Englannin Valioliigassa pelaava Newcastle on vaihtanut omistajaa kohutussa ja kiistellyssä kaupassa.

Newcastlen entinen omistaja Mike Ashley on myynyt seuran 305 miljoonalla punnalla (noin 359 miljoonaa euroa) Saudi-Arabian julkisen investointirahaston (PIF) johtamalle konsortiolle. PIF on ostanut seurasta 80 prosenttia, Amanda Staveleyn omistama PCP Capital Partners 10 prosenttia ja Reubenin veljesten pääomarahasto 10 prosenttia.

Newcastlen kannattajat ovat janonneet omistajavaihdosta pitkään. Urheiluvälineketju Sports Directin omistava Mike Ashley on omistanut Newcastlen 14 vuotta, jotka ovat olleet fanien näkökulmasta kaikkea muuta kuin riemukkaita. Ashleyn aikakaudella Newcastle on pudonnut Valioliigasta kahdesti, eikä hän ole kannattajien mielestä panostanut joukkueeseen riittävästi.

Uusien omistajien myötä satsauksia voitaneen odottaa. PIF on yksi maailman suurimmista sijoitusrahastoista, joka hallinnoi noin 500 miljardin dollarin edestä varoja. PIF:n puheenjohtajana taas toimii Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman.

Viime vuoden heinäkuussa konsortio vetäytyi kaupasta, koska omistajavaihdos ei saanut Valioliigan hyväksyntää. Tuolloin ongelmana oli todisteiden puute siitä, että Newcastlea ei johtaisi Saudi-Arabian valtio, vaan PIF.

Viime keskiviikkona kaupan toteutumisessa tapahtui merkittävä käänne, kun Valioliigan tv-oikeudet Lähi-idässä omistava qatarilainen beIN Sport sai Saudi-Arabian hyväksynnän toimia maassa yli neljän vuoden tauon jälkeen. BeIN Sportsin lähetyskiellon poistaminen päätti Qatarin ja Saudi-Arabian välisen pitkän kiistan aiheesta.

Vuonna 2018 Qatar valitti Maailman kauppajärjestölle, että Saudi-Arabia esti qatarilaisyhtiö beINiä näyttämästä lähetyksiä Saudi-Arabiassa. Tämän jälkeen beIN käynnisti Saudi-Arabiaa vastaan kansainvälisen investointivälimiesmenettelyn, jossa vaadittiin yhteensä yli miljardin dollarin vahingonkorvauksia.

Valioliigan oli mahdoton hyväksyä Saudi-Arabian tukemaa omistajavaihdosta samalla, kun Saudi-Arabia oli ajautunut konfliktiin yhden sarjan merkittävimmän yhteistyökumppanin kanssa.

Saudi-Arabian osallisuus kaupassa on herättänyt kysymyksiä myös ihmisoikeusloukkauksista ja urheilupesusta, mutta The Athleticin mukaan 93,8 prosenttia Newcastlen virallisesta kannattajayhdistyksestä kannatti tuoreessa kyselyssä seuran siirtymistä uusille omistajille.

Newcastle United FC

@NUFC
🤝 An investment group led by the Public Investment Fund, and also comprising PCP Capital Partners and RB Sports & Media, has completed the acquisition of 100% of Newcastle United Limited and Newcastle United Football Club Limited from St. James Holdings Limited.

⚫️⚪️