Suomi kohtaa lauantaina Bosnia-Hertsegovinan elintärkeässä MM-karsintaottelussa. Huuhkajille kamppailu on vierasottelu ja pelipaikka ennestään tuttu Zenica.

Huuhkajat saivat vuonna 2019 kaupungissa pahasti kyytiä, kun vahvasti esiintynyt kotijoukkue oli parempi maalein 4-1.

Nyt ottelun alla on tiukan lohkotilanteen lisäksi puhuttanut Bosnia-Hertsegovinan turvallisuustilanne. Maan uskotaan YK:n raportin mukaan olevan hajoamassa ja jopa sodan partaalla.

Tapetilla on ollut muun muassa puolueettomalla kentällä pelaaminen, jos joukkueiden turvallisuuden koetaan olevan vähänkään uhattuna.

Palloliiton mukaan ottelu tullaan kuitenkin pelaamaan alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti Zenicassa.

UEFA:n ja Bosnia-Hertsegovinan jalkapalloliiton kanssa tiivistä viestintää harrastanut Palloliitto kertoi tiistain tiedotteessaan, että mitään viitteitä Huuhkajien turvallisuuden vaarantumisesta ei ole.

– Olimme Uefan kilpailu- ja turvallisuuspuoleen yhteydessä viimeksi tiistaina aamulla. Toistaiseksi esteitä ottelun pelaamiselle ei ole tiedossa. Otteluun valmistautuminen etenee suunnitelman mukaisesti, totesi Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti.

Sen sijaan Suomen kannattajille Palloliitolla on oma viestinsä. Tiettävästi noin 60 suomalaista on matkustanut tai piakkoin matkustamassa Zenicaan.

Kaupungin viranomaiset eivät aio päästää suomalaisia katsomoon ollenkaan. Syynä tähän on tiettävästi koronapandemia. Bosnia-Hertsegovinassa kerrotaan olevan heikko rokotekattavuus ja tautitilanne on heikentymään päin.

Palloliitto sanoo olleensa kannatajien tilanteesta yhteydessä UEFA:n suuntaan, mutta ei pysty itsenäisesti varmistamaan suomalaisten pääsyä katsomoon.

Lähde: Palloliiton tiedote.