Tokion olympialaisten jalkapalloturnaukset ovat edenneet nyt niin pitkälle, että välieräparit ovat naisten turnauksen lisäksi selvillä myös miehissä. Tiistaina pelattavissa välierissä pelataan ottelut Brasilia-Meksiko ja Espanja-Japani.

Puolivälieräpäivä huipentui huimaan yhdeksän maalin ilotulitukseen, kun Meksiko kukisti Etelä-Korean harvinaisin 6-3-lukemin. Meksikon pääkaupungista tulevan Club Américan kaksikko Henry Martín ja Sebastián Córdova teki kaksi maalia mieheen. Myös Etelä-Korean joukkueessa oli yksi kahden maalin mies, Dong-Gyeong Lee.

Meksiko johti ottelua ensimmäisen puoliajan jälkeen jo 3-1. Leen toinen maali toi eteläkorealaiset vielä maalin päähän, kunnes Meksiko karkasi jo neljän maalin johtoon. Lisäajalla syntynyt Etelä-Korean kolmas maali oli pelkkää kosmetiikkaa.

Vuoden 2012 olympiavoittaja Meksiko on ollut olympiakisoissa todella tulivoimainen joukkue, sillä se on latonut neljässä ottelussa yhteensä peräti 14 maalia.

FIFA

@FIFAcom
💥 What a game!

💚 And what a magnificent Mexico performance.

🔢 The #OlympicFootball semi-finals await El Tri.

#Olympics | #Tokyo2020 | #Football

Mexican National Team

@miseleccionmxEN
#Olympic | 4 matches played, 14 goals scored. ⚽️

This team. 💚💚💚

#Tokyo2020 | #FMFporNuestroFútbol

Meksikon tuleva välierävastustaja Brasilia oli puolivälierässään huomattavasti maltillisempi, sillä se kukisti Egyptin niukasti 1-0. Komean voittomaalin teki ensimmäisellä puoliajalla Hertha Berlinin Matheus Cunha kisojen maalipörssiä johtavan Richarlisonin esityöstä.

Kisaisäntä Japani lunasti pilettinsä semifinaaliin kaatamalla Uuden-Seelannin rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Varsinaisen ottelun aikana maaleja ei nähty. Japani onnistui rankkarikisassa kaikissa neljässä yrityksessään, kun Uudelta-Seelannilta epäonnistuivat Liberato Cacace ja Clayton Lewis. Nollapeli oli Japanille jo kolmas neljästä turnauksen ottelusta. Vain Meksiko on onnistunut Japania vastaan maalin tekemään, mutta sekin hävisi pelinsä 1-2.

FIFA

@FIFAcom
🤍 Rightly so. An outstanding campaign, OlyWhites 👏

New Zealand Football 🇳🇿

@NZ_Football
So proud of this team.

#EarnTheFern #Tokyo2020

Kenties päivän jännittävin ottelu pelattiin heti alkajaisiksi. Siinä Espanja lunasti paikkansa välierissä kaataen Norsunluurannikon jatkoajan jälkeen 5-2. Ensimmäisellä puoliajalla Eric Bailly vei Norsunluurannikon johtoon, mutta EM-kisoissakin loistanut Dani Olmo tasoitti numeroiksi 1-1. Max Gradel vei ajassa 90’+1 Norsunluurannikon jo semifinaalin kynnykselle, mutta heti maalin jälkeen kentälle vaihdettu Rafa Mir pelasti Espanjan kaksi minuuttia myöhemmin jatkoajalle.

Jatkoajalla Mikel Oyarzabal teki rankkarista Espanjalle 3-2-johtomaalin, joka jäi myös voittomaaliksi. Lopussa Rafa Mir osui vielä kahdesti, ja samalla hänestä tuli olympiahistorian ensimmäinen pelaaja (miehet ja naiset mukaan lukien), joka on tehnyt hattutempun aloitettuaan ottelun vaihdossa. Suurimpana voittajasuosikkina kisoihin lähtenyt Espanja oli myös ensimmäinen maa, joka teki jatkoajalla kolme maalia.

FIFA

@FIFAcom
🗣️ "We have a team that can do something great here. We just need to be calm and be ourselves."

🇪🇸 Spain's hat-trick hero @RafaMir33 - the first man to score a treble in the #OlympicFootball knockout rounds since Carlos Tevez in 2004 🌟

#Olympics | #Tokyo2020 | #Football

FIFA

@FIFAcom
🇲🇽 14-goal Mexico
🇧🇷 @richarlison97 & the defending kings
🇯🇵 The shutout specialist hosts
🇪🇸 @Pedri & the possession masters

💥 A heavyweight semi-final line-up is set!

#OlympicFootball | #Olympics | #Tokyo2020