Laatulehti The Daily Telegraph on laittanut järjestykseen kesän EM-kilpailuissa nähtävät peliasut. Rankinglistan on laatinut urheilutoimittaja Thom Gibbs.

Gibbs pohjustaa listaustaan tekemällä terävän havainnon eurooppalaisesta futisperinteestä: pelipaitojen väripaletti on kauttaaltaan hyvin maltillinen, ja kaikenlainen kikkailu on jätetty minimiin.

Toimittaja pääsee näyttämään myös kirjoittajan lahjojaan. Hän osoittaa oivalla tavalla madonlukuja esimerkiksi Tšekin ja Italian pelipaidoille. Tšekkiläisten paidat ovat niin rumia, että se on jo ”epäkohteliasta”. Italialaiset pukeutuvat ”kylpyhuoneen kaakeleihin”.

Suomen kotipaita on toista maata. Se yltää vertailussa kolmannelle sijalle.

– Paita [on] vaikutukseltaan niin voimakas, että se saa kaiken muun vierellään näyttämään mustavalkoiselta, kirjoittaa Gibbs vapaasti suomennettuna.

– Ei ole olemassa selkeää ennakkotapausta, että ristiä olisi koskaan käytetty näin. Se asettuu niin viehättävästi käsivarsiin nähden. Yksi turnauksen unohtumattomimmista peliasuista ja siksi [se on] iso voittaja.

Vieraspaita ei saanut Gibbsiltä yhtä varauksetonta vastaanottoa (sijoitus 29.), mutta kuvaus oli sitäkin huvittavampi:

– Sopiva univormu itämidlansilaiselle uimavalvojalle. Hän pitää huolta, että odotat vihreää valoa ennen kuin lähdet laskemaan liukumäkeä, mutta hänen sydämensä ei ole työssä mukana.

Voiton Gibbsin arvioissa vei Portugalin vieraspeliasu. Toiselle sijalle pääsivät Ranskan siniset kotivermeet.

Gibbs ei kuitenkaan ole ainut, joka on ihastunut Suomen peliasuun. Italialainen kulttitoimittaja Tancredi Palmeri pitää Suomen siniristipaitaa jopa koko kisojen tyylikkäimpänä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Tancredi Palmeri

@tancredipalmeri
Top 3 #EURO2020 kit:

1. Finland home
2. Sweden away
3. Portugal home