarijoukkue on pitkälti yhä kasassa, ja sitä on vahvistettu muun muassa kaivatulla paluumuuttajalla, Real Madridin tähtihyökkääjällä Karim Benzemalla.

Totuttuun tapaan myös Saksa on nimennyt äärimmäisen vahvan joukkueen kisoihin. Bayern Münchenin Manuel Neuer kantaa yhä vastuuta tolppien välissä, ja hän saa parin vuoden tauon jälkeen mukaan seurajoukkuekaverinsa Thomas Müllerin.

Kokeneempaa kaartia edustavat myös Borussia Dortmundin Mats Hummels ja Real Madridin Toni Kroos. Saksan nuoriso-osastokin on kadehdittavan nimekäs. Bayernin 18-vuotias huippulupaus Jamal Musiala on ryhmän untuvikko, ja hänestä seuraavaa ikäluokkaa edustaa tuore Mestarien liigan finaalin voittomaalin tekijä, Chelsean Kai Havertz.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kai Havertz ja Chelsea kukistivat Mestarien liigan finaalissa Manchester Cityn. Kuva: Getty Images

Portugali saapuu jälleen kisoihin Cristiano Ronaldon johdolla. Juventuksen supertähdellä on ikää jo 36 vuotta, mutta päättyneellä kaudella hän paukutti jälleen vajaat 40 maalia.

Portugalinkaan ryhmässä ei juuri heikkouksia ole. Ronaldon rinnalla hyökkäyksessä nähdään André Silvan ja Diogo Jotan kaltaisia nimiä, keskikentältä tulitukea ja turvaa antavat muun muassa Bruno Fernandes ja William Carvalho, puolustuksessa luutivat Rúben Dias ja kaiken nähnyt Pepe. Maalilla pelaa Rui Patrício.

F-lohko on yksi kisojen jännittävimmistä juuri siitä syystä, että yksi jättiläisistä saattaa jättää leikin kesken jo lohkovaiheessa.

Miten karsinnat sujuivat?

Saksa

Die Mannschaft nappasi karsinnoissa 21 pistettä 24:stä mahdollisesta. Ainoastaan Hollanti kykeni horjuttamaan Saksaa 4-2-voitolla.

Saksa teki 30 maalia ja päästi seitsemän. Viiden joukkueen lohkoissa parempaan maalieroon kykeni vain Englanti (+31).

Joukkueen sisäisen maalipörssin voittajaksi nousi Serge Gnabry kahdeksalla maalillaan. Maajoukkueen tulevaksi kapteeniksi povattu Joshua Kimmich tahkosi karsinnat alusta loppuun käymättä vaihtopenkillä kertaakaan.

Viime syksyn Nations League sujui Saksan osalta ailahdellen. Kuudesta pelistään se voitti kaksi ja pelasi kolmessa tasan. Tappioita tuli siis vain yksi, mutta se oli sitäkin rumempi 0-6-häviö lohkovoittaja Espanjalle.

Myös kevään ensimäiset MM-karsintapelit sujuivat erikoisissa merkeissä. Saksa nappasi voitot Islannista ja Romaniasta, mutta hävisi kotonaan Pohjois-Makedonialle 1-2. Saksa oli viimeksi hävinnyt MM-karsintapelin kotikentällään vuonna 2001.

Ranska

Ranska hoiteli EM-karsinnat lähes täydellisellä tulosrivillä. Kymmenestä ottelusta saldoksi muodostui kahdeksan voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio. Ainoat pistemenetyksensä Ranska kärsi lohkossa toiseksi sijoittuneelle Turkille, joka voitti ensimmäisen kohtaamisen kotonaan ja haki toisesta vieraspisteen.

Karsinnoissa Ranska iski 25 maalia ja päästi ainoastaan kuusi, joista puolet teki Turkki.

Ranskaan parhaana maalintekijänä kunnostautui kuuden osuman Olivier Giroud. Isoimmat peliminuutit tahkosivat Raphaël Varane ja Antoine Griezmann, joka syötti peräti yhdeksän maalia.

Olivier Giroud oli Ranskan paras maalintekijä EM-karsinnoissa. Kuva: Getty Images.

Les Bleus pelasi syksyn Nations Leaguessa tappioitta kirjaten itselleen viisi täyttä pistepottia ja yhden tasapelin, millä irtosi myös lohkovoitto. Nations Leaguen pelien väliin mahtui yksi tappio, kun Suomi kävi hakemassa Stade de Francelta 2-0-vierasvoiton kummankin pelatessa reservipitoisilla miehistöillä.

Ranska aloitti MM-karsinnat tasapelillä Ukrainan kanssa, mutta jatkoi siitä voittoihin Kazakstania ja Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Portugali

Hallitseva Euroopan-mestari tuli lohkossaan toiseksi jääden kolme pistettä Ukrainan taakse. Portugali voitti karsinnoissa viisi peliä, pelasi kahdessa tasan ja hävisi yhden.

Portugali aloitti karsintansa tasapeleillä Ukrainaa ja Serbiaa vastaan ja kärsi kuudennelle kierroksella vierastappion Ukrainalle, mutta muut pelinsä se voitti vähintään kahden maalin erolla.

Cristiano Ronaldo jakoi 11 osumallaan karsintojen maalipörssin toisen sijan Israelin Eran Zahavin kanssa. Kaksikon selätti vain Englannin Harry Kane, joka onnistui maalinteossa 12 kertaa. Rúben Dias ja Rui Patrício pelasivat karsinnoissa täydet minuutit Portugalin alakerrassa, ja isossa roolissa esiintyi myös Bernardo Silva, joka tehtaili kolme maalia ja syötti kuusi.

Portugali tuli Nations Leaguen lohkossaan toiseksi jääden juurikin Ranskan taakse, jolle se kärsi myös ainoan tappionsa.

MM-karsinnat alkoivat Portugalin osalta skandaalinkäryisissä merkeissä. Fernando Santosin suojatit voittivat Azerbaidžanin ja Luxemburgin, mutta niiden välissä pelatusta Serbia-ottelusta puhuttiin jälkikäteen pitkään.

Cristiano Ronaldo asteli kentältä vihaisena, kun Portugalin selvä maali hylättiin MM-karsinnoissa Serbiaa vastaan. Kuva: Getty Images.

Cristiano Ronaldo näytti iskeneen viimeisellä minuutilla Portugalille voittomaalin, mutta koska pelissä ei ollut käytössä VAR- tai maaliviivateknologiaa, jäi maalilta näyttänyt osuma hyväksymättä. Jälkikäteen erotuomari Danny Makkelie pyysi julkisesti anteeksi Portugalin joukkueelta, ja ratkaisevassa roolissa ollut avustava tuomari Mario Diks menetti paikkansa Makkelien tiimissä.

Unkari

Unkari selviytyi kisoihin Nations Leaguen kautta. EM-karsintalohkossaan se tuli neljänneksi Kroatian, Walesin ja Slovakian taakse. Suora kisapaikka jäi kuitenkin vain kahden pisteen päähän.

Playoff-vaiheen välierissä Unkari kaatoi Bulgarian 3-1 ja sai ratkaisupelissä vastaansa Islannin.

Kisapaikka ratkesi lopulta dramaattisella tavalla. Islanti siirtyi johtoon 11. minuutilla, kun maalivahti Péter Gulácsi sähläsi Gylfi Sigurðssonin antaman vapaapotkun sisään. Unkari tuli tasoihin vasta 88. minuutilla Loïc Négon osumalla, ja Dominik Szoboszlai ennätti iskemään vielä voittomaalin ennen jatkoaikaa.

Unkari on F-lohkon joukkueista ainoa, joka pelasi viime syksyn Nations Leaguessa B-divisioonassa. Unkari suoriutui sarjatasoa alempana mallikkaasti voittaen lohkonsa, jossa olivat sen lisäksi Venäjä, Serbia ja Turkki.

Myös MM-karsinnat ovat alkaneet Unkarin tuloksien osalta lupaavasti. Unkari johti ensimmäisessä pelissään Puolaa kahdella maalilla, mutta kova vastustaja nousi vielä 3-3-tasapeliin. Kahdessa seuraavassa ottelussaan Unkari kaatoi San Marinon ja Andorran.

Seuraa näitä

Karim Benzeman paluu

Karim Benzeman nimeäminen Ranskan kisajoukkueeseen oli yksi koko turnauksen yllättävimmistä valinnoista. Ei siksi, minkä tasoinen hän on pelaajana vaan siksi, että hänen ja Ranskan jalkapalloliiton välien uskottiin tulehtuneen parantumattomasti.

Benzema on viimeksi pelannut Ranskan maajoukkueessa lokakuussa 2015. Noin kuukautta myöhemmin hänet pidätettiin epäiltynä osallisuudesta maajoukkuekaverinsa Mathieu Valbuenan kiristämiseen, mitä selvitetään yhä oikeudessa. Ranskan jalkapalloliitto hyllytti Benzeman hetkellisesti maajoukkuetehtävistä, minkä jälkeen Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps ei ollut valinnut häntä kertaakaan ryhmäänsä – ennen kuin hän julkisti joukkueensa alkaviin kisoihin.

Urheilullisia perusteita Benzeman sivuuttamiselle ei ole ollut missään vaiheessa. Hän on yhä yksi maailman parhaista hyökkääjistä, mistä kertovat 30 maalia Real Madridin paidassa päättyneellä kaudella.

Sotakirveen hautaamiseksi on varmasti paiskittu paljon töitä ja käyty pitkiä keskusteluja, sillä Benzeman välit Ranskan jalkapallopäättäjiin ovat olleet koetuksella koko kansan edessä. Tulenkatkuisia kommentteja on lentänyt kumpaankin suuntaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Tuttu näky Real Madridin peleistä. Kuva: Getty Images

Joachim Löwin viimeinen valssi

Saksan maajoukkueessa tulee kisojen myötä yksi aikakausi päätökseen, kun Die Mannschaftin pitkäaikainen päävalmentaja Joachim Löw jättää pestinsä turnauksen päätyttyä.

Löw aloitti Saksan apuvalmentajana vuonna 2004 ja nousi kaksi vuotta myöhemmin nykyiseen tehtäväänsä. Hänen aikakaudellaan Saksa on voittanut kertaalleen maailmanmestaruuden sekä saavuttanut MM-pronssia ja EM-hopeaa.

Kisojen jälkeen puikkoihin hyppää Löwin entinen apulainen, Bayern Münchenin jättävä Hansi Flick.

Löwillä tulee aina olemaan paikkansa Saksan jalkapalloilun menestyksekkäässä historiassa, mutta tuleva turnaus määrittää, millaisen maun hän jättää kannattajien suuhun viimeisellä yrittämällään. Maajoukkueen sukupolvenvaihdos on sujunut takkuillen. Saksan jääminen alkulohkoon olisi katastrofi muttei täysin tuulesta temmattu ajatus. Löwin ryhmällä on kuitenkin mahdollisuudet edetä vaikka päätyyn asti.

Cristiano Ronaldon viimeiset EM-kisat

Yksi vuoden 2004 EM-kisojen ikimuistoisimmista otoksista on kuva nuoresta Cristiano Ronaldosta itkemässä Kreikalle hävityn finaalin jälkeen. Tuo turnaus toimi portugalilaistaiturin ensimmäisenä taidonosoituksena arvokisanäyttämöllä.

Tuolloin Ronaldo oli tuulennopea laituri, jonka tavaramerkki olivat näyttävät – ja ajoittain turhat – harhautukset. Tänä päivänä Ronaldo on armoton maalinsylkijä, yksi kaikkien aikojen parhaista pelaajista ja yksi maailman tunnetuimmista ihmisistä.

Ronaldo edustaa yhä lajin kirkkainta kärkeä, mutta hän on itsekin myöntänyt, että Qatarin MM-kisat jäänevät hänen viimeiseksi arvoturnaukseksi.

Myös edelliset EM-kisat päättyivät Ronaldon osalta kyyneliin, mutta tuolloin niitä itkettiin onnesta, kun Portugali kaatoi Ranskan finaalissa 1-0. Ronaldo itki samana iltana myös surusta, sillä hänen ottelunsa päättyi jo 25. minuutilla loukkaantumiseen. Maajoukkuekapteeni vietti polvivammastaan huolimatta valtaosan pelistä komentaen joukkojaan päävalmentaja Fernando Santosin rinnalla.

Motivaation puute Ronaldoa tuskin vaivaa, mutta edellisen EM-turnauksen tapahtumat ovat varmasti hänen mielessään niin hyvässä kuin pahassa. Hän haluaa osoittaa olevansa yhä Euroopan ykkönen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Cristiano Ronaldo on pelannut A-maajoukkuetasolla 173 ottelua tehden niissä yhteensä 103 maalia. Kuva: Getty Images

Ádám Szalain kanssa painimaan

Bundesliigassa Mainzia edustava Szalai on maajoukkuepelien määrässä mitattuna Unkarin kokenein pelaaja. 33-vuotiaalla konkarikärjellä on tilillään 70 A-maaottelua ja niissä kiitettävät 23 maalia.

Szalailla on mittaa 193 senttiä ja painoa noin 90 kiloa. Juoksunopeudellaan hän ei uhkaa tuo, mutta painikaverina hän on vaikea horjutettava myös lohkon huipputoppareille. Szalai on vaarallinen boksipelaaja, joka taitaa maalinteon niin jalalla kuin päällä.

Se on sitten asia erikseen, saako Unkari luotua Szalaille riittävän hyviä tekopaikkoja kovia vastustajia vastaan. Yksi Unkarin lahjakkaimmista ja luovimmista pelaajista, Dominik Szoboszlai, joutuu jättämään turnauksen väliin sitkeän nivusvaivan takia. Szalai näyttää siltä, että hän hotkii vastustajia aamupalaksi, mutta miten käy, kun tarjoilu ei pelaa?

Joukkueiden kokoonpanot

Pääset katsomaan joukkueiden kokoonpanot alla olevista linkeistä.

Seuraa tätä peliä

Tiistai 15.6. klo 22: Ranska-Saksa

F-lohkossa ei ole tarjolla melkeinpä mitään muuta kuin jättiläisten taistoja, mutta nostettakoon esille lohkon avauspäivän herkkupala kahden kestomenestyjän välillä.

Kaksi viimeisintä maailmanmestaria ottavat yhteen Münchenin Allianz Arenalla, jota monet otteluun osallistuvista pelaajista kutsuvat kotikentäkseen myös seurajoukkuesesongin aikana.

Ranskan ja Saksan välisessä ottelussa kentällä nähdään sukupolvensa suurimpia tähtiä sekä heidän manttelinperijöitään. Muille ei joukkueissa tilaa ollutkaan.

Odotettavissa on, että Unkari ei juuri pisteillä juhli, joten lohkon loppuasetelmat selvitetään isojen kohtaamisissa.

Arvio F-lohkon järjestyksestä

1. Ranska (jatkoon)
2. Portugali (jatkoon)
3. Saksa (jatkoon lohkokolmosena)
4. Unkari

F-lohkon ottelut

Ville Liimatta