”Kaksi kaljua suomalaista” – Pikkuhuuhkajien Eetu Mömmö päätyi yllätyksekseen maanmiestensä seuraan Italiassa

© Kuva: SPL / Jimi Soinila

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen vakioavauskokoonpanoon kuuluva Ilveksen kasvatti Eetu Mömmö siirtyi elokuussa perinteikkääseen italialaisseuraan Lecceen. Noin kuukauden toipumisajan vaatinutta takareisivammaa lukuun ottamatta Mömmö on ollut oloonsa Etelä-Italiassa hyvin tyytyväinen. 19-vuotias laitahyökkääjä kertoi kuulumisiaan SuomiFutikselle puhelimitse.

– Lecce on todella iso seura ja Primavera tosi fyysinen sarja. Juoksua on tosi paljon, eikä niin paljon sitä taktiikkaa. Tempo on tosi kova läpi ottelun, Mömmö kertoi ensivaikutelmistaan uudessa ympäristössä.

Mömmön vamma tuli heti toisessa ottelussa, joten kunnon startti vähän viivästyi. Toistaiseksi Mömmö on pelannut Italian juniorisarjassa neljässä ottelussa, ja lisäksi yhdessä cup-matsissa. Yhteensä peliminuutteja on kertynyt 361, ja tilastoihin on merkitty yksi varoitus. Mömmö on siirtoonsa hyvin tyytyväinen, ja kokee italialaisen pelitavan sopivan hänelle hyvin.

– Koen, että fyysiset ominaisuudet ovat vahvuuteni, ja niitä yritän tuolla käyttää. Sitä kautta Primavera sopii minulle tosi hyvin.

Alkukauden aikana Mömmö teki Ilvekselle 13 ottelussa neljä maalia ja antoi yhden maalisyötön. Se, ettei Leccessä ole vielä verkko heilunut, johtuu osin uudesta roolistakin.

– Roolini on aika erilainen kuin Ilveksessä, tosi paljon puolustavampi. Se voi tietysti näkyä tehotilastoissa, sillä en ihan yhtä hyvin pääse paikoille.

– Olen ollut tosi tyytyväinen. Myös valmennus siellä päässä on ollut tyytyväinen esityksiini, nyt kun olen ollut vähän pidempään pelikunnossa.

Treenikielenä italia

Mömmö asui vielä Tampereella perheensä luona, joten hän muutti nyt ensimmäistä kertaa omilleen. Hän myöntää, että Italiassa odotti hyvin erilainen ympäristö ja kulttuuri, mutta mitään kulttuurishokkia se ei aiheuttanut. Lecce oli Tampereen jälkeen sopivan kokoinen uusi osoite.

– Ei Lecce kuitenkaan niin iso ole. Jos olisi muuttanut johonkiin miljoonakaupunkiin, olisi shokki voinut olla isompi. Näen kyllä, että Lecce on hyvä paikka tällä hetkellä asua.

Tunnetusti kaunis muu Etelä-Italia on pitkälti vielä näkemättä, mutta Leccen keskustaan Mömmö on tutustunut vapaapäivinä kävelyllä joukkuekaverien kanssa. Etenkin vanhakaupunki miellyttää.

– Tällä hetkellä on ilo elää Leccessä. Tähän aikaan vuodesta ei ole niin kuumakaan, että pystyy myös olemaan ulkona.

Oman haasteensa asetti tietenkin kieli, sillä Leccen Primavera-joukkueen treenikielenä on italia. Joukkueessa on kuitenkin paljon ulkomaalaisia, ja Mömmön mukaan aina voi kysyä joltain sekä italian että englannin hallitsevalta, jos jotain ei ymmärrä. Omakin kielitaito karttuu hiljalleen.

– Olen ruvennyt nyt italiaa ymmärtämään. Alku oli tosi hankala, sillä ihmiset ei siellä puhu oikeastaan ollenkaan englantia. Se oli vähän pakon sanelemaa, että joutuu vähän opiskelemaan. Pientä small talkia pystyn jo puhumaan, mutta ymmärtäminen on tässä vaiheessa tärkeämpi juttu, Mömmö korostaa.

Lainapesti hyvä vaihtoehto

Eetu Mömmön oma sopimus on pitkä, ja ulottuu vuoteen 2026. Primaverassa hän saa kuitenkin pelata ikänsä puolesta vain tämän kauden. Leccen edustusjoukkue on parhaillaan Serie B:n kakkosena ja taistelee noususta Serie A:han. Mömmö pitääkin mahdollisena, että hän saattaa hakea ensi kaudella kokemusta lainapestiltä.

– Jos edustusjoukkueeseen hyppääminen on ensi kaudella liian iso steppi, voi laina olla oikein hyvä vaihtoehto.

Edustusjoukkueen kanssa Mömmö ei ole vielä harjoitellut, mutta hän kuntoutti reisivammaansa edustuksen lääkärin ja fysiotiimin kanssa. Edustusjoukkueen peliä katsomaankaan hän ei ole vielä ehtinyt – osin maajoukkuetehtävienkin takia – mutta sen asian on tarkoitus lähiaikoina muuttua.

Sopeutumista Italiaan on helpottanut se, että Leccen Primavera-joukkueessa pelaa Mömmön lisäksi kaksi muutakin suomalaista, vuotta nuoremmat (vuonna 2003 syntyneet) Jasper Samooja ja Henri Salomaa. Vaikka ehkä luulisi piirien olevan pienet Suomen lupaavimpien juniorijalkapalloilijoiden keskuudessa, olivat molemmat suomalaiset Mömmölle täysin uusia tuttavuuksia.

– En tiennyt yhtään kummastakaan. Muistan nähneeni jonkun uutisen, kun Henri siirtyi Lecceen, mutta muuten ei ollut heistä tietoa.

– Ainakin itselleni on tietysti helpompaa, kun tulee uuteen ympäristöön ja siellä on muita suomalaisia. Henri oli jo valmiiksi siellä ja Jasper tuli vähän minua myöhemmin.

– Joukkuekavereina molemmat ovat tosi suomalaisia. Eivät hirveästi pidä ääntä itsestään, mutta me kaikki tullaan tosi hyvin toimeen. He ovat vähän kuin tuki ja turva siellä. Jos saattaa olla vähän yksinäistä, auttaa tosi paljon, että siellä on muitakin suomalaisia, Mömmö kertoo.

”Ei tarvitse huolehtia muusta kuin jalkapallosta”

Maalivahti Jasper Samooja siirtyi Lecceen FC Hongan organisaatiosta pelattuaan alkukauden ajan Kakkosta Honka Akatemiassa. Heinäkuussa Lecceen siirtynyt Henri Salomaa on puolestaan HJK:n kasvatti, joka pelasi alkukaudella Ykköstä HJK Klubi 04:ssä.

Nyt molemmat ovat saaneet Leccessä mukavasti vastuuta, ja Salomaa on tehnyt hienot tehotkin: kahdeksassa pelissä kolme maalia ja kaksi maalisyöttöä. Salomaa on ollut tehokas myös Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta Samooja ei maajoukkuekuvioissa toistaiseksi ole. Leccessä Samooja on pelannut neljä ottelua, joista viimeisimmässä pysyi nolla omissa.

– Jasper on nyt päässyt hyvin pelaamaan muutamassa viime pelissä. Viime matsissa hän taisi olla ihan ”Man of the Match”. On hienoa nähdä, että hän nyt pääsee pelaamaan, kun alku oli vähän sellaista, että muut pelasivat, Mömmö kertoi.

– Henrillä on puolestaan ollut tehojen puolesta ihan huikea alku. Hän on tosi vahva laitahyökkääjä. Hänen kanssaan on kiva pelata. Tietää, että hän pelaa aina täysillä ja haluaa aina voittaa.

Mömmöä viehättää ajatus, että Leccen laiturikaksikko nähtäisiin jossain vaiheessa myös samassa maajoukkueessa. Mitään ”sinivalkoisiin siipiin” viittaavaa lempinimeä ei suomalaislaitalinkeille ole Leccessä annettu, mutta huomiota kaksikko herätti heti elokuussa yhteneväisellä tukkamuodillaan.

– Kun me mentiin sinne, niin me molemmat leikattiin hiukset ihan lyhyiksi. Siitä tuli pientä naureskelua, että ”kaksi kaljua suomalaista on meillä laitureina”. Muilla saattaa olla jotain muita tutkapareja, Mömmö naurahtaa.

Mömmö asuu tällä hetkellä seuran järjestämässä asuntolassa, kuten suurin osa Leccen Primavera-joukkueen pelaajista. Siellä on seuran järjestämät majoitustilat, kyyti harjoituskeskukseen ja ateriakin tarjoillaan muutaman kerran päivässä. Järjestely sopii hänelle hyvin.

– Se auttaa tosi paljon. Tällä hetkellä ei tarvitse oikein huolehtia mistään muusta kuin jalkapallosta.

Suomi kohtaa Kotkassa pelattavassa alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelussa maanantaina Viron. Yle Areena televisioi kello 18.30 alkavan ottelun.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80