Ennakko otteluun Bosnia-Hertsegovina-Suomi: Mistä näet pelin, arvioidut avauskokoonpanot, edelliset ottelut ja kommentit

© Kuva: Juha Tamminen

Huuhkajat kohtaa MM-karsintojen supertärkeässä toiseksi viimeisen kierroksen ottelussa Bosnia-Hertsegovinan.

Peli pelataan Zenicassa lauantaina 13. marraskuuta kello 16.00 Suomen aikaa. Pelipaikka on Suomelle ennestään tuttu vuodelta 2019. Bilino Poljen stadionin uumenissa Suomi koki EM-karsintaottelussa tylyn 1-4 tappion.

Nyt on jälleen kovat panokset ja Huuhkajat tutussa kaupungissa sekä jopa samassa hotellissa kuin kaksi vuotta sitten.

Paljon on silti myös muuttunut. Pelillisesti arvioiden Suomella on takanaan ensimmäiset arvokisat ja Huuhkajat on osoittanut venymiskykyä ennakkoon suurempia suosikkeja vastaan jo useamman vuoden.

Ehkä konkreettisempi muutos on täysin jalkapallon ulkopuolinen. Bosnia-Hertsegovina on erittäin jakautunut valtio, joka on sodan partaalla. Pitkään oli epäselvää, että pystytäänkö kamppailua maassa edes pelaamaan vai tarvitaanko puolueeton kenttä turvallisuussyistä.

Palloliitto teki tiivistä yhteistyötä niin Bosnia-Hertsegovinan kuin Uefan suuntaan ja Zenica todettiin turvalliseksi paikaksi pelata. Ainakin vielä toistaiseksi.

Polemiikkia aiheutti myös suomalaiskannattajien tilanne. Bosnia-Hertsegovina linjasi, että yksikään Suomen kannattaja ei katsomoon tulisi pääsemään. Syyksi tähän kerrottiin koronapandemiaan liittyvät tekijät.

Lopulta pienten taustavääntöjen jälkeen tilanne muuttui. Suomalaiskannattajille avataan stadionilla oma katsomonosansa.

Tiettävästi Zenicaan on matkustanut joitakin kymmeniä suomalaisia. Osa heistä oli valmistautunut katsomaan kamppailun vaikka kerrostalon katolta.

Lauantain peli on äärimmäisen tärkeä. Suomi tarvitsee voiton, mutta samalla tavalla ajattelee kotijoukkue myös.

Kummallekin tilanne on pitkälti identtinen. Voitto pitäisi ottaa, koska ennakkoon vielä hankalampi kamppailu odottaa lohkon viimeisellä kierroksella.

Bosnia-Hertsegovina kohtaa Ukrainan kotonaan ja Suomi 16. marraskuuta lähes täpötäydellä Olympiastadionilla lohkon kärkijoukkueen sekä hallitsevan maailmanmestarin Ranskan.

Kuntopuntari

Neljä edellistä kohtaamista

24.3.2021 Suomi – Bosnia-Hertsegovina 2-2 (MM-karsinta)
12.10.2019 Bosnia-Hertsegovina – Suomi 4-1 (EM-karsinta)
8.6.2019 Suomi – Bosnia-Hertsegovina 2-0 (EM-karsinta)
28.4.2004 Bosnia-Hertsegovina – Suomi 1-0 (Harjoitusottelu)

Viisi edellistä peliä Suomi

12.10.2021 Kazakstan – Suomi 0-2 (MM-karsinta)
9.10.2021 Suomi – Ukraina 1-2 (MM-karsinta)
7.9.2021 Ranska – Suomi 0-1 (MM-karsinta)
4.9.2021 Suomi – Kazakstan 1-0 (MM-karsinta)
1.9.2021 Suomi – Wales 0-0 (Harjoitusottelu)

Viisi edellistä peliä Bosnia-Hertsegovina

12.10.2021 Ukraina – Bosnia-Hertsegovina 1-1 (MM-karsinta)
9.10.2021 Kazakstan – Bosnia-Hertsegovina 0-2 (MM-karsinta)
7.9.2021 Bosnia-Hertsegovina – Kazakstan 2-2 (MM-karsinta)
4.9.2020 Bosnia-Hertsegovina – Kuwait 1-0 (Harjoitusottelu)
1.9.2021 Ranska – Bosnia-Hertsegovina 1-1 (MM-karsinta)

Poissaolot – Bosnia-Hertsegovina

  • Dario Šarić
  • Mario Vrančić
  • Stjepan Lončar
  • Josip Ćorluka
  • Jusuf Gazibegović
  • Edin Džeko (epävarma, mutta todennäköisesti pelaa)

Poissaolot – Suomi

  • Thomas Lam
  • Juhani Ojala
  • Tim Sparv
  • Nikolai Alho

Arvioidut avaukset

Kummankin joukkueen kokoonpanojen suhteen riittää paljon spekuloitavaa. Huuhkajien kohdalla kyse on enemmän ryhmityksellisistä seikoista.

Suomi on pelannut paremmin viime aikoina 4-4-2-ryhmityksellä, mutta siitä on varsin huonoja muistoja juuri Zenicasta. Silloin Huuhkajat lähti neljän alakerralla peliin ja kotijoukkue iski neljästi.

Hävitä ei lauantaina missään tapauksessa saa. Voi siis olla, että Markku Kanervan luotsaama Huuhkaja-ryhmä lähtee kamppailuun puolustuksen kautta, vaikka voitto tarvitaankin.

Jos Suomi lähtee 4-4-2-muodolla peliin, niin avaukseen nousee todennäköisesti Urho Nissilä tai Ilmari Niskanen. Yksi keskuspuolustajista jäisi penkille ja samalla Robin Lod siirtyisi keskiakselilta laidalle.

Bosnia-Hertsegovinan kannalta muuttujana on yksinkertaisesti suurimpien tähtien terveystilanne. Keskikentän kapellimestari Miralem Pjanić taisi sittenkin tervehtyä tarpeeksi auttaakseen joukkuettaan tärkeissä karsintaotteluissa.

Sen sijaan Inter Milanin tähtihyökkääjä Edin Džeko on erittäin suuri kysymysmerkki. Vastauksia haluaisi varmasti kummankin maan edustajat Zenicassa sekä kotisohvilla.

Varmaa on silti se, että Džeko ei aivan täydessä iskussa ole.

Suomen valmennusryhmässä vaikuttava Mika Nurmela jätti varsin mielenkiintoisen ajatuksen leijumaan ilmoille.

Kumpi on Huuhkajien kannalta lopulta edes parempi? Se, että Džeko on poissa vai mukana puolikuntoisena? Se on itse asiassa aika hyvä kysymys.

Bosnia-Hertsegovina

Suomi

Tuomaristo Englannista

Päätuomari: Michael Oliver
Avustavat: Stuart Burt, Simon Bennett
Neljäs erotuomari: Darren England
VAR-tuomari: Chris Kavanagh

Valmentajien kommentit

Ivaylo Petev, Bosnia-Hertsegovina

– Hänellä (Džeko) on viimeinen terveystarkastus lauantaina. Sitten näemme, että voiko hän pelata.

– Tietenkin olemme käyneet läpi heidän (Suomi) pelaamistaan. Tänään viimeistelemme kaiken sen, mitä ja miten teemme. Olen varma, että pystymme eliminoimaan heidän vahvuutensa huomenna.

– Ei ole oikeastaan paineita. Olemme tilanteessa, jossa seuraavat kaksi ottelua ratkaisevat. Meidän on pidettävä hermomme kurissa ja keskittyvä tekemiseemme. En olisi tyytyväinen pisteeseen. Toivon ja olen varma, että olemme parempi joukkue. Lähdemme hakemaan voittoa, koska en pidä lohkomatematiikasta.

Markku Kanerva, Suomi

– Joukkueessa on vahva usko, että pystymme Bosnia-Hertsegovinasta pisteitä raapimaan. Tilannehan on, että tarvitsemme sen neljä pistettä minimissaan, jotta saamme kakkospaikan.

– Kaikki ymmärtävät, että siinä on tekemistä. Tämä joukkue on kuitenkin osoittanut, että pystyy ihmeitä tekemään. Nyt on seuraavan ihmeen aika.

– Pisteitä meidän pitää saada sieltä. Se on aivan selvä. Lähdetäänkö samantien rohkeasti hakemaan tulosta vai reagoidaanko pelin sisällä? Se jää nähtäväksi.

– Uskon, että Bosnia-Hertsegovinalle tämä on aika sama juttu. Hekin varmasti ajattelevat, että tuosta pelistä se voitto olisi otettava. Siitä huolimatta, että Bosnia-Hertsegovina kohtaa myös Ukrainan kotonaan. Lähtökohdat lienevät siis varsin samat.

Mistä näet pelin?

Ottelun näet tutusti Elisa Viihde Viaplayn ja V Sportin kautta. Lisäksi kaikki Huuhkajien MM-karsintaottelut näyttää Nelonen. Ottelu alkaa kello 16.00 ja studio-osuus tuntia aiemmin. Kamppailun selostaa Ville Kuusinen.

Jos alla oleva twiitti ei näy, klikkaa tästä.

Joakim Nordström
Twitter: @jokkenordstrom

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!