Huuhkajilla on edessään iso puolitoistaviikkoinen. Se tarvinnee MM-karsintaotteluista Bosnia ja Hertsegovinaa sekä Ranskaa vastaan vähintään neljä pistettä, jotta paikka MM-jatkokarsinnoissa voisi aueta.

Otteluista ensimmäisenä on vuorossa vieraspeli Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Suomi valmistautuu siihen Roomassa, jonne joukkueen pelaajat kokoontuvat maanantaina. Ottelu on määrä pelata lauantaina Senicassa, mutta sen yllä leijuukin nyt kysymysmerkki vakavimmasta mahdollisesta syystä: Bosnia ja Hertsegovinaa uhkaa nimittäin juuri nyt sota.

– Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) seuraa varmasti tarkasti tilannetta. Jos tilanne muodostuu sellaiseksi, että Zenicassa ei ole turvallista pelata, niin uskon Uefan ryhtyvänsä siinä vaiheessa toimiin, Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kommentoi Yle Urheilun uutisessa (Ylen juttuun tästä).

Perjantaina julkaistussa YK:n raportissa todettiin, että Bosnia ja Hertsegovina on välittämässä vaarassa hajota. Sodan uhkaa pidetään todellisena.

Bosnia ja Hertsegovinan alueella käytiin vuosina 1992-1995 veristä sotaa, jossa menetti henkensä yli 100 000 ihmistä. Tämänhetkistä tilannetta pidetään tulenarimpana sitten vuoden 1995. Ari Lahden mukaan ottelun siirtäminen puolueettomalle kentälle nopeallakin aikataululla on mahdollista.

– Uefa seuraa hyvinkin tarkasti asioita ja siirtää ottelun puolueettomalle kentälle, jos joukkueiden turvallisuus on uhattuna, Lahti jatkoi.

[readmore from=Huuhkajat]

– Tietysti seuraamme alkavalla viikolla, että tuleeko sieltä huolestuttavia uutisia. Olemme tarvittaessa oma-aloitteisesti yhteydessä Euroopan jalkapalloliittoon.

Vaikka ottelu lopulta Zenicassa pelattaisiinkin, ei stadionille näillä näkymin Huuhkajien kannattajia päästetä. Tämä ei johdu poliittisesta kriisistä, vaan Bosnia ja Hertsegovinan huonosta koronavirustilanteesta.

– Perjantaina saamiemme tietojen mukaan Zenicaan ei päästetä vieraskannattajia. Paikallinen rokotustilanne on huono ja koronatapauksia esiintyy selkeästi enemmän kuin meillä Suomessa, Lahti kertoi.