Espanjalaisesta Alexia Putellasista tuli maanantaina kolmas Ballon d’Orin voittanut naispelaaja. Vuonna 2018 historiallisen ensimmäisen naisten Ballon d’Orin voitti norjalainen Ada Hegerberg, vuonna 2019 yhdysvaltalainen Megan Rapinoe ja viime vuonna palkinto jäi miesten tavoin jakamatta.

Putellas voitti palkintonsa ylivoimaisella erolla, sillä hän sai yli tuplasti enemmän ääniä kuin toiseksi sijoittunut seuratoveri Jenni Hermoso. Kiitospuheessaan 27-vuotias keskikenttäpelaaja kiitteli paitsi valmentajiaan ja kanssapelaajiaan, niin lähetti myös terveisensä isälleen. Putellasin isä kuoli, kun tytär oli 18-vuotias.

– Yritän, etteivät tunteet saisi minusta valtaa, liikuttunut Putellas sanoi.

– Koska haluan omistaa tämän palkinnon jollekulle, joka on ollut minulle erityinen, ja jolle teen kaiken tämän. Toivon, että missä oletkin, olet minusta ylpeä. Tämä on sinulle, isä!

– Vaikka tämä on henkilökohtainen palkinto, perustuu se joukkueen menestykseen. Toivon, että te koette sen niin, koska minä koen sen niin, vasenjalkainen Putellas muistutti pelikavereilleen Barcelonassa.

Putellas kiitteli puheessaan myös tätiään, äitiään ja siskoaan, jotka olivat gaalassa paikalla. Lisäksi hän osoitti muutaman sanan katalaaniksi ”122-vuotiaalle FC Barcelonalle”.

– Kiitän kaikkia valmentajia, jotka ovat tukeneet minua ja tehneet töitä kanssani, heidän rakkaudestaan ja intohimostaan. Luulen, että olemme saavuttaneet paljon. Kiitän joukkuetta tuestanne.

– En olisi päässyt tälle tasolle ilman joukkuetta. On suuri kunnia edustaa Barcaa ja sen kannattajia. Tämä on minulle erityinen hetki. Olen hyvin ylpeä siitä, mitä isäni teki eteeni. Isä, nyt tyttäresi saa palkinnon.

Juttu jatkuu twiittien jälkeen.

infosfcb 𝕏

@infosfcb
🗣️ Alexia Putellas: “I thank all the coaches who have supported me and worked with me, for their love and passion, I think we have achieved a lot. I thank the team that supported me so much.”

Gaalaa seuranneessa lehdistötilaisuudessa Putellas korosti sen merkitystä, että nykyään myös maailman parhaita naispelaajia muistetaan Ballon d’Or -gaalassa. Miespelaajille Ballon d’Or -palkintoja alettiin jakaa vuonna 1956, 62 vuotta naisia aikaisemmin.

– Kaikilla on oikeus tulla jalkapalloilijoiksi ja oikeus säällisiin olosuhteisiin olla ammattilainen, Putellas vastasi, kun häneltä kysyttiin mielipidettä naisten asemaan ammattijalkapalloilussa. Espanjassakin naispelaajat ovat kamppailleet jo pidempään paremman ansiotason ja parempien työehtojen puolesta.

[readmore from=Putellas-Alexia]

– Minulla ei ollut tilaisuutta varttua aikana, kun naisillekin oli Ballon d’Or. Tämä koko spektaakkeli ja se, että naisjoukkueita on enemmän, auttaa monia tyttöjä nousemaan korkeammalle tasolle.

– Minusta on erittäin hyvä, että suuria historiallisia palkintoja kuten Ballon d’Or jaetaan myös naisille. Nyt myös kaikilla tytöillä on mahdollisuus unelmoida sellaisen voittamisesta.

Lähteet: AS ja Mundo Deportivo