FC Lahti hyytyi runkosarjan maalisuoralla kohtalokkaasti – HJK:n kuiva kausi jo 415 minuuttia, tappio kävi kalliiksi

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan runkosarja on ensi torstaina pelattavaa rästiottelua Haka-HIFK lukuun ottamatta valmis. Sunnuntain tulokset olivat kuitenkin jo sen verran ratkaisevia, että ylempiin ja alempiin loppusarjoihin jatkavat joukkueet ovat jo selvillä.

Merkittävin ottelutulos saatiin Seinäjoen ”kuuden pisteen ottelusta”, kun SJK nujersi FC Lahden maalein 4-1. Muutaman kierroksen sarjan kolmantena viettänyt FC Lahti kärsi neljännen tappionsa viimeisissä seitsemässä ottelussa. Paha hyytyminen pudotti lahtelaiset jo melko varmalta näyttäneeltä yläloppusarjan paikalta aina alempaan loppusarjaan.

Vaikka Lahti on juuri nyt ”teoreettisesti vain viiden pisteen päässä europaikoilta”, pelaa se loppukauden aikana enää käytännössä merkityksettömiä alaloppusarjan otteluita. Sarjapaikka kun on Lahdella jo käytännössä varma.

SJK:n sankari ottelussa oli Tuco, joka teki ennen avausjakson puoltaväliä kaksi maalia kylmän ammattimaisilla viimeistelyillä. Puolen tunnin kohdalla SJK:n kapteeni Nikko Boxall teki taukonumeroiksi kulmapotkusta 3-0. Toisella puoliajalla Macoumba Kandji kavensi tilanteeksi 3-1, mutta tasoihin asti Lahti ei enää noussut. Päinvastoin Denis Oliinyk teki vartti ennen täyttä aikaa loppunumeroiksi 4-1.

Lahden hävittyä HIFK ja Ilves tarvitsivat tänään pisteen varmistaakseen paikkansa yläloppusarjassa. Molemmat tekivät työtä käskettyä, sillä 0-0 oli niille riittävän hyvä tulos sarjan ylemmälle puolikkaalle päätyäkseen. Ilveksen loppuveto oli vahva, sillä se sai runkosarjan viidestä viimeisestä ottelustaan 13 pistettä, eikä päästänyt näissä peleissä maaliakaan. Toni Kallio on siis saanut joukkueen pelin hyvin uomiinsa.

Iso uutinen oli sekin, että sarjan kärkipaikka vaihtui ensi kerran sitten toukokuun lopun. KuPS pelasi HIFK:n kanssa maalittoman tasapelin, ja pistekin riitti sille sarjakärkeen nousemiseen, kun HJK hävisi kotikentällään Interille 0-1. HJK oli johtanut sarjaa 19 kierrosta putkeen, mutta viimeisenä täytenä pelipäivänä runkosarjan voittajaksi nousikin KuPS.

HJK:n vahva vire on tuntunut hyytyvän otteluruuhkaan, ja nyt tuloksena oli toinen peräkkäinen tappio. Kaikkiaan HJK on pelannut nyt noin 415 minuuttia ilman ainuttakaan tehtyä maalia, kun myös Konferenssiliigan LASK Linz -peli lasketaan mukaan.

Varsinkin ensimmäinen puoliaika oli vahvaa HJK:n hallintaa, sillä Interin maalivahti Henrik Moisanderille kirjattiin avausjaksolta peräti seitsemän torjuntaa. 69. minuutilla Inter sai kuitenkin tilaisuutensa, kun juuri kentälle vaihdettu Janne Saksela kaatoi rangaistusalueella Matias OjalanPetteri Forsell upotti rankkarin maaliin, pani peukun suuhun ja pallon paidan alle. Inter on nyt onnistunut veikkausliigakauden kaikissa viidessä rankkarissaan.

Reilut viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Janne Saksela oli paikata virheensä HJK:n kulmapotkusta, mutta Sakselan pusku osui vain Inter-maalin tolppaan. Lisäajalla Anthony Olusanya pani pallon torjunnan paluupallosta maaliin, mutta tasoitusmaali hylättiin aivan oikein paitsiona.

1-0-voitto piti Interin runkosarjan kolmantena ja takasi sille kolme kotiottelua ylemmässä loppusarjassa. HJK puolestaan joutuu lähtemään yläloppusarjaan kakkospaikalta. Siten päätöskierroksen (oletettu) kärkikamppailu KuPS:ia vastaan pelataankin Töölön sijaan Kuopiossa. Tappio saattoi siis osoittautua HJK:lle vielä kalliiksi.

Maarianhaminassa nähtiin Seinäjoen tavoin maalijuhlat, mutta maalit syntyivät erikoisesti ensimmäisen reilun varttitunnin aikana. Ensin Vahid Hambo teki IFK Mariehamnille yhdeksässä minuutissa hattutempun ennen kuin sarjajumbo KTP nousi muutamassa minuutissa maalin päähän. Loppunumeroiksi muodostui lopulta 4-2.

Kierroksen tulokset:

AC Oulu-Haka 0-1 (De Lucas)
HJK-Inter 0-1 (Forsell)
Ilves-Honka 0-0
KuPS-HIFK 0-0
IFK Mariehamn-KTP 4-2 (Hambo 3, Olawale/Tarvonen, Mäkijärvi)
SJK-FC Lahti 4-1 (Tuco 2, Boxall, Oliinyk/Kandji)

Yläloppusarjaan:

KuPS 49
HJK 49
Inter 39
SJK 37
HIFK 33*
Ilves 33

Alaloppusarjaan:

FC Lahti 32
Honka 26
IFK Mariehamn 23
Haka 21*
AC Oulu 18
KTP 8

*=pelaa vielä yhden runkosarjaottelun