Viisi ja puoli vuotta, ja aina kentällä – La Ligassa nähtiin huima ennätys, euroopanennätys silti ulottumattomissa

© Kuva: Getty Images

Kun Athletic Bilbao haki lauantaina La Ligassa tasapelipisteen (1-1) Valenciasta, pelasi baskiseuran avauskokoonpanossa hyökkääjä Iñaki Williams. Tietenkin. Kun Athletic Bilbao pelaa, myös Williams pelaa. Tällä kertaa täydet 90 minuuttia, kolmannen kerran tällä kaudella.

27-vuotias Williams on tunnettu jo pitkään La Ligan epävirallisena teräsmiehenä, mutta lauantain kohtaaminen merkitsi hänelle myös uutta La Ligan ennätystä. Kyseessä oli nimittäin 202. peräkkäinen Williamsin joukkueen (aina Athletic Bilbao) La Liga -ottelu, joista jokaisessa hän on saanut peliminuutteja.

Putki on tietenkin ollut jo pitkään aktiivipelaajien joukosta pisin, mutta nyt Williams myös jakaa La Ligan kautta aikain pisintä perättäisten otteluiden ennätystä yhdessä nykyisin 63-vuotiaan Jon Andoni Larrañagan kanssa. Larrañaga pelasi vuosina 1986-1992 Real Sociedadin puolustuksessa niin ikään 202 peräkkäistä ottelua.

Williamsin huima ennätysputki asettuu mittasuhteisiin, kun muistetaan ottelujatkumon alkaneen huhtikuussa 2016. Williams vaihdettiin tunnin kohdalla kentälle, kun Athletic Bilbao kohtasi kotikentällään Atlético Madridin. Williamsille tilaa kentällä teki Iker Muniain, mutta ottelun voitti Atlético 1-0 Fernando Torresin tekemällä maalilla. Tuosta pelistä alkoi lauantaihin huipentunut – ja toki edelleen venyvä – ennätyksellisen huima putki.

Kaikkiaan Iñaki Williams on pelannut La Ligassa nyt 241 ottelua, joista jokaisen Athletic Bilbaossa. Maaleja Williams on tehnyt 48, joista kaksi tällä kaudella. Maalisyöttöjä on 33. Williams on pelannut myös yhden A-maaottelun Espanjan paidassa, toukokuussa 2016.

Williams on aktiivipelaajista ylhäisessä yksinäisyydessään 202 perättäisine otteluineen, sillä kaikissa Euroopan pääsarjoissa on yhteensä vain viisi pelaajaa, jotka ovat pelanneet yli sata peräkkäistä ottelua. Williamsin jälkeen tilastokakkosena on niin ikään La Liga -pelaaja, Levanten José Luis Morales, joka pelasi sunnuntaina 108. peräkkäisen ottelunsa. Eroa Williamsiin on siis peräti 94 ottelua.

Kärkiviisikon täydentävät itävaltalaisten Wolfsbergerin keskikenttäpelaaja Michael Liendl ja Admira Wackerin maalivahti Andreas Leitner (molemmat 104 peliä) sekä Southamptonin James Ward-Prowse (100 peräkkäistä peliä). TOP 20:ssä on kaikkiaan seitsemän maalivahtia.

Vaikka Iñaki Williamsin putki onkin erittäin komea, ei hän vielä lähivuosina euroopanennätystä uhkaa. Bayern Münchenin legendaarinen maalivahti Sepp Maier pelasi nimittäin vuosina 1966-1979 uskomattomasti peräti 442 peräkkäistä ottelua ilman keskeytystä. Hyvin jalkapalloon sopiva ennätyslukema muuten.

Bundesliigan ohella perättäisten otteluiden ennätysputket ovat maalivahtien nimissä myös kolmessa muussa TOP 5 -sarjassa. Serie A:ssa eniten peräkkäisiä otteluita on Franco Tancredilla (258), Ligue 1:ssa Fabien Coolilla (307) ja Valioliigassa Brad Friedelillä (310). La Liga on siis ainoa huippusarja, jossa peräkkäisten otteluiden ennätys on kenttäpelaajien nimissä.

Lähde: Transfermarkt