Ennakko: KuPS-HJK – kuntopuntarit, arvioidut avaukset, valmentajien kommentit, poissaolijat, päivän muut pelit ja televisiointi

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan mestaruustaistelu huipentuu tänään kello 17.00 Kuopion Väre Areenalla. Kauden kaksi ehdottomasti parasta joukkuetta iskevät yhteen. KuPS ja HJK ovat vuorotelleet sarjan kärjessä. Nyt sesonki saa arvoisensa päätöksen.

Kupletin juoni on selkeä. Kotijoukkue nappaa Suomen mestaruuden voittamalla kotiyleisönsä edessä. Muussa tapauksessa pokaali matkustaa HJK:n mukana Helsinkiin.

Klubi oli alkukaudesta suhteellisen ylivertainen. Kesällä mestaruus vaikutti jo lähes selvältä. Syksyn heikko jakso ja kuopiolaisten tasaisen laadukas tekeminen muuttivat kupletin juonen.

Vaakakuppi kääntyi vahvasti KuPS:n suuntaan, mutta parilla viimeisellä kierroksella tilanne kääntyi jälleen. Helsinkiläiset raapivat kaksi niukkaa voittoa, kun KuPS jäi kahdesti peräkkäin tasapeliin.

Nyt HJK:lla on sarjataulukossa etu. Sille riittää tasapelikin mestaruuteen. Todennäköisesti tämä ei silti pelissä liiemmin näy. Klubi lähtenee varsin samanlaisella kokoonpanolla ja tyylillä Kuopion kamppailuun.

KuPS sen sijaan lähestynee pakkovoittoaan myös suhteellisen ammattimaisesti. Joukkue on kolmesti jo tällä kaudella onnistunut kompaktilla ja varsin matalalle vetäytyvällä puolustusmuodollaan eliminoimaan HJK:n hyökkäyksestä parhaan terän.

Joukkue tuskin lähtee yltiöpäisesti hyökkäämään sunnuntainakaan, mutta todennäköisesti aloittaa prässipelaamisensa jo ylhäältä asti.

Mielenkiintoista on nähdä, että miten valmentaja Simo Valakari lopulta ryhmityksensä asettaa. Voisi olettaa, että kärkipelaajat Tim Väyrynen ja Aniekpeno Udoh lienevät kumpikin avauskokoonpanossa.

He eivät silti ole ehkä kaikista elastisin ja vikkelin kaksikko korkeaan prässiin. Vaikuttaako tämä Valakarin päätöksiin?

Klubin valmentaja Toni Koskela saa valita ryhmänsä liki parhaasta mahdollisesta kokoonpanosta. Atomu Tanaka on pelannut jo parissa viime ottelussa. Voisiko tämä nousta Kuopiossa jopa avaukseen? Todennäköisesti ei, mutta minuutteja kokenut japanilainen saa varmasti.

Helsinkiläiset tuskin lähtevät puolustamaan ja sumputtamaan tasapeliä, vaikka se HJK:lle riittäisikin. Sarjataulukko antaa silti vaihtoehtoja. HJK on todella vaarallinen vastaiskuissa. Sekin tilanne sopisi siis vierasjoukkueelle mainiosti, että KuPS ottaisi pallonhallinnan itselleen.

Väyrynen on ollut aivan mieletön ase kuopiolaisille palattuaan Suomeen. Isokokoinen ja vahva kärkipelaaja on noussut Veikkausliigan maalitilaston kolmanneksi yhdeksällä osumallaan.

Tilastoa korostaa vain 12 pelattua ottelua, kun esimerkiksi maalipörssin todennäköinen voittaja Benjamin Källman (13 osumaa) on ehtinyt pelaamaan jo 26 ottelua.

Kuopiolaisten kärkipelaajat ovat loistavia pääpelaajia ja Urho Nissilä on kapellimestarina kenties sarjan paras pelaaja. Kiire HJK:n puolustukselle sunnuntaina tulee. Voi olla, että tässä kahden suurimman kohtaamisessa nähdään jopa maaleja.

Veikkausliigan loppukautta on leimannut surullinen yleisökato. Kausi on ollut mielettömän hieno ja mestaruustaisto laadukas. Kaikki huipentuu viimeiseen peliin ja silti esimerkiksi Helsingin suunnalla peleissä on ollut autiota.

Ei KuPS selviä vertailusta täysin kuivin jaloin itsekään, mutta sunnuntaina on odotettavissa jalkapallojuhla. Väre Areenan lehtereillä nähtäneen jopa uusi yleisöennätys.

Aiempi 7114 silmäparin ennätys on vuodelta 2019. Kävi ottelussa miten tahansa, niin onnea tässä kohtaa jo molemmille joukkueille hienosta kaudesta. HJK ja KuPS olivat aivan omassa luokassaan.

Kuntopuntari KuPS – HJK

Viisi edellistä ottelua: KuPS (T-T-V-V-T)

 • 27.10. SJK – KuPS 2-2 (Veikkausliiga)
 • 23.10. KuPS – HIFK 0-0 (Veikkausliiga)
 • 16.10. FC Inter – KuPS 2-3 (Veikkausliiga)
 • 2.10. KuPS – Ilves 2-1 (Veikkausliiga)
 • 26.9. KuPS – HIFK 0-0 (Veikkausliiga)

Viisi edellistä ottelua: HJK (V-V-H-V-H)

 • 27.10. HJK – HIFK 1-0 (Veikkausliiga)
 • 24.10. HJK – FC Inter 2-1 (Veikkausliiga)
 • 21.10. HJK – Maccabi Tel Aviv 0-5 (Konferenssiliiga)
 • 16.10. Ilves – HJK 2-3 (Veikkausliiga)
 • 3.10. HJK – SJK 2-3 (Veikkausliiga)

Viisi edellistä kohtaamista:

 • 29.8.2021 HJK – KuPS 1-1 (Veikkausliiga)
 • 8.5.2021 HJK – KuPS 0-1 rp. (0-0) (Suomen Cup)
 • 2.5.2021 KuPS – HJK 0-0 (Veikkausliiga)
 • 30.1.2021 HJK – KuPS 0-1 (Harjoitusottelu)
 • 9.8.2020 KuPS – HJK 0-3 (Veikkausliiga)

Poissaolot – KuPS

 • Saku Savolainen
 • Otso Virtanen
 • Juho Pirttijoki
 • Henri Toivomäki (epävarma)
 • Janis Ikaunieks (epävarma)

Poissaolot – HJK

 • Jacob Tånnander
 • Sebastian Dahlström
 • Tim Sparv (epävarma)

Arvioidut avauskokoonpanot

KuPS

HJK

Ottelun tuomaristo

Päätuomari: Mattias Gestranius
Avustavat: Jan-Peter Aravirta, Mikko Alakare
Neljäs erotuomari: Ville Nevalainen

Valmentajien kommentit

Simo Valakari, KuPS

– Vedimme vuoden viimeiset joukkueharjoitukset tällä porukalla ja nyt kaikki on valmista sunnuntain otteluun. Meillä on ollut ihan mahtavat pari päivää joukkueen kesken ja kaikilla on yhteinen, selkeä päämäärä. Kauden päättyminen pitää sisällään aina tietyn annoksen haikeutta, mutta nyt on aika laittaa viimeisen kerran kaikki peliin.

– On etuoikeutettu olo päästä pelaamaan tällaista ottelua. Jokainen joukkue, pelaaja ja valmentaja haluaisi olla tässä tilanteessa, missä me olemme nyt. Edessä on todella ikimuistoinen päivä. Kaikki tietää, mikä panos tässä ottelussa on, mutta samalla tästä tilanteesta pitää pystyä nauttimaan.

– Vastakkain ovat sarjan kaksi parasta joukkuetta ja on lopputulema sitten mikä tahansa, niin molemmat ovat pelanneet poikkeuksellisen kauden. HJK on totta kai laadukas joukkue ja kauden aiemmat kohtaamiset ovat olleet tasaisia.

– Viimeksi otimme aika paljon vastaan etenkin toisella jaksolla, nyt meidän pitää olla tarkempia pallon kanssa. Tietenkin pelissä tulee myös jaksoja, kun me joudumme ottamaan vastaan. Kotikentällämme haluamme kontrolloida kuitenkin pelitapahtumia niin paljon, kuin mahdollista.

Toni Koskela, HJK

– Liigakauden viimeinen peli edessä ja kaksi sarjan ylivoimaisesti parasta joukkuetta ratkaisemassa mestaruutta täyden katsomon edessä, johon toivottavasti mahtuu mahdollisimman paljon meidänkin faneja. Suomalainen futis kaipaa jokaista hienoa tapahtumaansa ja tämänlainen on varmasti edessä.

– KuPS on viime aikoina varioinut pelaamistaan suhteellisen paljon, mutta loppujen lopuksi siellä on aina se, että he keskittävät paljon ja ovat erittäin vaarallinen erikoistilanteissa. Luonnollisesti tämänlaisessa pelissä, jossa toisen on pakko voittaa, ottelusuunnitelmat elävät pelin aikana riippuen tilanteesta ja kellosta.

– Me olemme menneet edelliset päivät, kuten aiemminkin eli levänneet ja palautelleet. Meille on tärkeintä lähteä pelaamaan peliä, kuten aina muulloinkin ja voittamaan sitä.

Päivän muut kamppailut

Turussa ratkaistaan pronssimitalin kohtalo, kun FC Inter ja SJK iskevät yhteen. Kotijoukkue on toistaiseksi arvometallin syrjässä kiinni.

Kumpikin joukkue on kuitenkin varmistanut jo paikkansa Konferenssiliigan karsinnoissa ensi kaudeksi.

Turun kamppailun merkitystä lisäävät kahden kokeneen turkulaispelaajan uran päättyminen. Interin legenda Timo Furuholm pelaa Veritas Stadionin nurmella uransa viimeisen kamppailun.

Haikeat jäähyväiset ovat edessä myös turkulaisten maalivahdilla Henrik Moisanderilla. Toivottavasti paikalle saapuu suuri joukko kannattajia todistamaan kaksikon isoa iltaa.

Myös molempien joukkueiden valmentajat ovat ryhmiensä puikoissa viimeistä kertaa. Niin kotijoukkueen José Riveiro kuin seinäjokisten Jani Honkavaara jatkavat tämän kauden jälkeen uusien haasteiden parissa.

Uran viimeisiä minuutteja pelataan myös Lahdessa. Kotijoukkueen kokenut entinen maajoukkuepelaaja Kari Arkivuo ripustaa myös nappulakenkänsä naulakkoon. Sitä ennen Arkivuo haluaa voittaa kotiyleisönsä edessä vielä Hongan.

Kierros 31.10.2021

15.00
AC Oulu – KTP
FC Lahti – Honka
Haka – IFK Mariehamn

17.00
FC Inter – SJK
HIFK – Ilves
KuPS – HJK

Mistä näet ottelu7?

Veikkausliigan mestaruustaiston ja kaikki päivän muut ottelut näet tutusti Ruutu+ kautta.

Lähteet: Veikkausliiga, KuPS ja HJK

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!