Helmarien maaotteluvuosi päättyy torstaina todelliseen huippuotteluun, kun Suomi haastaa Göteborgissa FIFA:n maailmanrankingin kakkosen ja kesän olympiafinalistin Ruotsin. Otteluun on odotettavissa myös erinomaista tunnelmaa, sillä Gamla Ullevi on loppuunmyyty ja ottaa lehtereilleen katsomorajoitusten puitteissa 14 500 katsojaa.

Ruotsi on voittanut kaikki kolme tähänastista karsintaotteluaan yhteismaalierolla 6-0. Suomi on lohkossa toisena, mutta saldoa rasittaa kotitappio Irlantia vastaan.

Ruotsi on lohkon selkeä ennakkosuosikki, ja Helmarien tiistaisessa etämediatilaisuudessa puhuneet hyökkääjät Sanni Franssi ja Kaisa Collin tiedostavatkin, että todennäköisesti kotijoukkue tulee pitämään paljon palloa eikä Suomen kärkipelaajille välttämättä paljon maalipaikkoja avaudu.

– Hyökkääjän unelma ei tietenkään koskaan ole se, että oma joukkue ei hyökkää niin paljoa. Siitä me voidaan varmaan olla samaa mieltä, Franssi totesi vieressään istuneelle Kaisa Collinille.

– Ei se silti valmistautumiseen vaikuta. Meillä on selkeät tavoitteet, jotka haluamme joukkueen kanssa saavuttaa. Me lähdetään pelaamaan sitä edessä olevaa peliä, ja jos maalipaikka tulee, sitten me vain isketään.

– Silloin on pakko tehdä maali, Collin komppasi itsevarmasti.

Collin korosti, että jos huippumaita vastaan haluaa pelata, on hyväksyttävä se, että tulee sellaisiakin pelejä, joissa oma joukkue ja hyökkääjät tulevat pelaamaan pallolla vähemmän. Voitto maistuu kuitenkin aina hyvältä myös puolustuksen kautta saatuna.

– Silloin tietää jo ennen peliä, että vaikka on hyökkääjä, niin tulen juoksemaan hyvin paljon, ja suurimman osan juoksuista ehkä puolustussuuntaan.

– On sellainen puolustusvoittokin silti siistiä saada myös hyökkääjänä. Ja jos tekee ajassa 90’+4 maalin (”naamalla”, Sanni Franssi lisää Amanda Rantasen ikoniseen maaliin viitaten), niin on sekin ihan okei peli.

Franssi maalasi Mestarien liigan mestarin verkkoon

26-vuotias Sanni Franssi on pelannut uransa aikana seurajoukkuetasolla Sveitsissä, Italiassa ja Tanskassa, ja tätä nykyä Espanjassa. Hän siirtyi baskimaalaiseen Real Sociedadiin ennen kautta 2020-2021.

Maaleja syntyi hurjasti jo FC Zürichissä kaudella 2016-2017 ja debyyttikausi Espanjassakin oli vahva, kun 31 ottelussa tilille tuli 11 maalia. Toinen kausi La Liga Iberdrolassa on silti ollut ehkä vieläkin parempi, sillä Franssin tilastoihin on kirjattu 11 ottelussa neljä maalia ja kolme maalisyöttöä. Hän on ollut yhtä vaille kaikissa peleissä Real Sociedadin avauksessa ja pelannut kuusi täyttä 90-minuuttista.

Yhden maaleistaan Franssi teki Naisten Mestarien liigan hallitsevaa mestaria Barcelonaa vastaan. Ottelu päättyi Barcan 8-1-murskavoittoon, mutta laadukas ja koko ajan kehittyvä La Liga Iberdrola on auttanut myös Franssia kehittymään.

– Espanjassa on taitavia pelaajia ja vauhti aika kova. Pelinopeus on korkeampi kuin niissä sarjoissa, joissa olen aiemmin pelannut.

– Koen kyllä, että oma pallollinen pelaamiseni on ainakin mennyt eteenpäin. Sitä kautta pystyn rakentamaan erilaisia tilanteita ja pitämään palloa, Franssi arvioi.

Syyskausi ei ole ollut hyvä ainostaan Franssin, vaan koko joukkueen osalta. Real Sociedad on voittanut 11 pelistään yhdeksän ja on sarjassa toisena kaikki ottelunsa huimalla maalierolla 68-3 voittaneen Barcelonan jälkeen.

La Ligasta pääsee ensi kauden Mestarien liigan karsintoihin myös kakkonen ja kolmonen, joten seura kamppailee tiukasti pääsystä myös eurokentille. Ennen tätä kautta Real Sociedad on ollut naisten pääsarjassa parhaimmillaan viides.

– Kilpailu Mestarien liiga -paikasta on tosi kova tuossa sarjassa. Tietenkin meillä on tällä hetkellä tosi hyvät asetelmat, mutta kausi on pitkä ja vielä on tosi paljon pelejä jäljellä, Franssi kertoi joukkueensa tilanteesta.

– Tässä vaiheessa ei voi liikaa keskittyä sihen, mutta totta kai se on tosi iso motivaattori. Ehdottomasti me joukkueena tähdätään sinne. Haluaisin itsekin pelata Mestarien liigaa ensi kaudella.

– Tietysti minulla loppuu sopimus tämän kauden jälkeen, joten ei voi siinä mielessä vielä niin kauas katsoa. Olisi kyllä siistiä saada joukkueen kanssa tsämppäripaikka hankittua.

EM-kisoissa joukkuetovereita vastaan

Franssillakin siintää tulevaisuudessa myös uran ensimmäiset arvokisat, sillä Suomi selvitti tiensä kesällä 2022 Englannissa pelattaviin EM-kisoihin. Onnetar ei Helmareille varsinaisesti hymyillyt, sillä lohkoarvonnassa vastustajiksi saatiin Espanja, Saksa ja Tanska. Vaikka Espanja oli arvonnassa kakkoskorin maa, on se monien papereissa yksi kisojen voittajasuosikeista.

Espanjan maajoukkue vilisee Barcelonan pelaajia The Best -palkintoon vuoden parhaaksi pelaajaksi ehdolle asetettujen Alexia Putellasin ja Jenni Hermoson johdolla. Maajoukkueessa on silti myös kaksi Real Sociedadin pelaajaa, 20-vuotiaat suurlupaukset Amaiur Sarriegi (5 maalia La Ligassa tällä kaudella) ja Nerea Eizagirre (7).

[readmore from=Helmarit]

Franssi vastasi SuomiFutikselle, että EM-kisat ovat jonkin verran joukkueen sisälläkin esillä olleet.

– On kisoista jonkin verran tullut puhetta ja siitä, miten kova lohko tuli. Se ei varmasti ollut kummallekaan jengille mieleinen lohko, että on noin monta kovaa jengiä siinä. Ihan innolla odotan kisoja ja sitä, että pääsen pelaamaan pelikavereita vastaan, Franssi totesi.

Ottelu Ruotsi-Suomi alkaa torstaina kello 19.30. Yle TV2 näyttää pelin suorana.