Valioliigan putoamistaistelua käyvä ja sarjan ainoa voitoton joukkue Newcastle United äkkirikastui kuukausi sitten, kun se myytiin 305 miljoonalla punnalla uusille saudiarabialaisille omistajille. Perinteikäs Newcastle taistelee juuri nyt lähinnä Valioliigassa säilymisestä, mutta jalkapallomaailma odottaa mielenkiinnolla, nouseeko se lähivuosina yhdeksi Englannin ja Euroopan suurista seuroista. Newcastlen kun on puhuttu olevan tavallaan nyt ”maailman rikkain futisseura”.

Pian seurakauppojen jälkeen Newcastle antoi potkut päävalmentajalleen Steve Brucelle. Vajaat kolme viikkoa Harakoiden päävalmentajan tointa on hoitanut väliaikaisvalmentaja Graeme Jones, kunnes maanantaina uudeksi päävalmentajaksi nimitettiin 43-vuotias Eddie Howe. Howen sopimus ulottuu vuoteen 2024.

– On suuri kunnia tulla valituksi valmentajaksi Newcastleen, joka on suuri seura ja jolla on pitkä historia. Tämä on hyvin ylpeä päivä minulle ja perheelleni, Howe kommentoi uutista Newcastlen tiedotteessa.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Newcastle United FC

@NUFC
🤝 𝗛𝗢𝗪𝗘-𝗔𝗬 𝗧𝗛𝗘 𝗟𝗔𝗗𝗦 🤝

We are delighted to confirm the appointment of Eddie Howe as the club’s new head coach.

Welcome to Newcastle United, Eddie! ⚫️⚪️

Jo ennen Howen valintaa Newcastleen yhdistettiin monia nimekkäitä valmentajia. Huhuissa liikkuivat aluksi Ajaxin valmentajan Erik ten Hagin ja Tottenhamiin siirtyneen Antonio Conten nimet, mutta molemmat vaihtoehdot osoittautuivat mahdottomiksi. Villarrealin valmentaja Unai Emery kieltäytyi pestistä. Myös AS Roman entistä valmentajaa Paulo Fonsecaa harkittiin, mutta pitkällä olleet neuvottelut kariutuivat, ja valinta kohdistui Hoween.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Fabrizio Romano

@FabrizioRomano
Newcastle are preparing paperworks and contracts to appoint Eddie Howe as new manager. Deal agreed until 2024, final stages in order to announce the agreement. ⚪️⚫️ #NUFC

Conte & ten Hag were ‘impossible’ targets. Unai Emery refused. Fonseca was in advanced talks then collapsed.

Eddie Howe on toistaiseksi ollut leimallisesti yhden seuran mies. Hän pelasi valtaosan urastaan Bournemouthissa ja toimi saman seuran päävalmentajana vuosina 2008-2011 ja jälleen vuosina 2012-2020. Väliin mahtui vajaa vuosi Burnleyn valmentajana.

Howe nosti Bournemouthin valmentajana Kakkosliigasta aina Valioliigaan saakka, ja onnistui pitämään Kirsikat siellä vuosina 2015-2020. Bournemouth oli koko tämän ajan yksi Valioliigan pienimmistä ja yhdellä pienimmistä budjeteista operoineista seuroista. Parhaimmillaan se sijoittui Howen johdolla yhdeksänneksi. Howea kehuttiin usein siitä, kuinka hän repi materiaalista hyviä tuloksia irti ja kehitti useita nuoria pelaajia.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Squawka

@Squawka
Eddie Howe's Premier League managerial career by numbers:

◉ 190 games
◉ 91 defeats
◉ 56 wins
◉ 43 draws
◎ 29% win rate
◎ 1.3 goals per game
◎ 1.7 conceded per game

How will he get on at Newcastle? 🤔

Howe ei mitä ilmeisimmin ollut Newcastlen ykkös-, kakkos- tai edes kolmosvaihtoehto ja huhuissa kovan profiilin nimet saattoivat langettaa hänen ylleen turhankin suuria odotuksia. Sky Sportsin haastattelema Simon Francis uskoo kuitenkin vahvasti Howen onnistuvan ja olevan oikea mies tehtävään. Ja Francis jos joku tuntee Howen hyvin, sillä hän pelasi tämän valmentamassa Bournemouthissa vuosina 2012-2020.

– Hän on valmis tehtävään pidettyään jonkin aikaa taukoa. Se on yksi juttu, jonka voin taata. Hän ei ottaisi pestiä vastaan, ellei olisi riittävän hyvin valmistautunut, Francis vakuuttaa.

Francis kehui erityisesti Howen vetämiä harjoituksia ja pelaajien motivoimista niihin. Ero voi näkyä heti maaottelutauon jälkeen.

– Hän tuo leirille heti hyvän fiiliksen, sillä hänen harjoituksiensa ovat kekseliäitä ja nautinnollisia, ja saavat pelaajat ajattelemaan. Minä nautin joka päivä treeneihin menosta, koska niistä tiesi tulevan hyvät ja sellaiset, joissa tehdään kovaa hommia.

– Aina, kun on Valioliiga on tauolla, monet pelaajat ajattelevat saavansa monta vapaapäivää. Tosiasiassa meillä oli ehkä kaksi tai kolme vapaapäivää, ja sitten treenasimme maaottelutauoilla joka päivä. Howe näkee maaottelutauot täydellisenä tilaisuutena tehdä hommia treenikentällä.

Newcastlen uskotaan mellastavan siirtomarkkinoilla heti, kun tammikuun siirtoikkuna aukeaa. Francis kuitenkin muistuttaa, että Howe on tottunut saamaan vähemmän tunnetuista pelaajistakin paljon irti. Hän oli itse 24-25-vuotias, kun yhteistyö Howen kanssa alkoi, ”eikä uskonut enää voivansa kehittyä”. Toisin kävi.

– Tuntui siltä, että paransin jokaikinen kausi kahdeksan-yhdeksän vuoden ajan hänen joukkueessaan pelatessani. Luulen, että iästään huolimatta monet pelaajat oppivat häneltä paljon ja tulevat parantamaan, Francis uskoo.

– Howe ei halunnut ikinä uhrata asennetta ja työmoraalia pelkän laadun sijaan hankintoja tehdessään. Hän halusi tuoda koppiin hyviä pelaajia, mutta hänelle oli aina tärkeää, että joukkueessa oli hyvä kemia.

Sky Sportsin toimittaja Mark McAdam on henkilökohtaisesti vakuuttunut siitä, että Howe voi täyttää Newcastlen seurajohdon suuret toiveet.

– Luulen, että Eddie voi ehdottomasti viedä Newcastlen sille tasolle, jolle he haluavat yltää: taistelemaan paikasta Valioliigan neljän parhaan joukossa, pelaamaan mestaruudesta ja edetä Mestarien liigaan kaudesta toiseen.

– Jokaisen pitää kuitenkin muistaa, että kyse on prosessista, joka ottaa aikaa. Yhdessä kaudessa ei loikata putoamiskamppailuista mestaruustaisteluun. Niin ei tule tapahtumaan.

[readmore from=Newcastle]

– Howe on älykäs mies ja hänellä tulee olemaan suunnitelma. Hän ei suunnittele puolta vuotta, puoltatoista vuotta tai kolmea kautta. Hän tulee laatimaan suunnitelman Newcastlea varten viiden vuoden ajalle, McAdam uskoo.

– Luulen, että Eddie Howe tulee yllättämään ihmiset – hän voi olla mies, jota Newcastle on etsinyt. He etsivät nimeästä valmentajaa, joka voi viedä heidät europeleihin ja pokaaleihin. Hän voi pystyä tekemään sen.

Newcastlen ensimmäinen ottelu Howen alaisuudessa on 20. marraskuuta pelattava kotipeli Brentfordia vastaan. Lisäksi Newcastle kohtaa vielä ennen joulua Arsenalin, Norwichin, Burnleyn, Leicesterin ja Liverpoolin.