”Olimme kuolleita väsymyksestä” – Ruotsin valmentajalle satikutia myöhäisistä vaihdoista

© Kuva: Getty Images

EM-kisojen viimeisestä neljännesvälieräottelusta Ruotsin ja Ukrainan välillä tuli odotetun tasainen. Turnauksen neljännen maalinsa tehnyt Emil Forsberg tasoitti tilanteeksi 1-1 jo avausjakson lopulla Oleksandr Zinchenkon vietyä Ukrainan johtoon 15 minuuttia aiemmin. Niissä numeroissa mentiin myös jatkoajalle, jonka lisäminuuteilla vaihtomies Artem Dovbyk puski Ukrainalle puolivälieräpaikan tuoneen 2-1-voittomaalin.

Yksi ottelun ratkaisuhetkistä oli varmasti Ruotsin topparin Marcus Danielsonin ulosajo jatko-ottelun kahdeksannella minuutilla. Ruotsalaismediassa syytä tappioon on haettu kuitenkin myös valmentaja Janne Anderssonin myöhäisille vaihdoille. Ruotsi oli nimittäin varsinaisella peliajalla hieman Ukrainaa aktiivisempi ja aloitteellisempi, mutta loppua kohden väsymys alkoi näkyä.

– Ruotsin olisi pitänyt ratkaista ottelun 90 minuutin aikana. Minusta tuntuu, että vaihtoja olisi pitänyt tehdä aiemmin, neljissä EM-kisoissa Ruotsia edustanut Kim Källström sanoi C Morella.

Samoilla linjoilla oli toinen entinen maajoukkuepelaaja Jimmy Durmaz.

– Vaihtojen olisi pitänyt tapahtua paljon aiemmin. Pärjäsimme todella hyvin 75-80 minuuttia, mutta sitten olimme kuolleita väsymyksestä. Tarvitsimme sillä hetkellä tuoreita jalkoja ylös, jotta olisimme voineet jatkaa painostusta ja ratkaista pelin ennen jatkoaikaa. Jos vaihtoja olisi tehty 90-minuuttisen aikana, olisimme hoitaneet homman kotiin, Durmaz uskoi.

Andersson itse totesi lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen pohtivansa samaa, olisiko vaihtoja pitänyt tehdä aiemmin. Kuten hän totesi pressissä jo ennen Ukraina-peliä, ovat myöhäiset vaihdot hänelle kuitenkin jo leimallinen juttu, johon valmentaja uskoo.

– Vaimoni Ulrika sanoo aina, että vaihdan liian myöhään. Perusajatukseni kuitenkin on antaa avauskokoonpanon pelaajille tilaisuus näyttää osaamistaan. En perusta juurikaan hyvin aikaisista vaihdoista, Andersson oli todennut ennen peliä.

Ruotsi teki ensimmäiset vaihtonsa 83. peliminuutilla, mutta hyökkäykseen ei haettu tuoreita jalkoja silloinkaan, vaan kentälle tulivat laitapuolustajat Emil Krafth ja Pierre Bengtsson. Hyökkäyspään vaihtoja nähtiin vasta 97. peliminuutilla, triplavaihdon verran.

– Keskustelimme hyökkäävien pelaajien kanssa, ja kaikki heistä sanoivat jaksavansa edelleen. En halunnut vaihtaa heitä pois, koska he tunsivat olevansa vaarallisia. Kun peli sitten meni jatkoajalle, saatoin tehdä vaihtojani.

Lähde: Aftonbladet