Maajoukkueturnaukset ovat siltä kantilta ”autenttisempi” kilpailu, että niissä joukkueiden pelaajisto valikoituu kansalaisuuksien mukaan. Sponsorimarkkinoilla ei kilvoitella eikä pelaajia voida ostaa joukkueesta toiseen.

Markkina-arvot eivät siis sinänsä liity EM-turnaukseen, mutta jonkinlaista osviittaa joukkueiden voimasuhteista ne saattavat silti antaa. Markkina-arvoja ylläpitää luonnollisesti Transfermarkt. Pitää kuitenkin muistaa ensinnäkin se, että lukemat ovat pelkkiä arvioita. Lisäksi ne eivät mittaa suinkaan pelkästään pelaajan tasoa, vaan markkina-arvoihin vaikuttavat myös muun muassa pelaajan ikä ja jäljellä oleva sopimuksen kesto.

Oli miten oli, markkina-arvot ovat vertailujärjestyksessä, ja ne alleviivaavat hyvin sitä, millainen arvokisojen ensikertalaisen Suomen altavastaaja-asema on. Suomen joukkueen kokonaismarkkina-arvo on kaikista EM-kisajoukkueista pienin, 44,5 miljoonaa euroa. Pelaajaa kohti se tekee keskimäärin 1,71 miljoonaa euroa.

Huuhkajien alkulohkovastustajista Belgialla lasketaan olevan seitsemänneksi arvokkain joukkue. Sen kokonaisarvo on 669,4 miljoonaa euroa (ka 25,75 miljoonaa euroa). Tanska on sijalla 12 yhteensä 310,7 miljoonan euron arvollaan (ka 11,95 miljoonaa euroa). Venäjä löytyy sijalta 18. Sen pelaajien yhteismarkkina-arvo on 190,8 miljoonaa euroa (ka 7,34 miljoonaa euroa). Belgian arvo on siis 15-kertainen Suomeen nähden, Tanskan 7-kertainen ja Venäjän nelinkertainen.

Miljardin euron rajan rikkoo kaksi maata, Englanti ja Ranska. Suomen tavoin alle sadan miljoonan euron kokonaismarkkina-arvoon jäävät puolestaan myös Unkari ja Pohjois-Makedonia.

Joukkueiden välistä vertailua voi tehdä täältä.

Huuhkajien arvokkaimmaksi pelaajaksi arvioidaan Teemu Pukki, jonka markkina-arvo on Transfermarktin mukaan 7 miljoonaa euroa. Lukas Hradecky ja Glen Kamara arvioidaan 6 miljoonan euron arvoisiksi. Neljännelle sijalle on noussut nuori Marcus Forss (4,5 miljoonaa euroa).

”Edullisimmat” suomalaiset ovat 200 000 euron Anssi Jaakkola ja 250 000 euron Tim Sparv, joukkueen kapteeni. Kaikkiaan 15 suomalaispelaajan markkina-arvo jää alle miljoonan euron.

Kiinnostava on myös samasta taulukosta löytyvä ikävertailu. Belgialla on koko turnauksen iäkkäin joukkue, sillä sen pelaajien keski-ikä on 29,2 vuotta. Samaan lukemaan yltää tosin myös länsinaapurimme Ruotsi. Huuhkajienkin ryhmä lukeutuu kisojen vanhimpiin, sillä Suomen keski-iällä 28,1 vuotta ollaan Unkarin kanssa jaetulla neljännellä sijalla. Kisojen nuorimmat joukkueet on Turkilla ja Englannilla.