Huuhkajat isännöi tiistaina Helsingin Olympiastadionilla Ranskaa MM-karsintojen viimeisessä ottelussaan. Ranska on jo sinetöinyt paikkansa lopputurnauksessa, mutta Suomi tavoittelee yhä pääsyä jatkokarsintaan.

Panoksia ei hallitsevalla maailmanmestarilla tiistaina ole, mutta voittamisen kulttuuria senkin edestä. Päävalmentaja Didier Deschamps oli kapteeni, kun Ranska voitti ikimuistoisissa vuoden 1998 kotikisoissaan maailmanmestaruuden.

Tuolloin finaalissa kaatui Ronaldon tähdittämä Brasilia lukemin 3-0. Maaleista vastasivat Zinedine Zidane kahdesti ja Emmanuel Petit kertaalleen.

Nyt 53-vuotias Deschamps luotsaa Ranskan hurjaa ryhmää. Vuodelta 2018 hän sai vyölleen maailmanmestaruuden myös Les Bleusin valmentajana.

Suomifutis kysyi kaksinkertaiselta maailmanmestarilta maanantain lehdistötilaisuudessa, että mitä eroja tai yhtäläisyyksiä Deschamps näissä kahdessa ryhmässä näkee.

– En lähde vertailemaan kahta eri aikakauden joukkuetta. Yhteistä näillä joukkueilla on, että molemmat ovat maailmanmestareita, vastasi Deschamps.

– Pelaajat ovat tietysti erilaisia, mutta yhteisiä nimittäjiä jos hakee, niin talenttia sekä lahjakkuutta löytyy molemmista ryhmistä.

Deschamps korosti, että molemmissa joukkueissa oli paljon laadukkaita pelaajia ja erittäin vahvaa henkistä kanttia. Ranskalaisvalmentaja näkee nämä pääasiallisiksi syiksi sille, että Ranska juhli maailmanmestaruutta kummallakin kerralla.

Tiistaina Olympiastadionin nurmella vilisee tähtiä ja maailmanmestareita. Tämä toteutunee siitä huolimatta, vaikka Ranska lepuuttaisi osaa tärkeimmistä pelaajistaan.

Huuhkajille haaste on valtava, mutta täyden kotiyleisön edessä Suomi pääsee osoittamaan omaa henkistä kanttiaan ja lahjakkuuttaan. Se voi riittää jälleen uuteen ihmetekoon.

Didier Deschamps pääsi juhlimaan kotiyleisönsä edessä historiallista maailmanmestaruutta 1998. Getty Images.

Joakim Nordström, Ville Liimatta