MM-karsinnat siirtyivät Aasian osalta toiseen lohkovaiheeseen, joka polkaistiin käyntiin torstaina. Heti lohkovaiheen alkajaisiksi itäiseltä mantereelta kajahti jättiyllätys.

Maanosan jättiläinen Japani kohtasi kotikentällään piskuisen Omanin, ja joutui taipumaan maalein 0-1. Kyseessä oli Omanin ensimmäinen voitto maiden välisissä 13 maaottelussa. Peli pelattiin rankassa kaatosateessa.

Japani on FIFA:n rankingissa sijalla 24 ja Oman sijalla 79, joten isosta yllätyksestä voidaan todella puhua. Omania valmentaa kroatialainen Branko Ivankovic, joka luotsasi Irania vuoden 2006 MM-kisoissa ja toimi Kroatian apulaisvalmentajana vuonna 1998, kun Kroatia venyi MM-pronssille. Oman ei ole pelannut MM-kisoissa vielä koskaan.

Japani ei hallinnut kenttätapahtumia siten, miten olisi saattanut odottaa, vaan ottelu oli kauttaaltaankin hyvin tasainen. Oman suoritti ottelussa kuusi laukausta Japanin neljää vastaan, ja sen maaliodottama oli Japania korkeampi.

Opta Analyst

@OptaAnalyst
Big shock in the Asian World Cup qualifiers, as Oman beat Japan 1-0 in Suita. @OptaJiro

Ottelun ainoan maalin viimeisteli 88. minuutilla Issam Al Sabhi, joka vaihdettiin kentälle vain neljä minuuttia aiemmin. Tappio oli Japanin ensimmäinen näissä MM-karsinnoissa, mutta kasvatti varmasti päävalmentaja Hajime Moriyasuun kohdistuvia paineita. Moriyasun toivottiin johdattavan Japanin olympiamitalille Tokion kotikisoissa, mutta Japani jäi olympialaisissa neljänneksi.

Toinen yllätys seurasi heti perään Seoulissa, kun toinen Aasian jalkapalloilun suurvalta Etelä-Korea jäi maalittomaan tasapeliin Irakia vastaan. Tätä peliä Etelä-Korea hallitsi selvästi voittaen maalintekoyritykset 15-2 ja laukaukset kohti maalia 5-0, mutta Irakin puolustus ja maalivahti Fahad Talib kestivät.

Aasian MM-karsintojen kolmas vaihe pelataan kahdessa kuuden maan lohkossa. Molempien lohkojen kaksi parasta selviytyvät suoraan MM-kisoihin jo varmuudella kisoissa pelaavan isäntämaa Qatarin seuraksi. Lohkojen kolmoset pelaavat keskenään kaksiosaisen playoff-parin, jonka voittaja pääsee tavoittelemaan Aasian kuudetta paikkaa turnauksessa mannertenvälisessä playoffissa.

Torstain tulokset:

Lohko A:

Etelä-Korea-Irak 0-0
Iran-Syyria 1-0
Yhdistyneet Arabiemiraatit-Libanon 0-0

Lohko B:

Japani-Oman 0-1
Australia-Kiina 3-0
Saudi-Arabia-Vietnam 3-1

Jutun lähteenä on käytetty Daily Sabah -lehteä.