Arvostetun huippuerotuomari Mark Clattenburgin kommentit naiserotuomareita koskien ovat aiheuttaneet kohua Isossa-Britanniassa. 46-vuotias Clattenburg sanoi talkSPORT:in haastattelussa suoraan, että perheenlisäys vaikeuttaa naistuomarien matkaa huipulle ja pääsyä tuomitsemaan miesten pelejä.

– Naisten ongelma on, ja etenkin jalkapallotuomaroinnissa, että heidän polkunsa tuomariuralla mutkistuu, jos he tulevat raskaaksi. Se voi pysäyttää heidät pitkäksi aikaa, vuonna 2016 sekä Mestarien liigan loppuottelun että EM-finaalin viheltänyt Clattenburg totesi.

Vuonna 2017 Valioliigasta vetäytyneeltä Clattenburgilta kysyttiin, miksei miesten huipputasolla ole nähty Englannissa naiserotuomareita. Asia oli Isossa-Britanniassa ajankohtainen siksi, että Sara Coxista tuli viikonloppuna ensimmäinen miesten rugbyn pääsarjassa oikeutta jakanut naistuomari. Clattenburgin mielestä naisten on vaikeaa olla samaan äiti ja huipputuomari.

– Naisten on tehtävä valinta: haluavatko he olla raskaana vai haluavatko he olla tuomareita, Clattenburg jatkoi.

”Women in Football” -järjestön toimitusjohtaja Jane Purdon vastasi Clattenburgin kommentteihin seuraavalla tavalla:

– Mark Clattenburgilla on takanaan menestyksekäs tuomariura, mutta hän erehtyy pahasti, mitä tulee naistuomareihin ja raskauteen.

– Markin mielestä ”naisten ongelma” on, että heidän pitää valita lapsen saamisen ja tuomariuran välillä. Hänen mukaansa raskaana oleminen ”voi maksaa kaksi tai kolme vuotta elämästäsi”.

– Naisilla on haasteita työn ja perheen tasapainottamisessa kaikissa ammateissa. Niin on myös miehillä. Miehillä sitä ei kuitenkaan pidetä koskaan ongelmana, eikä miesten odoteta ikinä valitsevan noiden kahden väliltä.

– Itse asiassa monet huippu-urheilijanaiset ovat valmiita jatkamaan urheilu-uriaan pian synnytyksen jälkeen. Toiset pitävät enemmän taukoa – joko omasta tahdostaan tai tarpeen vuoksi. Kumpikaan skenaarioista ei kuitenkaan ole ”ongelma”. Oikea ongelma ovat olettamukset naisten biologiasta ja sukupuolirooleista lastenhoidossa. Ne ovat laiskoja, ajastaan jääneitä tai yksinkertaisesti vääriä, Purdonin viesti kuului.

Women in Football

@WomeninFootball
A statement from our CEO @JanePurdon on the comments by Mark Clattenburg in his talkSPORT interview this morning.

Kyseisessä radio-ohjelmassa vieraana ollut Englannin rugbymaajoukkueen pelaaja Joe Marler oli henkilö, joka esitti Clattenburgille kysymyksen naiserotuomarien etenemismahdollisuudesta miesten huipputasolla. Marler twiittasi olevansa tyrmistynyt Clattenburgin vastauksesta ja pitävänsä sitä epäkunnioittavana ja vanhanaikaisena.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Joe Marler

@JoeMarler
Jesus Christ - Clattenburg’s response to my question about female referees in football on @talkSPORT this morning was disrespectful and archaic - @SaraCoxRef leading the way with the way the world should be.

Clattenburg pyrki perustelemaan kantaansa miesten otteluihin vaadittavien kuntotestien läpäisemisellä.

– Kun saat vauvan, olet poissa 9-10 kuukautta. Sitten kestää vielä puoli vuotta ennen kuin keho toipuu entiselleen. Se on melkein kaksi vuotta. Sen jälkeen miesten kuntotestien läpäiseminen on hyvin, hyvin haastavaa.

Rebecca Welchistä tuli huhtikuussa Englannin ensimmäinen miesten ammattilaistasolla tuominnut naiserotuomari, kun hän debytoi neljännellä sarjatasolla Kakkosliigassa. 35-vuotias Sian Massey-Ellis on puolestaan toiminut linjatuomarina Valioliigassa vuodesta 2010 lähtien. Vuodesta 2019 lähtien hän on toiminut myös miesten europeleissä avustavana erotuomarina.

Merkittävä henkilö naiserotuomarien joukossa on 42-vuotias saksalainen Bibiana Steinhaus, joka debytoi 2. Bundesliigassa vuonna 2007 ja Saksan Bundesliigassa syyskuussa 2017. Toisen huipputuomarin Howard Webbin kanssa naimisissa oleva tuomari tunnetaan nykyisin nimellä Bibiana Steinhaus-Webb. Häntä pidettiin kesällä vahvana ehdokkaana Saksan jalkapalloliiton puheenjohtajaksi, mutta Steinhaus-Webb muuttikin Englantiin saatuaan paikan Naisten Superliigan erotuomaripäällikkönä.

Toinen tärkeä tienraivaaja on 37-vuotias ranskalainen Stéphanie Frappart, joka toimi ensimmäisenä naisena päätuomarina miesten Mestarien liigassa viime joulukuussa. Maaliskuussa Frappartista tuli puolestaan ensimmäinen nainen, joka jakoi oikeutta miesten MM-karsintaottelussa (Hollanti-Latvia). Suomalaisnaisista Lina Lehtovaara on ollut tuomarina Miesten Ykkösen ja Kakkosen peleissä.

Jalkapallohistoria tuntee myös lukuisia esimerkkejä nopeasti raskautensa jälkeen pelikentille palanneista naisista. Yhdysvaltalainen Alex Morgan synnytti lapsen toukokuussa 2020 ja palasi saman vuoden syyskuussa joukkueensa Orlando Priden harjoituksiin. Morgan siirtyi sitten Tottenhamiin, jossa hän pelasi ensimmäisen pelinsä marraskuussa 2020, puoli vuotta synnytyksen jälkeen.

Jalkapallon kansainvälinen kattojärjestö on pyrkinyt viime vuosina edistämään naispelaajien asemaa ja perheen ja jalkapalloilun yhdistämistä. Viime joulukuussa FIFA tiedotti, että se haluaa taata naisjalkapalloilijoille vähintään 14 viikon mittaisen pakollisen äitiysloman, jonka aikana heidän pitää saada vähintään kaksi kolmasosaa normaalista ansiotasostaan.

FIFA on myös pyrkinyt pitämään huolta siitä, etteivät seurat voisi purkaa sopimuksia naispelaajien kanssa, kun he odottavat lasta.

– Haluamme nähdä useampie perheellisten naisten pelaavan jalkapalloa, FIFA:n naisjalkapalloilun päällikkö Sarai Bareman totesi tuolloin.

[readmore from=naistuomarit]

– Yhdenkään naispelaajan ei pitäisi kärsiä vääryyttä sen seurauksena, että hän on raskaana. Ajatuksemme on suojella pelaajia ennen synnytystä, sen aikana ja sen jälkeen, FIFA:n lakiosaston Emilio García täydensi.

Jotkut naisurheilijat urheilevat huipulla pitkään myös raskaana ollessaan. Muun muassa huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen huhki maailmancupin kilpailuissa suunnilleen raskausaikansa puoliväliin.

FIFA-erotuomareille on 45 vuoden ikäraja, mutta Valioliigassa oikeutta jakaville ei enää ikärajaa ole. Muun muassa 53-vuotias Mike Dean toimii Valioliigassa tuomarina edelleen.

Lähteet: Sky Sports ja beSoccer