Myyttinen Gerd Müller on kuollut

© Kuva: Getty Images

Saksalainen entinen jalkapalloilija Gerd Müller on kuollut. Hän menehtyi sunnuntaiaamuna 75 vuoden iässä. Bundesliigaseura Bayern München on vahvistanut suru-uutisen verkkosivustollaan.

– Tänään FC Bayernin maailma pysähtyy paikoilleen, kirjoitti Bayern tiedotteessaan.

Seuran toimitusjohtajan Oliver Kahnin mukaan Müllerin poismeno on koskettanut Bayern-perhettä syvästi.

Artikkeli jatkuu upotuksen jälkeen.

Müller teki urallaan 566 maalia Bayern Münchenille ja voitti kolme kertaa Euroopan cupin.

Länsi-Saksan maajoukkueelle Müller viimeisteli 68 osumaa eikä tarvinnut siihen kuin 62 ottelua. Die Mannschaftissa hän toi maalleen sekä Euroopan- (1974) että maailmanmestaruuden (1972). EM-kisojen finaalissa Hollantia vastaan Müller viimeisteli ottelun voittomaalin.

Mülleriä pidetäänkin yhtenä lajihistorian armottomimmista maalintekijöistä, mutta hän oli paljon enemmän.

Matalalla painopisteellä pelannut, painonnostajaa muistuttanut ”Der Bomber” oli kirjailija David Winnerin sanojen mukaan ”arkkityyppi, myyttinen presenssi, jollaisia näkee vain elokuvissa”. Luonteeltaan Müller oli kuitenkin ujo ja sosiaalisesti rajoittunut.

– Aloitimme jokaisen pelimme itsevarmasti, koska tiesimme, että Müller tekee ratkaisevan maalin, totesi eräänkin kerran Paul Breitner, joka jakoi pukuhuoneen Müllerin kanssa niin seura- kuin maajoukkuetasollakin.

– Gerd Müllerin kanssa et tarvitse edes pelisuunnitelmaa.

Müller ei koskaan kuitenkaan saanut ansaitsemaansa kunnioitusta. Häntä pidetään, hieman kärjistäen ilmaistuna, nykyisin enemmän maalintekijänä kuin pelaajana, mikä osaltaan johtuu siitä, ettei Müller halunnut tuoda itseään esiin pelikenttien ulkopuolella. Ja senkin kerran kun hän toi, eivät tulokset olleet mairittelevia.

Viime vuosina Mülleristä puhuttiin enää lähinnä silloin, kun hänen ennätyksiään rikottiin tai yritettiin rikkoa. Hänen uransa typistäminen pelkkiin numeroihin on kuitenkin typerää.

Legendaarisen Karl-Heinz Rummeniggen mielestä Müller on suurin pelaaja, joka kuunaan on palloa potkaissut.

Müllerin aikuisura alkoi vuonna 1963 1861 Nördlingenissä ja päättyi 18 vuotta myöhemmin Ford Lauderdale Strikersissa Yhdysvalloissa. Bayernia Müller edusti vuodet 1964–79.

Müller olisi halunnut tulla Helsingin Jalkapalloklubiin vielä vuonna 1985 — neljä vuotta ammattilaisuransa loppumisen jälkeen — yhden ottelun sopimuksella tavatakseen albanialaisen rakastettunsa. Puolivillainen hanke kaatui kuitenkin pian.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.