Pikkuhuuhkajien 19-vuotias laitahyökkääjä Eetu Mömmö siirtyi viime elokuussa perinteikkääseen italialaisseura Lecceen pitkällä, vuoteen 2026 ulottuvalla sopimuksella. Veikkausliigassa Mömmö oli pelannut nuoresta iästään huolimatta jo 32 ottelua, kaikki kasvattajaseurassaan Ilveksessä. Nyt hän on saanut tuntumaa italialaiseen jalkapalloiluun viidessä Leccen U19-joukkueessa pelaamansa ottelun verran.

Ennen Lecce-siirron varmistumista mediassa nousi esille huhu, jonka mukaan Mömmö olisikin ollut siirtymässä Kreikkaan. Huhu perustui Mömmön Instagram-postauksessa olleeseen kommenttiin. Ensimmäisenä Kreikka-huhusta kirjoitti Tamperelainen, ja myös SuomiFutis uutisoi samasta aiheesta. Huhu nousi ilmoille kolme päivää ennen uutista sopimuksesta Leccen kanssa.

Mömmö kuitenkin SuomiFutikselle antamassaan haastattelussa, että Kreikka ei ollut missään vaiheessa vakavana vaihtoehtona esillä. Huhu Kreikkaan siirtymisestä syntyi sisäpiirin vitsistä.

– Siinä ei ollut kyllä mitään perää, Mömmö vastasi puhelimitse.

– Läheisten kaverien kanssa juteltiin, kun olin lähdössä. He tiesivät, mihin olin menossa. Sitten oli pientä läpänheittoa siitä, mihin minä menen.

– Kun siitä ei tiennyt kukaan muu kuin he, niin Instagramiin oli aika helppoa laittaa jotain hauskaa. Siitähän tuli ihan oikea juttukin. Aamulehti taisi uutisoida, että olisin siirtymässä Kreikkaan (AL:n juttu täällä). Sinänsä ihan hauskaa, mutta ihan vitsillä se oli.

Lecce ei silti ollut suinkaan ainoa vaihtoehto tamperelaisen uudeksi seuraksi, vaan pari muutakin seuraa oli hänestä kiinnostuneita, toinen enemmän, toinen vähemmän. Kumpikaan näistä seuroista ei ollut italialainen, mutta tarkemmin Mömmö ei halunnut virityksiä avata.

– Toinen oli lähellä onnistua, mutta toinen oli pelkkää kiinnostusta. Lecce oli mukana kuvioissa alusta lähtien, ja herätti minun ja agenttini mielenkiinnon. He halusivat minut tosi kovasti sinne ja olivat valmiita uhrautumaan sen eteen. Ilves halusi tietysti hyvän siirtosumman, ja Lecce oli valmis maksamaan sen.

Samoihin aikoihin Mömmön kanssa Ilveksen jätti myös Eetu Vertainen, joka siirtyi skotlantilaiseen St. Johnstoneen. Skotlantiin siirtyneillä suomalaisilla oli ”post-Brexit” Isossa-Britanniassa merkittäviä vaikeuksia työluvan saannin kanssa, mutta Italian suuntaan kaikki sujui Mömmön mukaan jouhevasti.

– Mitä itse tiedän, niin kaikki on hoidettu ja kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä, Mömmö vastasi.

Vaikka Mömmö on Pikkuhuuhkajien nuorimpia pelaajia ja saa pelata vielä seuraavankin ikäluokan EM-karsinnoissa, on hänellä ollut iso rooli jo nyt meneillään olevassa karsintaprojektissa. Mömmö on pelannut Suomen kaikissa viidessä ottelussa, ja ollut neljässä niistä avauksessa.

Karsintojen avausottelussa Viroa vastaan Mömmö oli erittäin näkyvästi esillä ja teki myös ensimmäisen maalinsa Pikkuhuuhkajissa. Tänään Suomi kohtaa Viron toistamiseen. Nyt ottelu pelataan Kotkassa, jossa Mömmö pelasi kesäkuisessa veikkausliigaottelussa täydet 90 minuuttia ja syötti joukkueensa ainoan maalin. Kenttä on siis laitahyökkääjälle tuttu, mutta omia tehoja tärkeämpää on, että joukkue palaisi voittokantaan perjantaisen Norjalle kärsityn tappion jälkeen.

[readmore from=U21-maajoukkue]

– Henkilökohtaisesti minulle on tärkeintä, että joukkue pelaa hyvin ja saa tuloksen. Jos itse satun tekemään maalin, se on vain plussaa. Niin kauan kuin joukkue voittaa, minulle on ihan sama, kuka ne maalit tekee.

– Todella kovasti toivon, että saadaan täysi tuki yleisöltä ja paljon porukkaa katsomoon. Kotiyleisön edessä on aina hienoa pelata. Sanoisin heille, että kolmea pistettä lähdetään hakemaan. Kunhan saadaan yleisön kautta se tuki, otetaan ne kolme pinnaa, Mömmö vakuuttelee.

Alle 21-vuotiaiden EM-karsintaottelu Suomi-Viro alkaa maanantaina kello 18.30. Pelin näyttää suorana lähetyksenä Yle Areena.