Ykkösen kauden 2021 runkosarja on pelattu valmiiksi. Kuten ennakkoasetelmia pohjustaneessa jutussamme totesimme, keskittyi suurin huomio runkosarjan päätöskierroksella keskikastin neljään joukkueeseen, jotka tavoittelivat vielä viimeistä paikkaa kuuden joukkueen yläloppusarjassa. Tuon paikan lunasti Gnistan syyskesällä selvästi piristyneen KPV:n romahdettua Rovaniemellä pelatun ottelun lopussa.

KPV oli koko Ykkösen hännänhuippuna pyöreästi kaksi kuukautta kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Se hävisi touko-kesäkuussa viisi peliä putkeen ja pelasi kaikkiaan 11 peliä peräkkäin ilman voittoa kunnes nousukiito alkoi. Ennen sunnuntaita KPV oli hävinnyt viimeisistä yhdeksästä pelistään vain yhden, ja voittanut viimeisistä viidestä pelistä neljä. Siten se nousi mukaan taisteluun paikasta kuuden parhaan joukossa.

Sama noususuhdanne näytti jatkuvan väkevänä sunnuntaina Rovaniemellä sarjakärki RoPS:n vieraana. KPV:n yläloppusarja näytti toisen puoliajan alkupuolella jo täysin varmalta, mutta lopussa niskaan kipattiin jääkylmä suihku, kun KPV menetti kolmen maalin johtonsa ja joutui tyytymään kohtalokkaaseen 3-3-tasapeliin. Se ei yläloppusarjan paikkaan riittänyt.

KPV:n avausmaalin teki 25. minuutilla nigerialaishyökkääjä Oke Akpoveta, jolle maali oli seitsemäs kymmenessä Ykkösen ottelussa. Tilannetta edelsi RoPS:n puolustuksen paha harhasyöttö. Vain neljä minuuttia myöhemmin tanskalainen Kristian Andersen muutti erittäin komealla vapaapotkumaalillaan numeroiksi jo 2-0.

Toisen puoliajan kolmannella minuutilla Harri Heiermann pukkasi erikoistilanteen jälkeen lähietäisyydeltä jo ratkaisevan tuntuisen 3-0-maalin. Näissä numeroissa mentiin aina viimeiselle varttitunnille saakka. 79. minuutilla Rodrigo Antunes kavensi kulmapotkusta vierasjohdon kahteen maaliin, eikä RoPS ollut vieläkään viimeistä sanaansa sanonut. Vain kolmea minuuttia myöhemmin Tuomas Kaukua sijoitti nousunsa päätteeksi numeroiksi jo 2-3.

KPV teki vielä neljännenkin maalin, mutta se kuitenkin hylättiin paitsiona. Kokkolalaisten maailma romahti lopulta lisäajan kolmannella minuutilla, kun 17-vuotias wingback Otto Kemppainen nousi oikealta laidalta mukaan hyökkäyksen ja tykitti etuyläkulmaan loppunumeroiksi 3-3. Se maali pudotti KPV:n jo varmalta näyttäneeltä yläloppusarjan paikalta sijoille 7-12. Putoamisviiva on sentään KPV:ltä jo kahdeksan pistettä takana.

Ykkösliiga

@ykkosliiga
USKOMATON NOUSU ROPSILTA! 🔵

Sarjakärki @ropsrovaniemi on vielä 78. minuutilla kolmen maalin takamatkalla, mutta joukkue taistelee itsensä tasoihin yli tuhatpäisen kotiyleisön edessä. Tämä piste voi koitua todella tärkeäksi! #Ykkönen

Ville Hyötylä

@turhaville
Huima nousu RoPSilta. Vartissa 0–3 -> 3–3. Runkosarjan voittajan meininkiä lopulta.

KPV:n paikka kuuden joukossa kariutui samalla siinä. Kokkolalaisille lopulta surkea kausi tällä sulamisella. #Ykkönen #RoPS #KPV

Kokkolan vihreäpaitojen romahdettua Helsingissä kiitettiin tarjotusta tilaisuudesta. Päätöskierroksen ottelunsa voittivat sekä PK-35 että Gnistan, joista viimeksi mainitulle heltisi paikka kuuden parhaan joukossa paremman maalieron turvin.

Jos oli KPV:n vire ollut selvästi nousujohteinen, niin helsinkiläisen Gnistanin käyrä oli osoittanut aivan toiseen suuntaan. Gnistan johti Ykköstä kaikkiaan seitsemän kierroksen ajan, viimeksi 11.8., mutta kahdeksan tappiota viimeisistä kymmenestä ottelusta oli pudottanut sen jo keskiviivan alemmalle puolelle. 1-0-voitto JIPPO:sta runkosarjan päätöskierroksella sinetöi kuitenkin Kipinän paikan ylemmässä loppusarjassa. Ratkaisuosuman teki Topi Järvinen 87. peliminuutilla.

Sarjajohtaja RoPS:lle painetta loivat sekä TPS että VPS. TPS voitti vieraissa HJK Klubi 04:n 4-2 ja VPS EIF:n 3-2. RoPS, TPS ja VPS ovat yläloppusarjan alkaessa vain kolmen pisteen päässä toisistaan.

Runkosarjan paras maalintekijä oli 11 maalia tehnyt Gnistanin Douglas Caé. Syöttötilaston voitti VPS:n Sebastian Strandvall.

Yksinkertaisten loppusarjojen otteluohjelmat julkaistaneen maanantaina. Sarjatilanteet näyttävät runkosarjan päätteeksi tältä: