Kansainvälisen jalkapalloliiton eli FIFA:n pääsihteeri Fatma Samoura siunasi läsnäolollaan Venäjän jalkapalloliiton ja Yhdysvaltojen välistä avauspeliä rantajalkapallon MM-kisoissa torstaina. Venäjän liitto voitti ottelun 5–4 jatko-ottelun jälkeen. Samoura onnitteli liittoa voitosta Twitterissä (upotus jutun lopussa).

Kilpailut ovat meneillään Moskovassa Venäjällä. Isäntämaa ei virallisesti saa edustaa itseään dopingpannansa vuoksi, vaan kisoissa venäläiset urheilijat pelaavat Venäjän liiton nimissä maan olympiakomitean lipun alla. Tästä huolimatta Samoura kutsuu Venäjän jalkapalloliiton joukkuetta yksinkertaisesti ”Venäjäksi”.

Vielä erikoisempaa on, että Venäjä on ylipäätään saanut luvan pitää kyseisen arvoturnauksen omalla maaperällään.

Venäjä sai oikeudet isännöidä tämän kesän kisoja syyskuussa 2019, mutta vuotta myöhemmin urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS eväsi maalta oikeuden panna toimeen maailman antidopingtoimisto Wadan hallinnoinnin piiriin kuuluvia MM-kilpailuja vuosina 2021 ja 2022.

Päätöksen tarkoitus oli rangaista Venäjää valtiojohtoisesta dopingohjelmasta ja testitietojen manipuloinnista vuoden 2014 Sotshin talviolympialaisissa.

CAS jätti langettamaansa rangaistukseen kuitenkin takaportin, jonka mukaan Venäjä saa järjestää sille aiemmin myönnettyjä kisoja vain mikäli kisojen siirtäminen muualle olisi ”laillisesti tai käytännöllisesti katsoen mahdotonta”. Beachfutiksen MM-kisojen järjestäminen juuri Venäjällä oli siis ilmeisesti välttämätöntä.

FIFA:n neuvosto hyväksyi turnaukseen käytettävän seitsemän miljoonan euron suuruisen budjetin kesäkuussa 2020. Samassa kuussa CAS ilmoitti käsittelevänsä Venäjän dopingpannaa viiden kuukauden päästä.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täällä.

Fatma Samoura

@fatma_samoura
Russia wins with a 5-4 victory over USA. Congratulations to the hosts. Bravo 🇺🇸 you played with great passion but luck wasn’t on your side.