TOP 5 -liigoissa poikkeuksellisen hurja valmentajakaruselli – koronakauden patoumat purkautuneet, katso tärkeimmät liikkeet

© Kuva: Getty Images

Yksi jalkapallokauden 2020-2021 ilmiöistä oli tavallista harvemmat valmentajanvaihdokset. Jokaisen seuran talous oli koetuksella koronakriisin takia. Vanha totuus sanoo, että on helpompaa vaihtaa valmentajaa kuin koko joukkuetta. Kuitenkin, kuten hyvin tiedetään, valmentajanvaihdoskin on iso kuluerä. Seuroilla riitti siksi viime kaudella kärsivällisyyttä tavallista enemmän.

Listaamme vertailun vuoksi alle TOP 5 -liigoissa nähdyt valmentajanvaihdokset kaudella 2020-2021, kaudella 2019-2020 (eli koronan keskeyttämällä kaudella) ja viimeisimmällä ”normaalilla” kaudella 2018-2019. Luvut ovat tässä järjestyksessä. Laskuissa on mukana vain kauden aikana tehdyt vaihdokset, ei kausien välissä tehtyjä.

Valioliiga: 4-7-6
La Liga: 7-10-11
Bundesliiga: 14-9-7
Serie A: 7-13-12
Ligue 1: 9-5-8

Trendi on suhteellisen selkeä. Bundesliiga muodostaa huomattavan poikkeuksen, mutta sekin pitkälti kahden seuran takia. Sarjasta pudonneella Schalkella oli tällä kaudella peräti viisi eri päävalmentajaa ja Mainzillakin neljä. Ligue 1:n kauden 2019-2020 matalaan potkujen lukemaan (5) vaikuttaa se, että sarjaa ei enää jatkettu maaliskuun 2020 keskeytyksen jälkeen.

Valioliigassa, La Ligassa ja Serie A:ssa potkuja nähtiin kuitenkin totuttua vähemmän. Rämpineiden Arsenalin (Mikel Arteta) ja Liverpoolin (Jürgen Klopp) saivat pitää työpaikkansa koko kauden ajan, eikä sarjasta pudonnut Fulhamkaan vaihtanut valmentajaa. Italiassa Juventuksen Andrea Pirlo pysyi pestissään kauden loppuun saakka.

Sarjakausien päätyttyä ympäri Eurooppaa on kuitenkin alkanut kunnon hulina valmentajamarkkinoilla. Erittäin monet maanosan kärkiseuroista lähtevät ensi kauteen uuden valmentajan voimin. Kokoamme tässä jutussa yhteen tärkeimmät tähän saakka tapahtuneet vaihdokset, sekä sen, mitä voimme vielä odottaa.

Valioliiga

Valioliigan Big Six -joukkueista liki jokainen jatkanee samassa valmennuksessa, mutta poikkeuksena on Tottenham. Spurs etsii uutta valmentajaa. Vahvimmin huhuissa on ollut ehdolla seuran pitkäaikainen valmentaja Mauricio Pochettino, joka ei onnistunut kaudenpuolikkaallaan PSG:ssä. Pochettinon paluu on mahdollinen, sillä hänen kanssaan on tiettävästi jo neuvoteltu. Myös Interistä lähtenyt Antonio Conte on mainittu huhuissa.

Ainakin Crystal Palace ja Wolves lähtevät kauteen uudella johdolla. Roy Hodgson lopetti pitkän valmentajauransa, ja Nuno Espirito Santo lähti Wolvesista itse.

Kuka korvaa eläkkeelle siirtyneen Roy Hodgsonin Crystal Palacessa? Kuva: Getty Images

La Liga

Jo nyt on varmistunut, että neljä seuraa lähtee kauteen uuden päävalmentajan opein. Valencia värväsi Getafesta tutun José Bordalasin ja Getafe korvasi tämän Real Madrid -ikoni Míchelillä. Myös Granada hakee uutta valmentajaa suitsutetun Diego Martínezin lähdettyä.

Suurin huomio kohdistuu tietysti kuitenkin kahteen La Ligan jättiläiseen. Real Madridin valmentaja vaihtuu varmasti, ja Barcelonankin todennäköisesti.

Zinédine Zidane on eronnut Real Madridin valmentajan paikalta kahdesti. Ensimmäisen kerran huipulla, kolmannen kerran peräkkäin Mestarien liigan voitettuaan, ja nyt pokaalittoman kauden jälkeen, luottamuspulaa koettuaan. Kuva: Getty Images

Zinédine Zidane erosi Real Madridin valmentajan pestistä itse, kun koki, ettei nauti seurajohdon luottamusta. Uutta valmentajaa Madrid ei ole vielä palkannut, mutta monia nimiä on jo suljettu laskuista. Tällä hetkellä mediassa uskotaan vahvimmin, että Los Blancosin uusi käskyttäjä olisi joko argentiinalainen Mauricio Pochettino tai seuralegenda Raúl. Musta hevonen on Real Sociedadin B-joukkuetta valmentava Xabi Alonso.

Barcelona puolestaan roikottaa Ronald Koemania löysässä hirressä. Puheenjohtaja Joan Laportan kerrotaan pyytäneen Koemanilta kahta viikkoa jatkoaikaa uuden valmentajan etsimiseen. Jos Laporta saa kiinnitettyä haluamansa valmentajan, osoitetaan Koemanille ovea. Jos etsintä ei tuota tulosta, lasketaan Koemanin lojaaliuden varaan. Kohtelu kuulostaa hyvin tylyltä, ja Koemanin edustajat lipsauttivatkin Twitteriin viestin, jonka se pian myös poisti.

Jos on Real Madridin ehdokaslista mediassa melko lyhyt, niin Barcelonan osalta on vähemmän konkretiaa ja enemmän nimiä. Kestosuosikki Xavin kanssa ei yhteistä säveltä ole vielä löytynyt. Pep Guardiolasta haaveilisivat varmasti monet, mutta Manchester City -luotsin paluu on utopiaa. Joachim Löw ei tehtävästä ole kiinnostunut.

Viimeksi esillä ovat olleet Belgian maajoukkuetiimissä olevien Roberto Martínezin ja Thierry Henryn nimet. Lisäksi on mainittu argentiinalainen Marcelo Gallardo ja Barca B:n valmentaja Francisco Javier García Pimienta.

Sekä Real Madridin että Barcelonan valinnoissa on tuleviksi päiviksi ja viikoiksi vielä paljon jännitetttävää. Kovin yleistä ei ole sekään, että sekä Real Madrid että Barcelona aloittavat kauden uudella päävalmentajalla samaan aikaan. Viimeksi näin on käynyt vuonna 2013, ja sitä ennen vuonna 2003.

Bundesliiga

Bundesliigassa valmentajakaruselli on ollut erityisen vauhdikas, sillä päättyneen kauden kuusi (6!) parasta joukkuetta aloittaa uuden kauden uuden valmentajan johdolla. Bayern München korvasi A-maajoukkueen peräsimeen lähteneen Hansi Flickin RB Leipzigista ostetulla Julian Nagelsmannin. Leipzig puolestaan värväsi Nagelsmannin tilalle yhdysvaltalaisen Jesse Marschin sisarseura RB Leipzigista.

”Baby Mourinho” Julian Nagelsmann on Bayern Münchenin uusi valmentaja. Kuva: Getty Images

Sarjakolmosesta Borussia Dortmundista ottaa vetovastuun kaimaseura Borussia Mönchengladbachista ulos ostettu Marco Rose. Mönchengladbach puolestaan osti vielä kalliimmalla viidenneksi sijoittuneesta Eintracht Frankfurtista Adi Hütterin. Eintrachtin uusi valmentaja on sarjanelosen Wolfsburgin entinen käskyttäjä Oliver Glasner. Wolfsburg ei ole vielä nimennyt Glasnerille seuraajaa.

Lukas Hradeckyn Bayer Leverkusenin uutena valmentajana aloittaa sveitsiläinen Gerardo Seoane.

Serie A

Yhtään rauhallisempaa ei kyyti ole Italiassakin, sillä jo puolet sarjan 20 seurasta on ilmoittanut lähtevänsä tulevaan kauteen uuden valmentajan komennossa. Ehkä kovin pommi oli Antonio Conten päätös lähteä mestarijoukkue Internazionalesta seuran edessä olevan säästökuurin seurauksena. Contelle ei ole vielä nimetty seuraajaa, mutta vahvoilla pidetään Laziosta lähtevää Simone Inzaghia.

Neljänneksi sarjassa jäänyt Juventus antoi kenkää Andrea Pirlolle, ja palkkasi tämän tilalle Massimiliano Allegrin. Allegri on pitänyt kaksi vuotta täyttä sapattivapaata, mutta ennen sitä hän valmensi Juventukseen viiteen peräkkäiseen Serie A:n mestaruuteen.

Maxi Allegria ehdittiin kahden vuoden ajan huhuilla vähän sinne sun tänne, mutta lopulta mies palasikin takaisin vanhaan työpaikkaansa Juventukseen. Kuva: Getty Images

Viidenneksi jääneestä Napolista lähtöpassit saanut Gennaro Gattuso löysi uusia töitä Fiorentinasta. Napoli puolestaan kiinnitti Luciano Spallettin uudeksi valmentajakseen. Taatusti kunnon väriläiskä Serie A:han on Tottenhamista keväällä potkut saanut mestarivalmentaja José Mourinho. ”Special Onen” uusi työnantaja on AS Roma.

Ligue 1

Bayern Münchenin ja Interin ohella myös kolmas mestariseura, Ranskan yllätysmestari Lille vaihtaa valmentajaa. Christophe Galtier jätti paikkansa omasta aloitteestaan, ja on huhujen mukaan siirtymässä Niceen. Galtierille ei ole vielä nimetty seuraajaa, mutta ainakin Claudio Ranieri on mainittu huhuissa.

Hopeajoukkue PSG:n tilanne on auki, sillä Mauricio Pochettinon lähtöä pidetään todennäköisenä. PSG itse haluaisi pitää argentiinalaisesta kiinni, mutta valmentajan kerrotaan pyytäneen vapautusta. Pochettinon mahdollisesta seuraajasta on liikkunut melko vähän huhuja, mutta Real Madridista lähtenyt Zinédine Zidane voisi olla potentiaalinen vaihtoehto. Zidanea pidetään tosin myös mahdollisena Ranskan maajoukkuevalmentajana vuoden 2022 MM-kisojen jälkeen.

Jääkö Mauricio Pochettinon aika PSG:ssä vain puolen kauden mittaiseksi? Kuva: Getty Images

Sarjassa neljänneksi jäänyt Lyon kertoi jo ensi kauden suunnitelmistaan, kun se kiinnitti entisen Ajaxin ja Bayer Leverkusenin valmentajan Peter Boszin hatkat ottaneen Rudi Garcían tilalle.


EM-FUTIS: 5€ Ilmaisveto

1. Siirry Betsafelle tästä
2. Klikkaa ”Lunasta”
3. Saat ilmaisen 5€ vedon mihin tahansa EM-matsiin

Huom! Ilmaisveto on voimassa uusille ja vanhoille asiakkaille