Valioliigassa on vuosien saatossa nähty liki kaikki maailman suurimmat valmentajavelhot. Myös tämän kauden nimilista on hurja.

Nykymuotoinen Valioliiga perustettiin vuonna 1992. Siitä hetkestä tähän päivään ainoastaan 11 eri valmentajaa tai manageria, kuten Englannissa sanotaan, on onnistunut voittamaan mestaruuden.

Kuka tämän kauden valmentajista on voittanut suurimman osan peleistään? Eli kenellä on Valioliigan paras voittoprosentti? Newcastlen valmennus vaihtuu. Potkut saaneen Steve Brucen väliaikaisena seuraajana toimii Graeme Jones.

Uudeksi valmentajaksi tulee liki varmuudella saapumaan Eddie Howe, mutta Newcastle puuttuu tältä listalta kokonaan. Eli mukana on 19 valmentajaa.

19. Daniel Farke – 10%

Getty Images

Norwichin saksalaisvalmentaja on tällä listalla varsin heikossa asemassa. Norwichin aiempi visiitti Valioliigassa oli heikko ja tämä kausi on toistaiseksi ollut suorastaan hirveä. Farke on valmentanut Valioliigassa 48 ottelua, joista voittoja on ainoastaan viisi.

18. Patrick Vieira – 20%

Getty Images

Crystal Palacen puikoissa oleva ranskalainen muistetaan mittavalta pelaajauraltaan Arsenalissa. Otanta Valioliiga-valmentajana on toistaiseksi varsin pieni. Vieira on ehtinyt seisoskelemaan teknisellä alueella kymmenen pelin ajan. Näistä voitettuja on kaksi.

17. Graham Potter – 26%

Getty Images

Erittäin hyvässä maineessa oleva Brighton-valmentaja on tilastollisesti yllättävänkin heikko. Potter on silti tehnyt loistavaa työtä ja ollut huhuissa isompiin seuroihin. Hänet yhdistettiin muun muassa Tottenhamiin Nuno Espírito Santon saatua potkut. Potter on voittanut 22 ottelua 86 kamppailustaan.

16. Sean Dyche – 29%

Getty Images

Burnleyn fyysisen ryhmän johtaja. Pelitapa on ainakin asia, josta Dychen ryhmän erottaa. Peribrittiläinen fyysinen jalkapallo ja kovat pääpelaajat ovat silti pitäneet seuran Valioliigassa. Voitot/ottelut saldo näyttää Dychen kohdalla lukemia 69/238.

15. Thomas Frank – 30%

Getty Images

Vieiran tapaan myös Frankin otanta on varsin pieni eli yksikin peli nostaa prosentteja merkittävästi. Varsin pirteästi Valioliigaan tullut Brentford on voittanut kolme peliä kymmenestä. Tanskalaisen alku on ollut ainakin lupaava.

14. Dean Smith – 33%

Getty Images

Varsin hyvää työtä Aston Villan puikoissa tehnyt 50-vuotias Smith on suhteellisen arvostettu. Tällä kaudella hänen työtään on hankaloittanut Villan uusittu ryhmä, joka hakee vielä parastaan. Smith on voittanut 28 peliä 86:sta.

13. Ralph Hasenhüttl – 34%

Getty Images

Itävaltalaisvalmentajan pelifilosofia kerää kiitosta ja Southampton on viihdyttävä joukkue seurata. Tällä kaudella ryhmää on vaivannut maalinteko-ongelmat. Tammikuussa Southampton etsinee kärkipelaajaa. 37/109.

12. David Moyes – 39%

Getty Images

Varmasti monille yllättävänkin alhaalla, vaikka hienoja Everton-kausia seurasikin heikompia vuosia muun muassa Manchester Unitedissa. Se oli liian suuri haaste, mutta West Hamissa kulkee taas. Prosenteista huolimatta kokemuksensa ansiosta eniten voittoja haalinut nykymanageri. 234/593.

11. Marcelo Bielsa – 42%

Getty Images

El Loco eli tuttavallisemmin Hullu. Maailmalla valtavan arvostettu valmentaja ei jätä yhtään kiveä kääntämättä. Mestaritaktikko, jonka luotsaama Leeds pelaa todella hienoa jalkapalloa. 48 pelin Valioliiga-uralta on kasassa jo 20 voittoa.

10. Ole Gunnar Solskjær – 43%

Getty Images

Kritiikistä huolimatta saattaa hämmentää, että Manchester Unitedin manageri löytyy vasta sijalta 10. Tilastoja huonontaa toki myös pesti Cardiff Cityn valmentajana kaudella 2014. Norjalainen on voittanut 55 peliä ja otteluita Valioliigassa on takana 129.

9. Mikel Arteta – 47%

Getty Images

Arsenalin espanjalainen käskyttäjä oli alkukaudesta myrskyn silmässä, mutta osin myös pohjoislontoolaisten vaikean alkuohjelman takia. Nyt Arsenalilla on kulkenut varsin mukavasti. Joukkue on noussut jo Valioliigan sijalle 6. Koko urallaan Arteta on ehtinyt valmentaa 68 ottelua, joista voitokkaasti on päättynyt hivenen alle puolet eli 32.

8. Claudio Ranieri – 47%

Getty Images

Todellinen valmentajaikoni. 70-vuotias italialainen johdatti Leicester Cityn sensaatiomaiseen mestaruuteen. Täksi kaudeksi hän saapui nostamaan Watfordin pelillistä tasoa. Peräti 228 kamppailua Valioliigassa valmentanut Ranieri, on voittanut 108 kertaa.

7. Brendan Rodgers – 48%

Getty Images

Tuloksellisesti hyvin tasainen suorittaja. Valmentanut urallaan Liverpoolia ja Swansea Citya. Nykyisin Rodgers yrittää kammeta Jamie Vardyn johdolla Leicesteria Valioliigan kärkikahinoihin. 48-vuotias valmentaja on yhdistetty huhuissa myös kummankin Manchesterin joukkueen seuraavaksi valmentajaksi. Valmentanut jo 256 ottelua Valioliigassa. Voittoja on kasassa 122.

6. Rafael Benítez – 49%

Getty Images

Mielipiteitä jakava, mutta kiistaton ammattilainen. Osaa tehdä tulosta. Benítezin jalkapalloa ei varsinaisesti ihailla sen kauneudesta, mutta tehokasta se on. Kokenut espanjalainen ei ole silti voittanut vielä koskaan Valioliigaa, vaikka on valmentanut Liverpoolin ja Chelsean kaltaisia ryhmiä. Nykyisin Evertonin puikoissa. 172/350.

5. Bruno Lage – 50%

Getty Images

Ehkä listan paras esimerkki otantakokojen vaikutuksista, mutta kiistatta silti huippuvalmentaja. Portugalilainen luotsasi aiemmin kotimaansa suurseuraa Benficaa ja täksi kaudeksi hän otti vastaan pestin Wolverhamptonissa. Voittanut tasan puolet peleistään eli viisi kymmenestä ottelusta.

4. Jürgen Klopp – 63%

Getty Images

Sitten siirrytään niin sanotusti isojen poikien hiekkalaatikolle. Prosentit nousevat kerralla ja kohinalla. Dortmundista Anfieldille saapunut saksalainen muutti seuran suunnan kertaheitolla. Mestarien liigan voitto ja se kauan himoittu Valioliigan mestaruus jo plakkarissa. Liverpool näyttää jälleen todella kovalta. Kloppin ryhmät pelaavat aina suurella työmoraalilla. Voittanut hurjat 144 peliä, kun pelejä on takana ”ainoastaan” 230.

3. Thomas Tuchel – 66%

Getty Images

Kaava on sama kuin edellä, mutta vähän pienemmällä otannalla. Saksalainen, joka saapui Dortmund-taustalla Valioliigaan. Välissä Tuchel kävi kuitenkin myös PSG:n puikoissa. Joukkueen organisoijana loistava. Tuchelin ryhmät puolustavat erittäin hyvin. Saksalainen on ehtinyt valmentaa Chelsean ryhmää 29 pelin ajan. Voittoja näistä hurjat 19.

2. Antonio Conte – 67%

Getty Images

Siellä missä Conte, siellä menestys. Pokaalista pokaaliin vaeltava italialaisvelho on nyt kovan paikan edessä. Aika moni kova nimi on yrittänyt nostaa Tottenhamin mestaruuskantaan, mutta tuloksetta. Conte on valmentajana sellainen, että nyt asiaan voinee suhtautua oikeasti vakavuudella. Chelsean Valioliigan mestariksi johdattanut mies. Hurjat 51 voittoa 76 pelistä

1. Pep Guardiola – 73%

Getty Images

Omalla prosenttiluvullaan. Barcelonan huimien vuosien takuumies ja myös Bayern Münchenissa kultaa vuollut mestarivalmentaja. Manchester City on hallitseva mestari ja Guardiola saa aina nostettua joukkueen heikompien jaksojen jälkeen entistä vahvempaan iskuun. Istuu toki myös aika tukevan rahakirstun päällä. Edelliskierroksen yllättävässä Crystal Palace -tappiossa tilastoihin kertyi 200. ottelu Valioliiga-valmentajana. Voittoja varsin mukavat 146.

Lähde: Squawka Football Statistics