Manchester Cityn ja Englannin maajoukkueen puolustajatähden Kyle Walkerin täyskaima, muun muassa Sky Sportsille kirjoittava toimittaja Kyle Walker on jyrähtänyt Twitterissä poikkeuksellisen jyrkästi. Walker ei tarvinnut twiittiketjua, vaan yksi twiitti riitti muistuttamaan, kuinka media toimii joskus hyvin tekopyhästi ja miten suosion- ja voitontavoittelu saattaa höllentää moraalia.

– Kaikille isoille somesivustoille, jotka levitätte Samir Nasrin kuvaa: lopettakaa. Tiedätte, mitä teette, ja se on vastenmielistä! Älkää käyttäkö sitä saadaksenne tykkäyksiä ja kommentteja, ja sitten postatko samalla viestejä siitä, kuinka tärkeää ihmisten mielenterveys on, Walker kirjoitti.

Epäilemättä jämäkkä muistutus ja peiliin katsomisen paikka monille eri mediatoimijoille.

Kyle Walker

@kylewalker115
To all the big social media pages posting the picture of Samir Nasri, stop. You know what you’re doing and it’s disgusting!

Don’t be using that to gain likes and comments on one hand and then be posting about how important people’s mental health is on the other.

Kuva, johon Walker viittaa, levisi keskiviikkona Twitterissä suhteellisen laajasti. Kuvassa näkyy 34-vuotias ranskalaispelaaja Nasri – joka pelasi urallaan muun muassa Manchester Cityssä ja Ranskan maajoukkueessa – pelaamassa hyväntekeväisyysottelua Marseillen legendojen ja Arsène Wengerin Unicef XI:n välillä.

Nasri ilmoitti peliuransa lopettamisesta kaksi viikkoa aiemmin, mutta ammattilaisuransa viimeisen ottelunsa hän pelasi jo 4.10.2019, eli yli kaksi vuotta sitten, kauan ennen koronapandemian alkua. Sen jälkeen Nasri kärsi loukkaantumisista.

– Samir Nasri (34 vuotta) pelaamassa hyväntekeväisyysottelua Marseillen legendajoukkueessa. Hän on selvästi nauttinut elämästä sen jälkeen, kun hän lopetti uransa alle kuukausi sitten, 1,1 miljoonan seuraajan FootyHumour kirjoitti ja ryyditti viestiään vedet silmissä nauravalla hymiöllä.

Somesivustojen toiminnan yhteydessä voidaan sanoa olevan kyse niin sanotusta ”fat-shamingista”, sillä parhaassa kilpailukunnossaan Nasri ei ollut. Painoon liittyvä stigmatisointi on yksi kiusaamisen muoto ja sitä pidetään ikävänä jäänteenä menneiltä ajoilta. Fat-shamingin on todettu päinvastoin pahentavan paino-ongelmia, lisäävän potentiaalisesti huomattavan paljon mielenterveysongelmia sekä vaikeuttavan monien tavallisten ihmisten lähtemistä liikuntaharrastusten pariin.

Marseillen legendojen joukkue voitti Wengerin valmentaman Unicefin joukkueen 7-4 yhden kauden Marseillessa pelanneen Didier Drogban tehtyä ottelussa hattutempun. Marseillen kasvatti Nasrin ja Drogban lisäksi ottelussa pelasivat muun muassa Robert Pires, Mathieu Flamini, Jens Lehmann, Fabien Barthéz, Gaizka Mendieta, Patrick Kluivert ja formulakuski Pierre Gasly. Marseillen joukkueen alakerrassa hääri myös RoPS:n ja HJK:n paidassa Veikkausliigaa pelannut Taye Taiwo.

Ottelun tuotot ohjattiin YK:n lastenjärjestö Unicefille sekä Didier Drogban säätiölle, jonka kautta rahoitetaan norsunluurannikkolaisten lasten koulutusta. Pääsylippujen hinnat vaihtelivat 10 ja 35 euron välillä.

Lähteet: Daily Mail ja L’Équipe

Juttua ja sen otsikkoa on muokattu 14.10. kello 12.57. Juttuun liitetyn twiitin on kirjoittanut toimittaja Kyle Walker, eikä Manchester Cityn jalkapalloilija Kyle Walker, kuten alun perin kirjoitimme. Pahoittelemme syvästi erehdystämme.

Toinen muokkaus kello 13.33. Lisätty tieto Nasrin ammattilaisuran viimeisen ottelun ajankohdasta.