Traagisen kohtalon kokenut ranskalaistähti Jean-Pierre Adams on kuollut – vietti elämänsä viimeiset 39 vuotta avustettavana vuoteessa

Joakim Nordström
Kuvitus

Senegalilaissyntyinen Ranskan entinen maajoukkuepelaaja Jean-Pierre Adams menehtyi L’Equipen mukaan varhain maanantaiaamuna Nîmesin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Adams oli kuollessaan 73-vuotias. Hän lopetti pelaajauransa vuonna 1981. Muun muassa Paris Saint-Germania ja OGC Nicea pitkällä urallaan edustanut Adams pelasi 22 A-maaottelua Ranskan paidassa.

Voimakkaana keskuspuolustajana tunnettu Adams meni vuosi uransa päättymisen jälkeen Lyonissa aivan rutiininomaiseen polvileikkaukseen. Hän ei koskaan leikkauksestaan herännyt.

Adams sai tuolloin, vuonna 1982, virheellisen määrän nukutusainetta. Hän oli vähällä kuolla saamaansa lääkemäärään, mutta se vaivutti hänet lopulta pysyvästi vegetatiiviseen tilaan.

Adams pystyi hengittämään itse sekä nielemään, yskimään ja imemään. Hän ei silti pystynyt puhumaan tai tiedostamaan ympäristöään, vaikka Adamsin silmät olivat auki.

Oltuaan jonkin aikaa sairaalahoidossa, Adams siirrettiin kotiin vaimonsa Bernadetten hoidettavaksi.

Vaimon rakkaus, toivo ja huolenpito kaikkien näiden 39 vuoden aikana olivat varauksettomia. Bernadette kielsi loppuun asti eutanasian eli avustetun kuoleman mieheltään. Vaimo uskoi kaikkien vuosien jälkeenkin, että Jean-Pierre herää vielä joku päivä.

Bernadette omistautui miehelleen kaikella ajallaan ja voimillaan. Hän muun muassa vaihtoi Jean-Pierren vaatteet päivittäin ja keskusteli tämän kanssa kaikista arjen asioista. Bernadette esimerkiksi kertoi miehelleen heidän lastensa Frédéricin ja Laurentin elämänvaiheista, kuten lastenlapsien syntymästä.

Komea ura

Jo 10-vuotiaana Ranskaan muuttanut Adams innostui jalkapallosta jo lapsena, mutta kipinä ammattilaisuudelle syntyi hänen opiskeluaikoinaan. Adamsin perhe lähetti hänet jatko-opiskelemaan Loiretin hallintoalueelle, jonka pääkaupunki on Orléans.

Adams pelasi aluksi Entente BFN -nimisessä seurassa, mutta pinnalle hän nousi siirryttyään nykyisin Ranskan toisiksi korkeimmalla sarjatasolla, Ligue 2:ssa pelaavaan Nîmesiin.

Aikansa parhaita ranskalaispuolustajia ollut Adams muistetaan silti parhaiten Nizzassa. Hän puki OGC Nicen mukaan seuran värit ylleen 143 kertaa. Adamsin pitkäaikaisin seura on myös näyttävästi sosiaalisessa mediassa ottanut osaa omaisten suruun sekä tehnyt kunniaa seuralegendalleen.

OGC Nice ilmoitti myös kunnioittavansa Jean-Pierre Adamsin muistoa 19. syyskuuta pelattavassa sarjaottelussa AS Monacoa vastaan.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Nikotiininuuskat kotiovellesi edullisesti ja helposti

  • Tilaa laillisesti netistä suoraan kotiovellesi.
  • Suomalaisesta verkkokaupasta kaikki suositut tuotteet.
  • Edullisesti lyhyellä toimitusajalla.
Tilaa nikotiininuuskat edullisesti
  • Luetuimmat
  • Uusimmat