Ranskassa taas yksi katsomokahakka – ylilyönneistä tulossa arkipäivää Ligue 1:ssä

© Kuva: Juha Tamminen

Katsojien häiriökäyttäytyminen on noussut Ranskan Ligue 1:ssä otsikoihin tänä syksynä tasaisin väliajoin. Sarjaa on takana vasta seitsemän kierrosta, mutta kannattajien yhteenottoja on ehditty nähdä jo muutamassakin ottelussa.

Tuorein tapaus sattui tiistaina Angersin ja Marseillen välisessä pelissä. RMC Sportin mukaan Angersin kotikannattajat ampuivat raketteja Marseillen fanien katsomoon, josta annettiin samalla mitalla takaisin ennen kuin vieraskannattajat vyöryivät kentän läpi tappelemaan Angersin fanien kanssa ottelun päätyttyä.

RMC:n mukaan Marseille oli jo ennen pelin alkua huomauttanut ottelun henkilökunnalle, että sen mielestä katsomosta on liian helppo päästä kentälle.

Artikkeli jatkuu twiitin alla.

Kauden ensimmäinen ja toistaiseksi silmiinpistävin välikohtaus nähtiin elokuussa Marseillen vieraillessa Nicen kotistadionilla. Meneillään oli ottelun 75. peliminuutti, kun Nicen kannattajat alkoivat heitellä pulloja ja muuta roinaa kulmalipun tuntumassa ollutta Dimitri Payet’ta kohti. Yksi pulloista osui suoraan Payet’n selkään. Payet ei katsonut toimintaa hyvällä, vaan heitti yhden pulloista takaisin katsomoon.

Enempää provosointia nizzalaisyleisö ei vaatinut, vaan kannattajia alkoi tulvia viheriölle, ja kunnon hulina oli valmis. Tilanne johti suureen joukkotappeluun, jossa oli osallisena niin kannattajia kuin joukkueiden jäseniä, ja ottelu jouduttiin keskeyttämään. Marseillen pelaajat kieltäytyivät palaamasta kentälle turvallisuuteensa vedoten.

Kohupelistä tehtiin päätöksiä ja jaettiin rangaistuksia syyskuun alkupuolella. Itse ottelu pelataan kokonaan uudestaan, mutta puolueettomalla kentällä ja ilman katsojia. Näin Nice menetti samalla sekä kotietunsa että orastaneen voittonsa.

Lisäksi Nicelle langetettiin sanktioksi kahden pisteen pistemenetys, joista toinen on tosin ehdollinen. Suoraan siltä vähennettiin sarjataulukosta siis yksi piste. Payet’lle ja hänen joukkuekaverilleen Álvaro Gonzálezille annettiin pelikiellot kannattajien provosoimisesta. Kovimman rangaistuksen sai Marseillen fysioterapeutti Pablo Fernández, joka määrättiin loppukauden mittaisen toimitsijakieltoon hänen lyötyä Nicen kannattajaa.

Angersin ja Marseillen ottelun alkaessa edellisestä katsojien yhteenotosta oli ehtinyt kulua vain muutama päivä, sillä Lensin ja Lillen kannattajat olivat tukkanuottasilla viime lauantaina.