Jalkapalloseurojen kolmannet peliasut ovat saaneet tällä viikolla poikkeuksellisen paljon huomiota – eivätkä niinkään hyvässä mielessä. Puman julkaisemat pelipaidat ovat saaneet runsaasti kritiikkiä mielikuvituksettomuudestaan ja designistaan, jossa seurojen logot on jätetty perinteitä rikkoen taka-alalle (LUE LISÄÄ!).

Hollannin suurseura Ajax ja Adidas sen sijaan vaikuttaisivat osuneen kultasuoneen omalla uudella kolmospaidallaan. Amsterdamilaisjätti julkisti perjantaina uuden peliasunsa, joka on saanut inspiraationsa jamaikalaisesta reggae-legenda Bob Marleysta ja hänen Three Little Birds -kappaleestaan.

Pelipaita on pääväriltään musta, ja siitä löytyy punaisia, keltaisia ja vihreitä yksityiskohtia. Lisäksi selkäpuolella kauluksen alla on kolme lintua istumassa Amsterdamin lipusta tuttujen kolmen vinoristin päällä.

Ajax kertoo tiedotteessaan, että sen kannattajien ja Three Little Birdsin yhteinen tarina alkoi elokuussa 2008, kun joukkue oli Walesissa pelaamassa ystävyysottelua Cardiffia vastaan. Ajaxin kannattajia pyydettiin pelin jälkeen pysymään katsomossaan. Stadionin tiskijukka viihdytti odottelevia vieraskannattajia useilla kappaleilla, joista yksi oli Three Little Birds.

”Loppu on historiaa”, veistelee Ajax tiedotteessaan. Cardiffissa olleet kannattajat hoilasivat laulua täysin rinnoin, ja kappaletta on siitä lähtien laulettu jokaisessa Ajaxin pelissä ottelun tilanteesta huolimatta.

Artikkeli jatkuu videon alla. Jos video ei näy, voit katsoa sen TÄÄLTÄ.

Muutamia vuosia Cardiffin-reissun jälkeen Bob Marleyn poika Ky-Mani Marley sai kuulla laulun merkityksestä Ajaxin kannattajille, ja hän matkusti vuonna 2012 Amsterdamiin esittämään kappaleen Ajaxin stadionille.

– Isäni oli iso jalkapallofani, ja jalkapallo ja musiikki kulkivat käsi kädessä. Se aiheutti minussa jotain unohtumatonta, kun pääsin esittämään kappaleen sinä päivänä sinne, tuntemaan sen energian ja värähtelyn. Ajax, se on minun joukkueeni, kommentoi Ky-Mani Marley isänsä verkkosivuilla.

Ajaxin tiedotteessa puheenvuorossa on Bob Marleyn tytär Cedella Marley.

– Olen enemmän kuin koskettunut siitä, että Ajax on ottanut Three Little Birds -kappaleen omakseen ja tehnyt siitä tunnuslaulunsa. Tällaiset tarinat lämmittävät sydäntäni ja osoittavat, kuinka vaikutuksellisia tällaiset kappaleet voivat olla. Jalkapallo oli kaikki kaikessa isälleni. Hänen sanoja lainatakseni: ”Jalkapallo on vapautta”.

Kirjoitushetkellä Ajaxin uutta pelipaitaa ei pääse tilaamaan ainakaan välittömästi, sillä amsterdamilaisseuran verkkokauppaan joutuu jonottamaan.

GOAL

@goal

GOAL

@goal
Ajax have released their Bob Marley-inspired third kit 💚💛❤️

A tribute to their fan anthem 'Three Little Birds' 🤩
There's currently a queue to get into the Ajax shop following the release of their third kit 😅