Helmarit kohtaa tiistai-iltana huipputärkeässä MM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla Irlannin. Maajoukkueen luotettava laitapuolustaja Emma Koivisto kommentoi ottelun ennakkoasetelmia SuomiFutikselle aiemmin julkaisemamme haastattelun ensimmäisessä osassa, joka löytyy tämän linkin takaa. Tässä toisessa osassa keskitymme enemmän Koiviston seurajoukkuekuulumisiin.

Koivisto siirtyi Englantiin ja Naisten Superliigassa pelaavan Brightoniin viime talvena tuoreena ruotsinmestarina. Hän kertoi Palloliiton kotisivuilla helmikuussa julkaistussa haastattelussa, että vaihtoehtoja oli myös Italiasta, Espanjasta ja Yhdysvalloista, mutta valinta osui Englantiin. Koivisto sai välittömästi Brightonissa luottoroolin, ja on ollut ratkaisuunsa tyytyväinen.

Koivisto on itse pelannut ulkomailla Englannin lisäksi vain Yhdysvaltain yliopistosarjassa ja Damallsvenskanissa, joten hän myöntää sarjojen tasovertailun olevan vaikeaa. Pelaajaliikenne antaa hänen mukaansa kuitenkin viitteitä siitä, että Englannin naisten Superliiga on yksi maailman tämän hetken parhaista naisten jalkapallosarjoista. Englannista tuli myös viime Mestarien liigan finalisti Chelsea.

– Ruotsiin verrattuna Englannissa tempo on ollut paljon kovempi. Vaikea verrata kuitenkin, sillä peli on niin erilaista Englannissa kuin Ruotsissa. Englannissa peli on aika stereotyyppistä brittifutista, jossa mennään vauhdilla päästä päähän ja pelataan tosi fyysisesti, Koivisto kuvaili Superliigaa SuomiFutikselle.

– Uskon, että Englannin liiga on yksi kovimpia liigoja Euroopassa tai maailmassa tällä hetkellä. Sekin kertoo jotain, että sinne on tullut paljon kovia pelureita jopa jenkeistäkin. Pelaajavirta on sinne päin, ja se todistaa, että sarjan taso on Englannissa aika kova tällä hetkellä.

Emma Koivisto on sopeutunut hyvin vauhdikkaaseen ja fyysiseen brittifutikseen. Kuva: Getty Images

Kasvavista satsauksista kertoo nimekkäiden pelaajien lisäksi sekin, että Englannin suurseuroilla on nykyään laaja edustus myös Naisten Superliigassa. Valioliigan ”Big Six” -joukkueista vain Liverpoolilla ei ole joukkuetta naisten korkeimmalla sarjatasolla.

– Kyllä sen huomaa, että siellä (Englannissa) naisten futis on näkyvillä enemmän kuin aikaisemmin. TV:ssä näytetään naisten pelejä ja uutisissakin tulee pätkiä naisten peleistä. On hienoa, että siellä oikeasti satsataan naisten futikseen ja pistetään rahaakin siihen, Koivisto toteaa.

Syyskuussa Koivisto puski joukkueelleen maalinkin, kun Brighton kellisti Birminghamin selvänumeroisesti 5-0. Osuma oli Koiviston ensimmäinen nykyisen joukkueen väreissä.

EM-ottelut omassa kotikaupungissa kiinnostaisivat

Ensi vuonna Englannissa järjestettävät naisten EM-kisat eivät Koiviston mukaan ole vielä suuremmin näkyneet. Hänelle itselleen arvoturnaus on suuri unelma. Koivisto on pelannut nuorempana juniorien arvokisoissa, mutta vuoden 2013 EM-kisat jäivät häneltä väliin valitettavan selän rasitusmurtuman takia. Nyt ensimmäiset aikuisten arvokisat häämöttävät silmissä.

– On se itselleni tosi iso juttu, jos kisajoukkueeseen valitaan ja kisoihin pääsen. Pienestä asti yksi unelmistani on ollut pelata arvokisoissa.

– Naisten futis on muutenkin ollut viime aikoina kasvussa ja kisat pelataan vielä Englannissa, joka on iso futismaa. Uskon, että ne kisat tulevat olemaan vielä isompi juttu ja saa tosi paljon mediahuomiota. On ihan mahtavaa, että Suomi on mukana kisoissa, Koivisto myhäilee.

EM-kisojen alkulohkot arvotaan ylihuomenna torstaina kello 19 Suomen aikaa. Suomi on arvontojen neloskorissa yhdessä Islannin, Venäjän ja Pohjois-Irlannin kanssa. Yksi EM-kisojen kahdeksasta pelipaikkakunnasta on Koiviston nykyinen asuinkaupunki Brighton, ja puolustajalle sopisikin hyvin, että arpa heittäisi Helmarit juuri Brightoniin. Kisojen avauspeli pelataan puolestaan Old Traffordilla ja loppuottelu Wembleyllä.

– Olisihan se kiva päästä Brightonissa pelaamaan, kun asun siellä itse. Olisi tuttu paikka, ja muutenkin se kaupunki on tosi kiva. Uskon, että meidän joukkuekin viihtyisi siellä meren rannalla. Se on vähän samanlainen kaupunki kuin Helsinki, joten kiva olisi päästä sinne, Koivisto esittää toiveenaan.

– Totta kai olisi siistiä päästä myös noille isoille, historiallisille stadioneille pelaamaan.

Englannin pitkäaikainen valmentaja Brightonin käskyttäjänä

Koivisto on vallannut avauskokoonpanon paikan nopeasti käytännössä uran aikaisissa osoitteissaan: A-maajoukkueessa, Florida Staten yliopistossa, Göteborgissa ja viimeksi Brightonissa, jossa hän on pelannut täydet 90 minuuttia yhtä vaille kaikissa tämän vuoden otteluissaan. Rima tuntuu niin sanotusti ylittyvän aina ensimmäisellä yrittämällä, mutta se johtuu Koiviston mukaan myös seuravalintastrategiasta.

– En sanoisi, että avauksen paikka on koskaan helpolla tullut. Kaikki pitää tehdä sen eteen, että avauskokoonpanoon pääsee.

– Kuitenkin jo seurajoukkuetta valitessa yksi isoista kriteereistäni on se, että haluan mennä sellaiseen joukkueeseen, jossa oikeasti pystyn aidosti taistelemaan avauskokoonpanon paikasta. Minulle on tosi tärkeää, että saan pelata. Tiedän, etten viihtyisi sellaisessa joukkueessa, jossa joutuisin istumaan penkillä. Se on jo siinä valintaprosessissa iso juttu, Koivisto kertoo.

Emma Koivistoa valmentaa Brightonissa Englannin pitkäaikainen maajoukkuevalmentaja Hope Powell. Kuva: Getty Images

Brightonissa Koivistoa valmentaa todellinen lajilegenda, 54-vuotias Hope Powell. Powell debytoi Englannin maajoukkueessa jo 16-vuotiaana ja pelasi kaikkiaan 66 A-maaottelua. Englannin naisten A-maajoukkueen päävalmentajana hän aloitti vain 31 vuoden iässä ja pesti jatkuikin yhtäjaksoisesti 15 vuoden ajan aina vuoteen 2013 saakka. Powell valmensi Ison-Britannian joukkuetta myös vuoden 2012 olympialaisissa.

Brightonia Powell on valmentanut vuodesta 2017 lähtien. Koiviston mukaan maajoukkuetausta näkyy hänen työskentelyssään.

– Sen huomaa, että Powellilla on kokemusta valmentajana, ja varsinkin maajoukkuevalmentajana. Meidän treenit on tosi taktisia ja me käydään tosi tarkasti vastustajajoukkueet läpi. Hän keskittyy paljon ihan pieniinkin yksityiskohtiin sekä vastustajissa että meidän omassa pelissä. Taktiikka on yksi hänen isoista vahvuuksistaan.

Sam Kerr tehnyt vaikutuksen

Tänä vuonna jaetaan kolmannen kerran naisten Ballon d’Or viimevuotisen gaalan jäätyä koronapandemian vuoksi väliin. Koivistolle kysymys omasta suosikista Ballon d’Orin voittajaksi aiheuttaa pientä päänvaivaa, mutta lopulta hän nostaa esiin kaksi Englannin Superliigan hallitsevan mestarin Chelsean pelaajaa.

Chelsean australialaishyökkääjä Sam Kerr johtaa Superliigan maalitilastoa ja olisi Emma Koiviston papereissa vahvoilla myös Ballon d’Orin saajaksi. Kuva: Getty Images

– Ainakin, kun pelattiin Chelseaa vastaan, niin Sam Kerr oli tosi hyvä pelaaja. Hän on niin nopea ja terävä, ja hänellä on tosi hyvät ajoitukset juoksuissa linjan taakse. Hän oli tosi vaikea puolustettava, ja ainakin itse kiinnitin häneen puolustajana huomiota. Pernille Harder tulee toisena päällimmäisenä mieleen.

Emma Koivisto on 27-vuotiaana Suomen A-maajoukkueen kantavia voimia ja hän on edennyt seurajoukkueurallaan laadukkaan sarjan laadukkaaseen joukkueeseen. Erityisen konkreettisia tavoitteita uran tuleville vuosille hän ei ole kuitenkaan asetellut.

[readmore from=Helmarit]

– Olen aika sellainen, etten hirveästi ajattele pitkälle eteenpäin. Menen päivä kerrallaan, Koivisto vastaa.

– Haluaisin ehkä vielä kokea jossain eri liigassa pelaamisen Englannin lisäksi. En kyllä tiedä, missä. Lähivuosina haluaisin kuitenkin vielä jatkaa Englannissa pelaamista ja sielläkin saavuttaa jotain.

– Maajoukkueessa tavoitteena on tietysti nuo arvokisat. Haluaisin, että sielläkin menestyttäisiin jotenkuten. Ei me sinne lähdetä vain pelailemaan, vaan toivottavasti päästäisiin ainakin alkulohkosta jatkoon.

MM-karsintaottelu Suomi-Irlanti alkaa tiistaina kello 18.15 Helsingin Olympiastadionilla. Peliä voi seurata suorana myös Yle TV2:lta.