Norjalainen John Carew, 41, on epäiltynä törkeästä veronkierrosta, uutisoi talouslehti Dagbladet Børsen.

– Olemme aloittaneet tutkinnan veroviraston raportin perusteella. Meillä on vahvat perusteet epäillä Carewia törkeästä veropetoksesta, Økokrim on kertonut tiedotteessaan.

Økokrim tutkii Norjan taloudellisia, ympäristöön kohdistuvia ja tietoliikennerikoksia.

Carewin sanotaan mahdollisesti antaneen virheellistä tietoa veroilmoituksessaan. Økokrimin mukaan hän on pimittänyt ulkomailta saamiaan tuloja ja siellä säilyttämäänsä varallisuutta. Myös hänen toimintansa Norjassa on tutkinnan kohteena.

Carewin agentin ja yhtiökumppanin Per Arne Flodin mukaan viranomaiset pyrkivät selvittämään, onko hänen asiakkaansa oleskellut liian monta päivää Norjassa. Jos näin on, saatavat verotulot kuuluisivat Carewin kotimaalle eikä Iso-Britannialle.

– Henkilön katsotaan asuvan Norjassa, jos on Norjassa yli 183 päivää vuodessa. Kaikkien Norjassa asuvien täytyy kertoa kaikki tiedot tuloistaan ja varallisuudestaan sekä maksaa verot sen mukaan, Økokrim jatkaa.

Økokrim on Norjassa niin poliisiyksikkö kuin syyttävä viranomainenkin. Virasto suoritti jo viime viikolla monia ratsioita. Carewin puhelin kuuluu takavarikoituun omaisuuteen.

Nykyisin näyttelijänä ja kiinteistösijoittajana toimiva Carew pelasi jalkapallourallaan muun muassa Valenciassa ja Aston Villassa. Valenciassa hän oli mukana voittamassa LaLigan mestaruutta kaudella 2001–02 ja hän oli yksi niistä pelaajista, jotka onnistuivat maalinteossa Mestarien liigan finaalin rangaistuspotkukilpailussa 2001. Valencia lopulta hävisi sen ottelun.

Englannissa hän kilpaili 2007–12.

– John on ollut veroviranomaisten valvonnassa siitä lähtien, kun hän asui ja teki töitä Englannissa. Hän on tehnyt yhteistyötä viranomaisten kanssa, eikä ole salannut mitään. John on toiminut mielestään oikein, Flod puolustaa.

Norjan viranomaiset lähestyivät jalkapalloilijan asianajajaa ensimmäisen kerran vuoden alussa. Flod koki myöhemmin tapahtuneen tutkinnan aloittamispäätöksen ”lähes sokkina”.

Carew edusti Norjaa 91 A-maaottelussa. Hän viimeisteli hyökkääjänä 24 maalia. Pelaajauransa hän päätti West Hamissa vuonna 2012. 13-vuotinen ura maajoukkueessa oli päättynyt vuotta aiemmin. Hän oli ensimmäinen musta pelaaja, joka edusti Norjaa kansainvälisillä kentillä.