Pikkuhuuhkajat kohtaa perjantaina EM-karsintojen viidennessä ottelussaan vieraskentällä Norjan. Neljästä pelistä on kasassa seitsemän pistettä, ja ainakin jatkokarsintapaikka on yhä hyvin Suomen ulottuvilla. Miksei parhaimmillaan lohkovoittokin kaiken mennessä nappiin.

Suomen saldoa rasittaa kotitappio lohkokärki Kroatialle ja Azerbaidzhanissa pelattu 1-1-tasapeli. Edellisen ottelun 3-1-voitosta Itävaltaa vastaan Pikkuhuuhkajat sai kuitenkin aimo annoksen itseluottamusta, sillä voitto tuli erinomaisen peliesityksen jälkeen. Suomen keskikenttäpelaaja Jaakko Oksanen uskoo, että samalla tasolla pelatessaan Suomi voi kaataa myös Norjan.

– En usko, että pelistä tulee sen haastavampi kuin Itävaltaakaan vastaan. Ehkä vähän fyysisempi, koska ollaan palavereissa katsottu, että Norja pelaa aika suoraviivaista futista. Uskon kyllä, että joukkueella riittää rahkeet siihen vastata, Oksanen kommentoi SuomiFutikselle puhelimitse.

– Luulen, että meillä on Norjaa taitavampi joukkue. Meillä pitäisi olla etu sen pelin voittamiseen.

Mitään ”uutta Hålandia” ei Oksasen mukaan Norjan nykyisessä joukkueessa ole. Se alkuperäinen Erling Braut Håland voisi vuonna 2000 syntyneenä – eli Oksasen kanssa samaa ikäluokkaa olevana – kuulua toki ikänsä puolesta edelleen Norjan U21-joukkueeseen, mutta Borussia Dortmundin maalitykki on pelannut jo pidempään A-maajoukkueessa. Toki hän on juuri nyt muutenkin loukkaantunut.

– Ei siellä oikeastaan ketään yksittäistä profiilipelaajaa ole. Håland ei onneksi ole meitä vastassa, Oksanen totesi Norjasta.

– Meidän joukkueen vire on hyvä. Jos pystymme viemään Itävalta-pelistä momentumin ja fiiliksen tähän matsiin, niin pitäisi kolme pistettä olla Norjasta hyvinkin otettavissa.

Malisen rento ote miellyttää

Lokakuun Itävalta-ottelu jäi mieleen paitsi Pikkuhuuhkajien mainiosta pelaamisesta, myös Itävallan valmentajan Werner Gregoritschin kuumenemisesta. Gregoritsch pyrki puoliajan alkaessa Suomen pelaajien kimppuun, ja virkaveli Juha Malisen oli pakko ”suojella pelaajiaan vastustajan valmentajalta” (lue lisää täältä). Tilanne ja pelin jälkeiset kommentit kertoivat Jaakko Oksasen mielestä Malisesta paljon.

– Se oli hyvä osoitus hänen hyvästä ja sopivasta rennosta otteesta tuohon touhuun.

Juha Malinen on suomalaiselle jalkapalloyleisölle hyvin tuttu hahmo paitsi pitkän valmentajauransa ansiosta, niin myös siksi, että hänet on nähty usein asiantuntijakommentaattorina televisiossa. Millainen valmentaja Malinen on sitten pukukopissa, jossa ei kameroita paikalla ole?

– Minun mielestäni Malisella on hyvä balanssi. Hän on vaativa valmentaja silloin, kun pelataan ja tehdään tosissaan, mutta kentän ulkopuolella ja kopissa hänellä on sopivan rento ja mukavan lähestyttävä ote siinä touhussa, Oksanen kuvailee.

– Hän päästää pelaajat lähelle, haluaa olla pelaajia lähellä ja tietää, miltä pelaajista tuntuu. Hän yrittää sitä kautta saada hyvän tunnelman joukkueeseen. Hän on hyvä valmentaja ja olen tykännyt hänen alaisuudessaan olla ja hänen kanssaan hommia tehdä.

Ei paineita A-maajoukkueesta

Oksanen ja Malinen tuntevat toisensa jo erittäin hyvin, sillä Oksanen oli Malisen luottopelaajia kesällä 2018 Suomessa pelatuissa alle 19-vuotiaiden EM-kisoissa. Varsinainen turnausikäluokka oli vuonna 1999 syntyneet, ja viime sunnuntaina 21 vuotta täyttänyt Oksanen oli loppuvuodesta 2000 syntyneenä Anssi Suhosen jälkeen joukkueen toiseksi nuorin pelaaja.

Oksanen pelasi lopputurnauksessa Suomen kaikki ottelut alusta loppuun, jäi katsojien mieliin rauhallisuudellaan ja pallovarmuudellaan ja lukeutui kisoissa Suomen suurimpiin onnistujiin. Tuolloin hän kohtasi myös jo mainitun Erling Braut Hålandin, joka pelasi Oksasen tavoin täydet 90 minuuttia Suomen ja Norjan välisessä, viimeksi mainitun 3-2-voittoon päättyneessä ottelussa. Håland jäi pelissä maaleitta.

Oksanen oli alle 19-vuotiaiden maajoukkueen profiilipelaajia, ja debytoi alle 21-vuotiaiden maajoukkueessakin jo maaliskuussa 2019. Viimeisten kolmen kauden ajan hän on ollut mukana Malisen Pikkuhuuhkajissa jokseenkin aina terveenä ollessaan.

[readmore from=Oksanen-Jaakko]

EM-kotikisoista on kulunut nyt reilut kolme vuotta aikaa. Varsinaisesta kisajoukkueesta ei ole vielä yksikään pelaaja Suomen A-maajoukkueeseen noussut. Huuhkajien nykyjoukkueen kuopuksista Brentford ei päästänyt Marcus Forssia kisoihin eikä Onni Valakaria valittu kisaryhmään.

Voisiko Oksanen sitten olla ensimmäinen EM-kotikisojen joukkueen pelaaja Suomen A-maajoukkueessa, sillä hänen pelipaikalleen keskikentän pohjalle ei Huuhkajissa varsinaisesti tunkua ole? Nuorimies itse suhtautuu asiaan maltillisesti.

– En ole Huuhkajista tavoitetta tai paineita itselleni ottanut. Pääajatus on tehdä seurajoukkueessa hyvää työtä. Kutsut tulee aikanaan, jos ne on ansainnut. Sen enempää en sitä ole ajatellut, Oksanen toteaa.

Suomi kohtaa Norjan perjantaina kello 19 Suomen aikaa. Ottelu on nähtävissä Yle Areenassa.