HJK:n eurotaipaleelle karvas alku! – Klubi avasi Konferenssiliigan lohkovaiheensa kotitappiolla

© Kuva: Juha Tamminen

Helsingin Bolt Arenalla pelattiin Konferenssiliigan lohkovaiheen pisteistä. HJK kohtasi itävaltalaisen LASK Linzin.

Helsinkiläisten lohkovaihe alkoi 0-2-kotitappiolla Itävallan liigan viime kauden nelosta vastaan. Vaikean alkukauden pelannut vierasjoukkue pelasi ehjän ottelun ja hallitsi avausjaksoa. HJK otti pelitapahtumien hallinnan toisella puoliajalla, mutta uhrautuvasti pelannut LASK pystyi estämään HJK:n lähentelyt.

Avauspuoliajalla HJK pyrki aktiivisesti hyödyntämään tilanteenvaihdot. Helsinkiläiset etenivät varsinkin vasemmalta laidaltaan aggressiivisesti. Santeri Hostikka olikin HJK:n parhaimmistoa. Hänelle siunaantui myös kotijoukkueen paras maalipaikka.

Hostikka otti levityksen komeasti haltuun ja haastoi välittömästi LASK-puolustajan. Onnistunut laukaus sopivasti puolustajan jaloista ei silti uponnut vieraiden verkkoon. Maalivahti Alexander Schlager esitti komean torjunnan alakulmasta. Tuloksena kulmapotku.

LASK oli pallottomana aktiivinen ja prässäsi yläkolmannekseltaan lähtien. HJK:n vaarallisimmat vastaiskut itävaltalaisjoukkue katkaisi tylysti rikkomalla. Jan Boller ja Florian Flecker saivat kumpikin varoituksen HJK:n kontrauksen lujasta katkostaan.

Erikoistilanteet tuottivat HJK:lle avausjaksolla vaikeuksia. Lopulta myös LASK siirtyi vapaapotkunsa jälkitilanteesta johtoon. Hugo Keto torjui boxin rajan tuntumasta lähetetyn pallon, mutta jatkopallo kimposi suoraan toppari Dario Maresicin ulottuville, joka viimeisteli varmasti.

Tauon jälkeen HJK vaihtoi keskikentällä lievissä vaikeuksissa olleen Santeri Väänäsen pois ja hänen tilalleen tuli Riku Riski. Samalla valmentaja Toni Koskela vaihtoi hyökkäävämpään ryhmitykseen. Filip Valencic siirtyi toiseksi kärjeksi ja Riku Riski vasemmalle laidalle.

HJK otti komennon toisen jakson alussa. Se eteni edelleen pitkälti vasemman laidan kautta ja pystyi luomaan Roope Riskille mainion tilanteen jo kolmen minuutin pelin jälkeen. Riskin luja laukaus etukulmaan päätyi hetkellisen haparoinnin jälkeen kuitenkin Schlagerin syliin.

Toni Koskelan HJK tuli toiselle jaksolle uudella ilmeellä. Kuva. Juha Tamminen.

Ottelun avauspuolikkaalla sivuverkkoon kulmapotkun puskenut James Holland oli kasvattaa itävaltalaisten johtoa 52. minuutilla. Holland pääsi yrittämään noin pilkun kohdalta, mutta luja laukaus viuhui reilusti yli maalin.

HJK pystyi luomaan uhkaa LASK:in maalille aivan eri tavalla kuin avausjaksolla. Riku Riskin laidan kautta helsinkiläiset saivat vajaan tunnin pelin jälkeen useita tilanteita. Niin Valencicin, Jairin kuin Riskin laukaukset blokattiin kuitenkin LASK-puolustuksen toimesta.

Kotijoukkue pystyi Riku Riskin tultua kentälle etenemään tehokkaasti kummankin laidan kautta. Itävaltalaisten valmentaja Andreas Wieland joutuikin puuttumaan pelin kuvan muutokseen muutamalla vaihdolla.

Pelitapahtumat tasaantuivat tämän jälkeen myös ja HJK:n lyhyt painostusjakso hiipui hivenen. Vieraat pystyivät viemään pelin useammin myös HJK:n puolustuskolmannekselle.

Ottelun 70. minuutilla mainion ottelun pelannut Hostikka otettiin vaihtoon ja hänen tilalleen tuoreita jalkoja laidalle tuomaan saapui David Browne.

Kymmenen minuuttia myöhemmin kotiyleisö juhli jo rangaistuspotkua Jairin mentyä nurin rangaistusalueella. Päätuomari Kirill Levnikov näytti kuitenkin brasiliaiselle keltaista korttia sukeltamisesta.

HJK hallitsi ottelun loppua täysin. LASK vetäytyi puolustamaan ja kotijoukkue vyöryi vastustajan maalille. Viisi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua HJK laittoi kaiken peliin tasoitusta jahdatessaan. Laitapuolustaja Luis Murillo tuli ulos ja kentälle hyökkääjä Anthony Olusanya.

Ottelu  sai sinettinsä 89. minuutilla. HJK tuhri oman tilanteensa ylhäällä. Riskitasoaan nostanut kotijoukkue oli alimiehitettynä omassa päässään ja LASK laittoi ottelun pakettiin vastaiskusta. Maalintekijä Christoph Monschein, joka sijoitti pallon oikealla jalallaan takakulmaan.

HJK olisi ansainnut maalin peliesityksillään, mutta tällä kertaa tehokkuus ja tuuri puuttuivat.

Ottelun televisioi V sport Jalkapallo sekä Elisa Viihde Viaplay. Kaikki HJK:n Konferenssiliigan ottelut ovat katsottavissa samaa reittiä.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Konferenssiliigan ottelut näkyvät Elisa Viihde Viaplayssa.