”Ei ne Sanni Franssia ihmeellisemmiltä tunnu” – Ruotsin megatähdet ovat Helmareille tuttuja

© Kuva: Juha Tamminen

Helmareilla on torstaina edessään MM-karsintojen tähän saakka isoin haaste, kun joukkue kohtaa vieraskentällä Göteborgissa Ruotsin. Ruotsi on FIFA:n maailmanrankingin kakkonen, pelasi kesällä Tokion olympialaisten loppuottelussa ja vilisee suurista seuroista tuttuja tähtipelaajia.

Kun FIFA julkisti maanantaina ehdokkaansa The Best -palkinnon saajiksi, mahtui Ruotsin valmentaja Peter Gerhardsson viiden valmentajan ehdokaslistalle ja kaksi Ruotsin pelaajaa – Stina Blackstenius ja Magdalena Eriksson – 13 pelaajan ehdokaslistalle. Kokenut 38-vuotias maalivahti Hedvig Lindahl oli puolestaan yksi ehdolle asetetuista maalivahdeista.

Suomen hyökkääjä Kaisa Collin ei ole vielä koskaan A-maajoukkuetasolla Ruotsia vastaan pelannut, mutta tarkkaan hän on toki länsinaapurin tekemisiä seurannut.

– Ruotsi on sellainen joukkue, jota on katsonut olympialaisissa ja MM-kisoissa – ja ehkä jopa vähän kannustanutkin, koska olen asunut kolme vuotta Ruotsissa, Collin totesi Helmarien tiistaisessa etämediatilaisuudessa.

Ruotsin joukkueesta Collin nostaa erityisesti esiin juuri toppari Erikssonin sekä maaliahneen hyökkääjän Blacksteniusin. Kolmantena hän mainitsee keskikenttäpelaaja Filippa Angeldahlin.

– Angeldahl on pelannut tosi hyvin olympialaisista asti ja sai siirron Manchester Cityyn. Hyökkääjistä tietysti Blackstenius on tosi vaarallinen. Nämä kolme nostaisin esiin.

Sekä Suomen että Ruotsin pelaajista lähestulkoon puolet pelaa Damallsvenskanissa. Ruotsin tämänkertaisesta joukkueesta 11 on kirjoilla Ruotsin pääsarjaseuroissa, ja erittäin monilla sekä Suomen että Ruotsin muualla pelaavista on pitkä kokemus Ruotsin kentiltä. Collin on vakuuttunut siitä, että tuttuudesta on suomalaisille hyötyä, etenkin henkiseltä puolelta.

– On siitä meille paljon hyötyä, että tunnemme Ruotsin pelaajia hyvin. Vaikka Ruotsi on hyvä joukkue ja kunnioitamme tietysti heitä, niin silti lähes jokainen meistä tuntee jonkun Ruotsin pelaajan.

– Me tiedämme, että he ovat ihan normaaleja ihmisiä, me pelataan heitä vastaan viikottain ja jotkut treenaavat heidän kanssaan joka päivä. Ei ne tunnu sen ihmeellisemmiltä kuin tämä Sanni Franssi, Collin sutkauttaa ja kopauttaa vieressään istunutta maajoukkuekollegaansa kylkeen.

Suomi lähtee joka tapauksessa otteluun selkeänä haastajana. Collin koki kuitenkin itse reilu kuukausi sitten sen, kuinka jalkapallossa isojakin yllätyksiä tapahtuu. Hänen joukkueensa AIK kuului Damallsvenskanin häntäpään ryhmiin, mutta niin vain se venyi 0-0-tasapeliin nimivahvaa Häckeniä vastaan. Collin pelasi AIK:n avauksessa, kun Häckenillä oli avauksessa olympialaisissa maaleja mättänyt Blackstenius sekä neljä muuta Ruotsin maajoukkuepelaajaa.

– Rakastan Damallsvenskanissa sitä, että yhtäkkiä sarjan viimeinen tai toiseksi viimeinen voikin voittaa tai pelata tasan huippujengejä vastaan. Tällaisia yllätyksiä voi myös tulla, ja pelit voivat olla yllättävänkin tasaisia.

24-vuotias Collin oli pelannut kaksi ja puoli edellistä kautta Eskilstunassa, kunnes siirtyi elokuussa Tukholman AIK:hon. Alku oli rikkonainen loukkaantumisten takia ja Suomen kolme edellistä MM-karsintapeliäkin Collin seurasi kotonaan televisiosta. Loppukaudesta vastuuta kuitenkin tuli rutkasti, ja hän onkin erittäin tyytyväinen siirtoonsa.

– Varsinkin sen jälkeen, kun selätin loukkaantumiset ja pääsin pelaamaan, tuli sellainen olo, että miksi en lähtenyt aikaisemmin. Olen ollut tosi tyytyväinen ja on ihan mahtavaa saada vastuuta. Voisi sanoa, että syksyn aikana on löytynyt taas isompi palo futikseen ja pelaamisesta ja treenaamisesta nauttii.

Collinin ja muiden suomalaisten Ruotsissa pelaavien naispelaajien otteita on ensi kaudesta alkaen entistä helpompaa seurata Suomessa, sillä Viaplay solmi Damallsvenskanin näyttämisestä viisivuotisen sopimuksen ja lähettää jatkossa kaikki sarjan ottelut suorana (lue uutinen). Tämä on Collininkin mielestä erinomainen asia.

– Kaikki kaverit ja perhe ovat Suomessa, joten mulle henkilökohtaisesti se on ihan mahtavaa, että nyt he pystyvät oikeasti katsomaan meidän pelejä.

– Mitä Suomi voisi sitten imeä Ruotsista? Kyllä sen kaduilla huomaa. Asun Solnassa, joka on selvästi AIK:n kotipaikka. Siellä näkee AIK:n fanituotteita, ihmiset tunnistavat kadulla ja toivottavat tsemppiä peleihin tai kehuvat edellistä ottelua. Sellaista futiskulttuuria.

– Se on tietenkin asia, jota ei voi pakottaa, mutta varmasti se on kasvamassa Suomessakin, Collin uskoo.

Ottelu Ruotsi-Suomi alkaa torstaina kello 19.30 ja sitä voi seurata suorana Yle TV2:lta.

Eurooppa-liigan finaalissa vedetään tunteella! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️