Huuhkajien historiallisessa EM-kisadebyytissä koettiin todella pelottava tilanne, kun vastustajajoukkue Tanskan tähtipelaaa Christian Eriksenin sydän pysähtyi kesken pelin, hän tuupertui maahan ja kentällä aloitettiin elvytystoimet. Onneksi joukkuetoveri Simon Kjaer toimi ripeästi, lääkärien paikalletulo ei kestänyt kauan, ja Eriksen toipui nopeasti siihen kuntoon, että on päässyt jo sairaalastakin.

Tapaus saattoi palata monien mieliin sunnuntaina pelatussa Kakkosen ottelussa JJK-Hercules. JJK:n maalivahti Aati Riihimäki ja Herculesin Kuutti Matila törmäsivät sillä seurauksella, että Matila jäi makaamaan kentän pintaan, eikä saanut henkeä. Onneksi paikalle tuli nopeasti JJK:n 33-vuotias puolustaja Antti Åke, joka osasi myös toimia nopeasti.

- Ensimmäinen ajatukseni oli, että hän on nielaissut kielensä. Olen kuullut tällaisista tapauksista, ja yritin nopeasti tehdä jotakin, Åke kertoi pelottaneesta tilanteesta Ilta-Sanomille (IS:n koko juttu löytyy täältä).

Åke yritti ensin saada Matilan suuta auki. Pian avuksi ehti myös JJK:n lääkäri Oskari Ervasti, ja yhdessä miehet saivat tilanteen hallintaan.

- Joskus olen käynyt ensiapukurssin, muttei siellä tällaista tilannetta ollut. Kerran olen nähnyt televisiosta, kun oma joukkuekaverini Tuco pelasti jonkun laittamalla sormet suuhun ja vetämällä kielen ulos. Kentällä ollessa ei ole ennen tullut eteen säärimurtumaa vakavampaa, Antti Åke kertoi valmiuksistaan toimia.

- Ei tuollaisessa tilanteessa ehdi hirveästi miettiä. Tärkeintä oli saada happi taas kulkemaan. Minä vain satuin olemaan ensimmäisenä paikalla. Jokainen olisi varmasti toiminut samalla tavalla.

JJK Jyväskylä

@JJK1923
Kovan tällin erittäin ikävännäköisessä tilanteessa saanut Hercules-pelaaja Kuutti Matila oli siis tajuissaan paareilta kentältä viedessä, mutta on lähtenyt jatkotutkimuksiin sairaalaan. Tsemppiä! 🙏🏻 #kakkonen

Matilan loukkaantumiseen johtanut törmäys tapahtui ensimmäisellä puoliajalla, ja Matila vaihdettiin kentältä 33. minuutilla. Matila käsi sairaalassa tutkittavana, mutta pääsi palaamaan joukkueen mukana takaisin Ouluun. Antti Åke kertoi ”käsien tärisseen ja itkun tulleen” tilanteen jälkeen pelikatkolla ja uudestaan tauolla, mutta hän pelasi siitä huolimatta täydet 90 minuuttia.

– Aika jänniä, mutta varmaan ihan luonnollisia reaktioita. Varmaan siinä meni vähän shokkiin. Pystyin kuitenkin pelaamaan.

- Kun on viikon sisään nähnyt kaksi tällaista tapausta, ne varmaan tunnetiloiltaan jotenkin yhdistyivät toisiinsa. Vähän jopa yllätyin, että tämä tapahtuma kolahti itseeni niin kova, Åke jatkoi Eriksenin tapaukseen viitaten.

Vaikka Åke itse suhtautuikin toimintaansa vaatimattomasti, piti Hercules häntä sankarina. Oululaisseura lähetti Åkelle ja Ervastille kiitoksensa sunnuntai-iltana Twitterin kautta.

- Haluamme kiittää JJK:n toppari Antti Åkea ja JJK:n lääkäri Oskari Ervastia, jotka yhdessä meidän huollon kanssa auttoivat Kuuttia tilanteessa. Etenkin Åken ripeä reagointi tilanteessa on suuren kiitoksen arvoinen, Hercules kirjoitti.

JS Hercules

@JSHercules
Tiedote päivän ottelussa tapahtuneesta loukkaantumisesta. Suuri kiitos etenkin JJK:n toppari Antti Åkelle sekä JJK:n lääkäri Oskari Ervastille.

#JSHercules #JJKJyväskylä @JJK1923

Vakavasta tapauksesta kertoi ensimmäisenä Keskisuomalainen. JJK voitti yli 600 katsojan läsnäollessa pelatun ottelun 2-0 Joel Pasasen ja Robin Saastamoisen tekemillä maaleilla. JJK:n koko joukkue on ilmoittautunut ensiapukurssille Christian Eriksenin tapauksen jälkeen, mutta vielä kurssille ei ole ehditty.

Jutun kuvassa on Antti Åke entisen seuransa JIPPO:n paidassa vuonna 2010.

Joni 🇺🇦Vesalainen

@JoniVesalainen
Hirveä tilanne - onneksi Antti ÅKe oli mies paikallaan @JJK1923 @JSHercules @MiestenK
Koko juttu @ksmlfi