”Kaikki tuttuni ovat kirjoittaneet minulle” – Nyt puhuu viraali-ilmiöksi noussut moni-ilmeinen sveitsiläisfani

© Kuva: Getty Images

Yksi EM-kisojen pudotuspelivaiheen riemastuttavimpia ilmestyksiä on ehdottomasti ollut sveitsiläisfani, jonka kasvoilta ja olemuksesta välittyi vain 90 sekunnin sisällä koko urheilun tuoma tunneskaala. Ensimmäisessä kuvassa miehen kasvot olivat täynnä tuskaa ja epätoivoa, kun Sveitsi oli 2-3-tilanteessa putoamassa puolivälieristä Ranskaa vastaan. Kun Mario Gavranovic tekikin Sveitsille tasoitusmaalin, kiskaisi fani paidan päältään, huusi kuin Hulk eikä ollut uskoa onneaan. Murtunut fanin sydän vaihtui rajattomaan ylpeyteen.

Kyseisestä fanista tuli välittömästi viraali-ilmiö. Hänen tunteikasta eläytymistään jaettiin somessa valtavasti, ja yksi jakajista oli muun muassa Lontoon pormestari Sadiq Khan. Myös UEFA jakoi videoklipin tilanteesta Twitter-tilillään.

Nyt sveitsiläislehti Blick on tavoittanut maailmanlaajuisesti jalkapallon ystäviä ilahduttaneen fanin. Kotimaan kamaralla Zürichin lentokentällä hymyilleen miehen nimi on Luca Loutenbach, ja hän on kotoisin Juran kantonista. Kuten arvata saattaa, ei somesuosio ollut todellakaan mennyt häneltä ohi.

– En tiedä, mitä minulle on tapahtumassa. Luulen, että kaikki tuttavani ovat kirjoittaneet minulle, 28-vuotias Loutenbach vastasi naurahtaen.

– Emme osanneet odottaa, että reaktioita tulisi niin paljon. Olen vain tavallinen fani. Tärkeintä on se, että Sveitsi on puolivälierissä. Sen vuoksi olen iloinen koko maan ja kaikkien sveitsiläisten puolesta.

Se, että Loutenbach oli Bukarestissa pelatussa ottelussa paikalla, ei ollut sattumaa, sillä hän on aktiivinen ja ahkera Sveitsin maajoukkueen kannattaja. Ottelu Ranskaa vastaan oli Loutenbachin kolmas EM-ottelu, sillä hän kannusti Sveitsiä myös Bakussa otteluissa Walesia ja Turkkia vastaan. Välissä Sveitsi pelasi Roomassa Italiaa vastaan, ja tosifanienkin oli pakko joustaa.

– Yritän tehdä kaiken mahdollisen, etten missaisi yhtään ottelua. Oli kuitenkin logistisesti lähes mahdotonta lentää Bakusta Roomaan ja taas takaisin, Loutenbach harmitteli.

Sveitsin satumainen nousu kahden maalin takaa tasoihin hallitsevaa maailmanmestaria vastaan ja lopulta rankkarikisassa voittoon, jää sveitsiläisfaneille epäilemättä ikuisesti mieleen.

– Siinä ottelussa oli kaikkea, mikä tekee jalkapallosta minulle kauneimman urheilulajin. Se oli hullua – elämämme ottelu kaikille sveitsiläisfaneille.

Suurvoittoa piti tietysti juhlia, mutta kovin pitkiin juhliin ei ollut aikaa, sillä lento takaisin Sveitsiin lähti jo aamuviideltä. Turnaus tietenkin myös jatkuu, Sveitsin osalta perjantaina Pietarissa pelattavalla puolivälieräottelulla Espanjaa vastaan. Siinäkin Loutenbach nähtäneen stadionilla – kiitos TV-kuvan ja somen tuoman maineen. Muutoin 11 eri maassa pelattavaa turnausta ei ole tehty erityisen helpoksi futisfaneille.

– Nyt vastailen viesteihin ja odotan kärsimättömästi perjantain Espanja-ottelua. En ole saanut vielä kutsua siihen peliin, mutta jos minulle maksetaan lento, niin menen mielelläni paikalle, Loutenbach vitsaili.

Toimettomaksi Loutenbach ei jäänyt, vaan hän päätti kirjoittaa lentoyhtiö Swiss Airlinesille itse.

– Hey Swiss, kuinka monta uudelleentwiittausta tarvitsen, jotta lennätätte minut perjantaina Pietariin, hän kirjoitti Twitterissä.

Loutenbach kirjoitti twiittinsä tiistai-iltapäivänä viiden aikoihin, ja nyt uudelleentwiittauksia on jo yli 600. Mikä tärkeintä, vastanneiden joukossa on myös Swiss Airlines.

– Hyvä Luca, ota meihin yhteyttä suoralla viestillä, niin teemme unelmastasi totta, Swiss Airlinesin tililtä kirjoitettiin.