Rajaheitto. Pallo osuu Christian Erikseniin. Siinä vaiheessa Eriksen ei enää ole täällä. Mies tuupertuu kentän pintaan. Sydän pysähtyy. Jos jossain sen piti tapahtua, onneksi se tapahtui koko maailman katsoessa.

Joku saattaa ajatella, että irvailen Eriksenille. Ei tulisi mieleenkään.

Katsoin peliä tv:stä, tein live-seurantaa SuomiFutis-sivustolle enkä itse asiassa nähnyt live-hetkellä Eriksenin tuupertumista. Kuulin vain Matti Härkösen sanat: ”Mitä Christian Eriksenille tapahtuu? Nyt nopeasti paikalle lääkintämiehet!”

Noiden sanojen jälkeen tapahtui paljon. Pelaajat ja erotuomari Anthony Taylor viittoivat lääkintähenkilöstön paikalle. Tanskan kapteeni Simon Kjaer varmisti, ettei Eriksen tukehdu omaan kieleensä. Lääkintähenkilöstö aloitti paineluelvytyksen. Myöhemmin Tanskan maajoukkueen lääkäri vahvisti, että Eriksenin sydän pysähtyi ja että sydämen toiminta saatiin palautettua defibrillaattori-iskun jälkeen.

Eriksen kiidätettiin sairaalaan, missä hän arvatenkin on saanut erinomaista hoitoa. Tuoreimmat tiedot kertovat, että Eriksenin toipuminen on alkanut hyvin. Hän on kyennyt syömään ja puhumaan normaalisti. Peliuran jatkumisesta ei vielä ole takeita, mutta henki ja aivotoiminta säilyivät.

Eriksen oli kuolla. Luojan kiitos sairauskohtaus tapahtui suorassa lähetyksessä koko maailman toljottaessa. Arviolta sadat miljoonat ihmiset seurasivat, kun Eriksen tuupertui, kun Erikseniä elvytettiin, kun Erikseniä kannettiin paareilla, kun Kjaer ja Kasper Schmeichel yrittivät lohduttaa Eriksenin itkevää puolisoa. Se oli irvokasta, miten niin yksityiset pelottavat ja surulliset hetket lähetettiin suorana koko maailman nähtäville.

Jälkilöylyissä on ruoskittu UEFA:n ja televisioyhtiöiden toimintaa. On pohdittu, miksi tv-yhtiöt kuvasivat niin suurella kiimalla hengestään kamppaillutta Erikseniä, vaikka viuhahtajatapauksissa kuva siirretään välittömästi muualle.

[readmore from=EM2021]

Kriittinen reflektointi on tärkeää. Silti kaikesta tästä likaisuudesta huolimatta oli onni, että jos Eriksenin (tai kenen tahansa pelaajan) oli pakko sairauskohtaus saada, onneksi se tapahtui näin isolla näyttämöllä. Pelaajat ja erotuomari toimivat nopeasti, Kjaer tiesi mitä tehdä, paikalla oli osaava lääkintähenkilökunta kera defibrillaattorin, ambulanssi oli paikalla ja Eriksen saatiin nopeasti sairaalaan.

Tämänkin jutun lukenee moni amatööripelaaja. Jossain harrastesarjoissa tai alemmissa divisioonissa jos kävisi, kuten Eriksenille kävi, ei välttämättä mitään olisi tehtävissä. Ehkä osattaisiin tehdä ensiavun perusasiat, mutta lääkintähenkilökunnan tuloa jouduttaisiin odottamaan hyvin mahdollisesti niin kauan, ettei mitään olisi enää tehtävissä. Defibrillaattoreitakaan kun ei ole välttämättä edes Ykkösen otteluissa.

Tässä Eriksen-tapauksessa useampi asia tehtiin väärin, mutta onneksi tärkeimmät asiat tehtiin oikein. Kisat jatkuvat, mutta suurin voitto on jo saavutettu. Christian Eriksen on hengissä, kiitos monen ihmisen ripeän toiminnan.