Veikkausliigan kausi 2021 on ollut mitalisijojen osalta kerrassaan mahtava näytelmä. HJK ja KuPS ennakoitiin suurimmiksi mestarisuosikeiksi. Ne myös ratkaisevat Suomen mestaruuden kohtalon sunnuntain viimeisellä ottelukierroksella.

Pronssimitalista sunnuntaina taistelevat keskenään FC Inter ja SJK. Varsinkin ylemmän loppusarjan osalta kaikki on mennyt niin täydellisesti Veikkausliigan käsikirjoituksen mukaisesti, että kotimaisen jalkapalloväen luulisi hykertelevän tyytyväisyyttään.

Eikä sovi unohtaa, että liigakarsinnoissa kohtaavat AC Oulu ja Rovaniemen Palloseura. Tuokin skenaario on otteluparina kuin suoraan toiveunista.

Sarjauudistus on luonut upeita skenaarioita aivan kauden loppumetreille asti. Ikävä kyllä kaikki ei ole niin hyvin, mitä voisi olettaa.

Uutisoimme jo aiemmin poikkeuksellisen heikoista yleisömääristä miesten pääsarjajalkapallon ratkaisuhetkillä.

Keskiviikkona Espoossa eteläafrikkalaishyökkääjän Darren Smithin neljän maalin näytöstä oli todistamassa 237 silmäparia. Kyse oli toki kummallekin joukkueelle tuloksellisesti merkityksettömästä ottelusta, mutta Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki asukasmäärissä mitattuna.

Hongan loppukauden yleisömäärät eivät naurata varmasti ketään. Kuva: Juha Tamminen

Helsingissä pelattiin kolmas Stadin Derby tämän kauden Veikkausliigassa. Ottelu oli kiihkeä ja fyysinen sekä ennen kaikkea HJK:n pelissä näkyivät mestaruustaistelun paineet.

Niin HIFK:n kuin HJK:n kannattajapäädyissä oli totutun uhmakasta karnevaalitunnelmaa. Läpi kamppailun ilmassa väreili poikkeuksellisen hieno tunnelma.

Roope Riskin voittomaalin jälkeen Bolt Arenan yleisö räjähti sellaiseen mekkalaan, että se sai korvat hetkellisesti soimaan.

Tästä kaikki kunnia paikalla olleille, mutta katsojamäärä oli 4081. Töölön stadion ei ollut edes puolillaan. Yhteistyökumppani oli myös ostanut tapahtumaan noin 1000 lippua, joita se jakoi ilmaiseksi.

Tällaisenaankin tapahtuma oli sellainen, johon kotimaisessa seurapalloilussa ei ainakaan toistaiseksi ylletä missään osoitteessa. Ei se silti poista hämmennystä ja pettymystä numeraalisesti.

HJK ja seuran kannattajat ovat himoinneet paikkaa europelien lohkovaiheeseen. Maccabi Tel Aviv -ottelussa viikko sitten oli 4883 silmäparia. Edelleen alle puolet Bolt Arenan kapasiteetista.

Tuon ottelun murskatappiota seurannut FC Inter -peli nosti Klubin takaisin mestaruustaisteluun. Voittoa oli todistamassa 1574 katsojaa.

Tässä kohtaa pitää korostaa, että HJK pelaa lohkovaiheessa ja taistelee mestaruudesta. Lukemat ovat aivan hirveitä. Joukkue on hankkinut riveihinsä nimekkäitä vahvistuksia ennen kautta ja kauden aikana. Sellaisia, joiden uskoisi herättävän kiinnostusta myös maksavassa yleisössä.

Yhtälössä ontuu silti jokin ja pahasti. Eikä HJK todellakaan ole ongelman kanssa yksin. Turkua tituleerattiin vielä joitain vuosia sitten Suomen futispääkaupungiksi. Interin peleissä on käynyt viime aikoina keskimäärin reilut 1500 katsojaa.

Toinen mestarikandidaatti KuPS selviää vertailusta paremmin, mutta ei Väre Areenakaan ole syksyllä ollut kuin noin puolillaan, vaikka KuPS nousi takamatkalta mestaruuden syrjään kiinni.

Tässä ei nyt haeta kissojen ja koirien kanssa syyllisiä vaan spekuloidaan mahdollista syytä alakulolle.

Keskiviikkona oli ainakin pääkaupunkiseudulla varsin karmea sää. Se on ollut yksi perinteisimmistä stereotypioista mukavuudenhaluiselle kansallemme vältellä ulkotapahtumia. Pelin näkee mukavasti kotisohvaltakin.

Toinen yleispätevä stereotypia on pelillinen taso, mutta sekään tie ei kovin pitkälle kanna. HJK ja KuPS ovat kumpikin pelanneet varsin viihdyttävää ja laadukasta jalkapalloa läpi kauden.

KuPS on pelannut hienon kauden, vaikka Seinäjoella voitto jäi haaveeksi. Sunnuntaina edessä on jalkapallojuhla kotikentällä. Kuva: Juha Tamminen

Pandemia-ajan jälkimainingeissa on varmasti validia nostaa myös koronan suorat ja epäsuorat vaikutukset keskustelun piiriin mukaan.

Koko väestöä ei ole vielä rokotettu ja varmasti on ihmisiä, jotka edelleen välttelevät kaikkia yleisötapahtumia. Se jäi eräällä tapaa vain päälle ja ottanee aikansa, että osa ihmisistä aktivoituu jälleen jalkapallokatsojina.

Se on täysin luonnollinen ja jopa todennäköinen osasyy syksyn karmeille lukemille. Siihen, kun lisätään kasvomaskit tai muut lieveilmiöt, niin kyllähän tämä saattaa näkyä varsinkin satunnaisseuraajien riveissä. Ei se silti ole selitä tilannetta.

Jääkiekon puolella silti varsinkin HIFK:n kotipelit ovat järjestäen tupaten täynnä. Sisätapahtumat ovat altistumisten suhteenkin varmasti eri asteikolla kuin ulkona pelattavat jalkapallo-ottelut. Tämäkin skenaario on silti aukkoja täynnä, koska ei voi olettaa samojen ihmisten käyvän katsomassa kummankin lajin pelejä.

Kuinka paljon tästä lankeaa kuitenkin seurojen vastuulle? Esimerkiksi markkinointikoneiston tai tapahtumien laadullisen järjestämisen piiriin.

Varmaa on, että nykyinen tilanne ei miellytä minkään osapuolen yhteistyökumppaneitakaan. Sponsorit eivät varsinaisesti saa kaipaamaansa näkyvyyttä, vaikka mainokset televisioiden ruuduilla aika-ajoin vilkkuisivatkin.

Veikkausliigan helsinkiläisseurat näkyvät katukuvassa ja erilaisissa mainostiloissa harmittavan vähän. Pienemmillä resursseilla operoiva HIFK markkinoi niin itseään kuin tapahtumiaan jopa selvästi suurempaa HJK:ta aktiivisemmin.

HJK:n kannattajien leirissä närää on aiheuttanut myös seuran uusi lippujärjestelmä, mutta on varsin epätodennäköistä, että kannattaja jättäisi saapumatta peliin tästä syystä. Se olisi vain laiskuuden maksimointia.

Kuopiossa ja ennen kaikkea Espoossa taas ihmisiä ovat puhuttaneet olosuhteet. Espoossa Tapiolan Urheilupuisto ei todellakaan vastaa niitä standardeja, joilla Veikkausliigan potentiaalisen menestyjän tulisi pelata. Tapahtumat eivät kutsu yleisöä paikalle juuri millään muilla kuin urheilullisilla avuilla.

Toissa kauden mestari ja tämän kauden Suomen Cupin voittaja KuPS joutui pelaamaan historiallisen europelinsä Bundesliigan Union Berliniä vastaan Helsingin Olympiastadionilla.

Kannattajat eivät ole olleet tyytyväisiä Kuopiossa myöskään seuraan näkyvyyteen kaupungin katukuvassa tai Väre Areenan vanhentuneeseen ilmeseen.

Kaikesta huolimatta paikka toimii estradina tämän kauden odotetulle finaalille. KuPS isännöi tulevana sunnuntaina HJK:ta ja panoksena on Suomen mestaruus. Kotivoitolla paikalle saapuneet KuPS-fanit saavat todelliset eturivin paikat todistaa juhlia, joita kukaan heistä ei varmasti unohda koskaan.

Tuolloin Väre Areenan lehtereillä nähtäneen paljon myös sinivalkoisiin väreihin sonnustautuneita helsinkiläisjoukkueen faneja.

Sunnuntain jalkapallojuhla antaa kruunun komealle kaudelle. Toivottavasti Kuopiossa rikottaisiin seuran katsojaennätys. Toisena toiveena on, että Turussa yleisö saapuisi sankoin joukoin kannustamaan Interiä pronssille.

Se on samalla Timo Furuholmin ja Henrik Moisanderin uran viimeinen ottelu. He ansaitsevat jotain parempaa kuin aution Veritas Stadionin.

Timo Furuholm ansaitsee tyystin erilaisen maiseman eteensä sunnuntaina. Kuva Juha Tamminen.

Huuhkajat, Helmarit ja Futsalmaajoukkue ovat kisapaikoillaan auttaneet luomaan Suomeen jalkapallobuumia. Korona sotki kuviota toki pahasti ja kerrannaisvaikutukset näkyvät edelleen.

Lopetetaan tämä kotimainen jalkapallokausi nyt kollektiivisen tyylikkäästi ja osallistutaan kaikki suomalaiseen jalkapallojuhlaan. Aloitetaan tästä hyvä kierre kohden tulevaa. Arvostakaa sitä, mitä teille on tarjolla aivan kivenheiton päässä kotiovestanne.