Maanantai-ilta tarjosi yhden Euroopan MM-karsintojen suurimmista yllätyksistä, sillä Italian jääminen 0-0-tasapeliin Pohjois-Irlannissa merkitsi sitä, että se joutuu tavoittelemaan paikkaa Qatarin MM-turnaukseen maaliskuussa pelattavien jatkokarsintojen kautta.

Niissä peli on raaka, sillä kisoihin pääsee vain voittamalla kaksi peliä kahdesta, ja paikkoja on tarjolla 12 maasta vain joka neljännelle. Jatkokarsinnoissa on mukana tuoreen euroopanmestarin Italian lisäksi muun muassa edellinen euroopanmestari Portugali.

Lohkon C suora kisapaikka meni Sveitsille. Italia ei hävinnyt kahdeksasta ottelustaan yhtään, mutta neljä tasapeliä oli liikaa.

Erityinen kompastuskivi olivat kaksi tasapeliä Sveitsiä vastaan. Rankkarispesialistina ja muun muassa EM-kisojen sankarina tunnettu Jorginho epäonnistui rangaistuspotkussaan molemmissa Sveitsi-otteluissa. Etenkin viime perjantaina 90. minuutilla mokattu pilkku oli Italian kisahaaveiden kannalta erittäin ratkaiseva.

Päävalmentaja Roberto Mancini on kaikesta huolimatta luottavainen sen suhteen, että Italia tulee hoitamaan maaliskuun jatkokarsinnat kunnialla.

– Emme voi asialle nyt mitään. Meidän pitää pelata maaliskuussa ja yritämme tehdä parhaamme, Mancini sanoi RAI Sportille.

– Maalinteko tuottaa meille tällä hetkellä vaikeuksia pallonhallinnasta huolimatta. Pohjois-Irlanti pani jokaisen puolustamaan, ja meillä on vaikeaa pystyä murtamaan sellaisia puolustuksia.

– Se on sääli, sillä meidän olisi pitänyt sinetöidä lohkovoitto jo kauan ennen tätä. Meidän täytyy vain löytää se, joka oli meille ominaista ennen tätä päivää. Me missasimme kaksi rankkaria ratkaisevissa otteluissa. Se osoittaa, että meillä oli mahdollisuuksia voittaa.

Jossiteltavaa Italialle jää, sillä kahden Sveitsi-tasapelin lisäksi tasapelit Pohjois-Irlantia ja Bulgariaa vastaan olivat euroopanmestareilta täysin odottamattomia takaiskuja.

– Peli Bulgariaa vastaan pelattiin syyskuussa vain kahden Serie A -kierroksen jälkeen. Pelit tuollaisena ajankohtana ovat aina vaikeimpia, sillä olemme ruosteessa. Meillä oli mahdollisuuksia voittaa molemmat Sveitsi-ottelut.

– Nyt valmistaudumme maaliskuuta varten ja menemme luottavaisina playoffeihin. Hankimme lipun MM-kisoihin maaliskuussa ja toivottavasti voitamme koko turnauksen, Mancini sanoi luottavaisena.

MM-jatkokarsinta ei ole Italialle uusi juttu, sillä se oli samassa tilanteessa myös karsittaessa vuoden 2018 MM-kisoihin. Silloin se veti vesiperän, sillä Ruotsi oli jatkokarsinnassa parempi. Sassuolon hyökkääjä Domenico Berardi vakuuttaa kuitenkin, että joukkueen henki on kunnossa.

– Osasimme odottaa, että pelistä täällä tulee vaikea. Annoimme kaikkemme, muttemme onnistuneet tekemään maalia, Berardi sanoi RAI Sportille.

– Joukkueen henki on entisellään. Tämä on vaikea hetki. Valitettavasti jalkapallossa onni kääntyy joskus myös vastaan. Meidän pitää olla valmis maaliskuussa ja tehdä kaikki voitavamme päästäksemme kisoihin playoffien kautta.

Maanantain vastustaja Pohjois-Irlanti ansaitsee hatunnoston siitä, että sitä vastaan ei tehty yhtään maalia neljässä MM-karsintojen kotiottelussa. Italialle tilastoitiin maanantaina 13 maalintekoyritystä ja seitsemän laukausta kohti maalia, mutta nollaa ei vain saatu rikki. Andrea Belottin mielestä hyökkääjät saavatkin ottaa tehottomuudesta vastuuta niskoilleen.

– Tämä oli katkera pettymys, koska meillä oli kisapaikka omissa käsissämme, Belotti sanoi.

– Meidän pitää ottaa osasyy omalle kontollemme, ei vain tänään, vaan myös monista paikoista, jotka tuhlasimme Sveitsiä vastaan. Meillä oli niin paljon maalipaikkoja viime otteluissa, mutta pallo ei vain halunnut mennä maaliin. Valitettavasti pallonhallinnalla ei ole juuri merkitystä, jos palloa ei saa maaliin.

Italian joukkueesta oli sivussa peräti 11 pelaajaa loukkaantumisten vuoksi, joukossa muun muassa eturivin tärkeät miehet Ciro Immobile, Marco Verratti, Giorgio Chiellini ja Lorenzo Pellegrini.

– Tämä on minun mielestäni myös fyysinen kysymys. Meillä on ollut todella paljon loukkaantumisia ja olemme pelanneet periaatteessa kaksi vuotta ilman taukoa. Meidän piti tehdä paljon muutoksia, sillä kutsuimme uusia pelaajia poisjääneiden tilalle. Se on merkki siitä, että nyt meidän täytt ladata akut, jotta olemme valmiita maaliskuussa, Belotti jatkoi.

Voittaminen 90 peliminuutin aikana on ollut Italialle vaikeaa, sillä EM-kisojen puolivälierän jälkeen se on voittanut ”puhtaasti” vain kaksi pelaamistaan yhdeksästä ottelusta. EM-välierän ja -finaalin Italia voitti rankkareilla, ja Liettua ja Belgia (Nations Leaguen pronssiottelussa) kaatuivat 90 minuutin sisällä. Muuten saldoa rasittavat neljä tasapeliä ja tappio Espanjalle Nations Leaguessa.

Kokeneen topparin Leonardo Bonuccin mielestä Italian pitääkin löytää taas peli-ilonsa takaisin.

– Ensimmäinen ajatukseni on maaliskuussa. Emme voi tehdä muutakaan. Meidän pitää keskittyä maaliskuun ensimmäiseen vaikeaan otteluun ja toivottavasti toiseen kolme päivää myöhemmin, Bonucci kommentoi.

[readmore from=MM-karsinnat]

– Meidän pitää ladata akkumme fyysisesti ja henkisesti, ja löytää taas sama päättäväisyys ja nautinto jalkapalloa kohtaan, joka meillä oli EM-kisoissa. Pelasimme jalkapalloa ilon kautta, emmekä kokeneet paineita siitä, että meidän pitäisi todistaa jotakin. Ehkä euroopanmestaruus on alitajuisesti muuttanut jotain.

– Meidän täytyy päästä eroon niistä paineista ja pelata vapautuneesti. Olen varma, että jos löydämme taas saman ilon ja yhtenäisyyden joukkueena, emme ainoastaan mene MM-kisoihin, vaan pelaamme myös mahtavat MM-kisat, Bonucci uskoi.

Lähde: Football-Italia