Huuhkajien seuraava MM-karsintaottelu on vieraissa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan, ja se on määrä pelata Zenicassa. Huuhkajien puolustajatähdet Joona Toivio ja Robert Ivanov kommentoivat varovaisesti vastustajamaan tulenarkaa tilannetta maanantaina Huuhkajien etälehdistötilaisuudessa.

YK:n raportin mukaan Bosnia ja Hertsegovina on välittömässä vaarassa hajota ja sodan uhkaa pidetään todellisena. Bosnia ja Hertsegovinan alueella käytiin vuosina 1992-1995 veristä sotaa. Tämänhetkistä tilannetta pidetään tulenarimpana sitten vuoden 1995. Bosnian serbijohtaja Milorad Dodik on toistuvasti uhannut Bosnian serbien irtautuvan Bosnia ja Hertsegovinasta.

Suomen A-maajoukkue saapui maanantaina Roomaan, jossa se valmistautuu Bosnia-otteluun. Valmistautuminen Roomassa ei liittynyt Bosnia ja Hertsegovinan kriisiin, vaan siihen, että Suomessa harjoitteluolosuhteet ovat marraskuussa heikot.

Maajoukkueen tiedotuspäällikkö Timo Walden kertoi maanantain tilaisuudessa, että joukkue valmistautuu parhaillaan Bosnia-otteluun alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Näin ollen Suomi matkustaisi torstaina Zenicaan ja vierasottelu Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan pelattaisiin normaalisti lauantaina. Tilanteen kehittymistä seurataan kuitenkin tarkkaan.

Waldenin mukaan Palloliitto on ollut yhteydessä viranomaisiin ja kattojärjestö UEFAan asian tiimoilta. Joukkue on saanut viimeiset päivitykset tilanteeseen maanantaina, ja niiden mukaan suunnitelmiin ei ole tulossa muutoksia.

– Tilannetta seurataan ja sen mukaisesti reagoidaan. Tähän mennessä nämä instanssit ovat olleet asiasta sitä mieltä, että nyt edetään suunnitelmien mukaan. Totta kai, jos muutoksia tulee, niin UEFA varmasti reagoi ensimmäisenä, koska eihän heidän intresseissään ole laittaa pelaajia pelaamaan sellaiseen paikkaan, missä jotain riskiä on, Walden vastasi pelaajien puolesta, kun Toiviolta ja Ivanovilta kysyttiin haluaisivatko he pelata ottelun neutraalilla kentällä.

Koko joukkue ei ollut vielä maanantai-iltapäivällä saapunut Roomaan. Waldenin mukaan asiasta keskustellaan joukkueen sisällä vielä myöhemmin, kun koko joukkue on saapunut Roomaan.

– Kyllä meidät pidetään hyvin informoituna siitä, miten tilanne kehittyy, Toivio totesi.

Kommenteista päätellen joukkueenjohto ja Palloliitto seuraavat Bosnia ja Hertsegovinan tilannetta hyvin tarkkaan. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi aiemmin Ylen haastattelussa, että Palloliitto on tarvittaessa yhteydessä UEFAan, jos Bosniasta kantautuu huolestuttavia uutisia.

Toivio luottaa siihen, että Palloliitto ja etunenässä UEFA osaavat arvioida sen, onko pelaaminen Bosnia ja Hertsegovinassa turvallista.

– En näe tilannetta sellaisena, että meidän tarvitsisi pelätä, jos me siellä pelataan. Luotan siihen, että päättävät elimet tekevät meidän kannalta oikean ratkaisun. Ei minulla oikeastaan sen enempää ole tähän asiaan lisättävää, Toivio totesi.

Vieressä istunut Ivanov nyökkäsi, eikä lähtenyt kommentoimaan aihetta sen enempää. Ivanov sen sijaan harmitteli sitä, etteivät Huuhkajien kannattajat pääse Zenicaan maan heikon koronatilanteen takia.

– Olisihan se kiva, jos fanit olisivat paikalla. Mutta tässä maailmantilanteessa pitää mennä terveys ja järki edellä. Jos viranomaiset näin sanovat, niin ei sille mitään voi, Ivanov totesi.

Suomi pelaa ensi lauantaina todella tärkeän MM-karsintaottelun Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan kello 16. Ottelua voi seurata V Sportin kanavailta sekä suoratoistopalvelu Elisa Viihde Viaplaysta. Lisäksi ottelu näkyy ilmaiseksi tv-kanava Neloselta.