Cristiano Ronaldo 4 – Lionel Messi 0: Supertähtien ensimmäiset ottelut kohusiirtojen jälkeen ovat kulkeneet eri polkuja – mitä sanovat tilastot?

© Kuva: Getty Images

Kaksi maailman seuratuinta, kuuluisinta ja varmasti kiistatta parasta pelaajaa vaihtoivat kumpikin kesällä maisemaa. Cristiano Ronaldo palasi Manchester Unitediin ja Lionel Messin uusi koti löytyi Pariisista, kun hän allekirjoitti sopimuksen PSG:n kanssa.

Molemmat herrasmiehet ovat odotetusti paistatelleet otsikoissa meillä ja maailmalla, mutta kenties vähän erilaisessa sävyssä.

Ronaldon paluu Manchesteriin on näyttänyt siltä, kuin hän ei olisi ollut poissa päivääkään. Maaliverkko on heilunut tuttuun ja totuttuun tahtiin. Portugalilaisella ovat olleet suupielet varsin voimakkaasti ylöspäin.

Tähtikaksikon arvostus toisiaan kohtaan on valtava. Kuva Getty Images.

Messin alku Pariisissa ei ole ollut täysin samanlainen. Argentiinalainen on ollut otsikoissa myös vähän negatiivisemmassa valossa.

Maalitili on edelleen avaamatta uudessa seurassa ja edellinen Lyon-ottelu aiheutti jo spekulaatiot turhautumisesta, koska supertähti otettiin vaihtoon. Messi näytti televisiokuvan perusteella olevan päätöksestä varsin harmistunut.

Tiettävästi La Pulga on kärsinyt kuitenkin pienistä polvivaivoista. PSG-valmentaja Mauricio Pochettino sanoi vaihtaneensa Messin pois pitkälti varotoimenpiteenä.

Otanta on vielä pieni, mutta 34-vuotiaan argentiinalaisen ja 36-vuotiaan portugalilaisen tilastot kertovat myös oman kuvansa supertähtien ensimmäisistä peleistä uusissa seuroissaan.

Cristiano Ronaldo

Ronaldo on oikeastaan jatkanut siitä mihin kesällä 2009 jäi, kun portugalilainen siirtyi Real Madridiin.

Hän osui heti ensimmäisessä ottelussaan kahdesti. Ronaldo on pelannut kaksi peliä Valioliigaa ja yhden Mestarien liigan kamppailun.

Maalinteossa portugalilainen on onnistunut neljä kertaa ja tarkemmin vähintään kertaalleen jokaisessa pelissä.

FBRefin mukaan Ronaldon maaliodottama (xG) kahdessa pelaamassaan Valioliiga-ottelussa on 2,5. Eli Ronaldo olisi tämän mukaan hivenen tilanteiden mukaista odottamaa edellä.

Mestarien liigan ottelussa Young Boysia vastaan Ronaldo osui kertaallen. Maaliodottama hänellä tuossa ottelussa oli 0,5.

Näiden aikana Ronaldo on laukonut 15 kertaa, joista yhdeksän vetoa meni maalia kohti. Hän on syöttänyt otteluiden aikana yhteensä 97 kertaa ja niistä 86 kertaa pallo myös löysi tiensä United-pelaajalle.

Ronaldon tehokkuus tuskin on yllättänyt juuri ketään. Kuva Getty Images.

Minään varsinaisena maalitilanteiden järjestelijänä Ronaldo ei ole loistanut. Yhtään Unitedin maalia hän ei ole syöttänyt. Ronaldo on luonut maaliodottamaa kohottavia tilanteita (xA) FBRefin mukaan pyöreän nollan verran.

Peliaikaa portugalilainen on kerryttänyt tililleen mukavat 251 minuuttia. Varoituksia Ronaldo ei ole ottanut.

Lionel Messi

Messi ei ole vielä uudessa joukkueessaan osunut tolppien väliin kertaakaan. Edellisessä Lyon-ottelussa rangaistuspotkuvastuun sai ehkä hieman yllättäen Neymar.

Argentiinalainen on toki pelaajana myös erityylinen kuin Ronaldo ja tilastotkin tätä puoltavat.

Hän hakeutuu usein pelattavaksi hieman alemmaksi. Messi ei tee niin paljon selkeitä pystyjuoksuja ja maalitilanteisiin suoraan hakeutumisia kuin Ronaldo.

Tämä näkyy muun muassa Messin syöttöjen määrässä. Argentiinalainen on syöttänyt kolmessa ottelussa 140 kertaa, joista 115 meni omille pelaajille.

Laukauksia Messi on ampunut seitsemän, joista kolme suuntautui myös maalia kohden. Lisäksi hän on osunut kahdesti tolppaan.

Messi ei ole vielä osunut maalipuiden väliin, mutta se tapahtunee hyvin pian. Kuva. Getty Images.

Messi ei ole myöskään syöttänyt ainuttakaan PSG-osumaa tällä kaudella. FBRefin mukaan argentiinalaistähden maaliodottama Ligue 1:ssä on ollut 0,4 ja Mestarien liigan ottelussa Club Bruggea vastaan 0,3.

Maaliodottamaa nostattavia tilanteita Messi on syöttänyt odotetusti Ronaldoa enemmän. Ranskan pääsarjassa Messin pelinrakentelu on kohottanut PSG:n maaliodottamaa 0,1:n verran ja tuossa ainoassa Mestarien liigan kamppailussa peräti 0,4:n arvoisesti.

Peliminuutteja Messillä on yhteensä 190. Keltaisia kortteja Messiltä löytyy yhden turhautumiselta haiskahtaneen kopautuksen verran.

Tilastot peliaikaan suhteutettuna (per 90min)

Cristiano Ronaldo (3 peliä)
Maalit: 1,38
Maalisyötöt: 0
Laukaukset: 4,53
xG: 0,97
xGA: 0

Lionel Messi (3 peliä)
Maalit: 0
Maalisyötöt: 0
Laukaukset: 3,3
xG: 0,33
xA: 0,24

Ronaldo ja Messi ovat Kaksikkoa on vertailtu toisiinsa jo erittäin pitkään. Kuva: Getty Images

Päätelmä

Tilastot ovat armottomia ja kertovat osatotuuden. On sanottu, että jos ei osaa seurata peliä kovin taktisesti, niin tilastoista saa paremman kokonaiskuvan kuin pelejä katsomalla.

Tämä lienee myös totuus, mutta ei näin pienestä otannasta voi silti kovin valtavia päätelmiä tehdä.

Ronaldo ei siirtynyt varsinaisesti uuteen seuraan. Hän palasi takaisin vanhaan joukkueeseensa. Organisaatiossa on varmasti paljon jo valmiiksi tuttua.

Messi siirtyi kokonaan uuteen ympäristöön pelattuaan kaikki nämä vuotensa huipulla pelkästään Barcelonassa.

Pelaajatyypit ovat myös vuosien saatossa erkaantuneet aika rajusti toisistaan. Ronaldosta on tullut selkeä kärkipelaaja, joka latoo maaleja leipätyökseen. Messin pelissä myös pelinrakentelulla on merkittävä rooli.

Ei ole millään tapaa yllätys, että Ronaldo alkoi tekemään välittömästi kovaa jälkeä Manchesterissa. Se taas on vähän yllättävää, että Messillä on ollut näinkin vaikeaa tähtiä pullistelevassa ranskalaisnipussa. Tämä siitä huolimatta, että Messillä kerrotaan olevan pieniä vaivoja.

Jopa maailman parhaimmista parhaimpiin lukeutuvat pelaajat voivat tarvita sopeutumisaikaa tottuakseen kokonaan uuteen kulttuuriin, joukkueeseen ja sarjaan.

Lienee silti vain ajan kysymys, että Messin nimi alkaa keikkumaan niin maali- kuin syöttötilastoissa kierroksesta toiseen. Ronaldo taistelee suurella todennäköisyydellä Valioliigan maalikuninkuudesta.

Lähteet: FBRef, DailyMail, Transfermarkt

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom