Serbialle MM-kisapaikan tuonut maalitykki opasti pikkuhuuhkajien hyökkääjän uransa ensimmäiseen puskumaaliin – ”Neuvot näyttivät toimivan”

© Kuva: SPL / Kalevi Hämäläinen

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen hyökkääjä Terry Ablade on pelannut seurajoukkueessaan Fulhamissa kerrassaan erinomaista alkukautta. 20-vuotias Ablade on tehnyt Premier League 2:ssa (reservijoukkueiden sarja) seitsemän maalia yhdeksässä ottelussa. Suomalaiskärki on tehnyt useammassa ottelussa maalin kuin jäänyt ilman maalia.

Ei olekaan mikään ihme, että perjantain U21-maaottelussa Norjaa vastaan 90 minuuttia pelannut Ablade on hyvin tyytyväinen alkukauteensa.

– Voin antaa alkukaudestani itselleni arvosanaksi ihan kivat 7,5, ehkä jopa 8. On minulle tullut paikkoja tehdä enemmänkin maaleja, mutta pitää tällä hetkellä tyytyä tuohon seitsemään maaliin. Seuraavissa peleissä vaan tekemään lisää, hyväntuulinen Ablade kertoi SuomiFutikselle viime viikolla puhelimitse.

Erityisesti Abladea itseään ilahdutti viimeisimmässä Fulham U23:n ottelussaan kaksi viikkoa sitten tekemä maali Middlesbrough’ta vastaan. Hän kuvaili sitä ”maaliksi, jota ei unohda pitkään aikaan”. Olihan osuma miehen omien sanojen mukaan hänen koko uransa ensimmäinen puskumaali.

Juttu jatkuu Instagram-postauksen jälkeen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Terry Ablade (@abladeterry)

Mielenkiintoista on, että Ablade jakaa kiitoksia historiallisesta puskumaalistaan Fulhamin edustusjoukkueen ykköshyökkääjälle, todella meritoituneelle Aleksandar Mitrovicille, 27. Mitrovic on Serbian A-maajoukkueen kautta aikain paras maalintekijä, Nations Leaguen maalikuningas kaudella 2018-2019 ja Englannin Mestaruussarjan maalikunkku kaudella 2019-2020. Ja mikä kenties yksi tärkeimmistä meriiteistä: Serbialle vuoden 2022 MM-kisapaikan tuoneen ratkaisumaalin tekijä (lue lisää). Luonnollisesti päällähän sekin osuma syntyi.

Tällä kaudella Mitrovic on takonut Championshipin nousutaistelua käyvälle Fulhamille jo huikeat 20 maalia 17 ottelussa. Hän on vahvasti matkalla kohti uutta sarjan maalikuninkuutta ja on tehnyt yksin enemmän maaleja kuin moni saman sarjan joukkue. Abladeen Mitrovic on tehnyt syvän vaikutuksen.

– Sanotaanko näin, että hän on maalitykki. Eihän sille voi mitään, sillä kyllä hän osaa maaleja tehdä. Hän on vahva pelaaja, ja vahva sekä ilmassa että maassa. Kyllä tällä kaudella tulee varmasti ainakin 30 maalia, Ablade uskoo.

Ablade onkin nauttinut yhteisistä harjoituksista Mitrovicin kanssa ja kertoo oppineensa serbialaiselta muun muassa ilmassa pelaamista.

– Ei voi muuta tehdä kuin ottaa oppia ja kysellä häneltä paljon. Olen oppinut häneltä vaikka tätä ilmassa olemista, ja sitä, miten pystyy palloa pistämään päällä maaliin. ”Mene siitä nyt”, Ablade huudahtaa.

– Just ennen viime peliä kävin puhumassa Mitrovicin kanssa ja kyselemässä, mitä ja millaisia liikkeitä kannattaa tehdä, kun pallo on laidassa ja tulee boksiin. Se näytti toimivan, joten kannattaa ilmeisesti puhua hänelle vähän enemmänkin.

– Kentän ulkopuolella Mitrovic on niin mukava kaveri. Kentällä hän näyttää vähän pelottavalta, mutta kentän ulkopuolella se on todella mukava, Ablade kertoi suhteellisen korttiherkkänä tunnetusta serbialaisesta.

Ei kiirettä edustusjoukkueeseen

Abladelle alkukauden onnistumiset ovat tehneet hyvää, sillä viime kausi oli loukkaantumisten vuoksi rikkonainen.

– Olin kuusi kuukautta poissa nilkkavamman takia. Kun tulin takaisin, pelasin pari peliä ja sitten meni takareisi. Viime kausi oli siksi vähän heikkoa omalta osalta.

– Toivottavasti tällä kaudella pysyn ehjänä ja pystyn pelaamaan kaikki pelit. Tällä hetkellä kaikki paikat on kunnossa.

Vaikka Fulhamin edustusjoukkueen valmentaja Marco Silva onkin rohkaissut keskusteluissa Abladea ”jatkamaan samaan malliin” ja vihjaissut mahdollisuuksilla tulevaisuudessa, ei suomalainen itse kiirehdi edustusjoukkuedebyytin kanssa. Hän pelaa Fulhamin organisaatiossa nyt neljättä kauttaan, solmittuaan alkuvuodesta yksivuotisen jatkosopimuksen. Hän pääsi kesällä maistelemaan edustusjoukkueen vauhtia harjoitusotteluissa, mutta virallinen debyytti odottaa vielä itseään.

– Jos tässä nyt rehellisiä ollaan, niin taso on siellä (Fulhamin edustuksessa) todella korkea. En omasta mielestäni ole varmaan vielä valmis siihen.

– Jos nyt saisin niiden kanssa treenata ja pelata joitain harjoituspelejä, niin siihen tasoon voisi tottua. En tiedä, pystyisinkö vielä pärjäämään siellä.

Koska Abladen nykyinen sopimus päättyy ensi kesänä, on tulevaisuus jossain määrin auki. Näytöt reservijoukkueessa ovat hyvät, mutta hyökkääjän huolettomasta vastauksesta kuuluu läpi ennen kaikkea intohimo rakasta lajia kohtaa.

– Jatkosta ei ole vielä mitään puhuttu. Katsotaan nyt, mitä tapahtuu tammikuussa. Ainakaan vielä ei mitään olla puhuttu siitä, mikä tulevaisuuteni tulee olemaan jalkapallon suhteen.

– Itsellä ei ole mitään väliä, kunhan vain palloa saan potkia. Ei sillä ole mitään väliä, missä minä sitä potkin.

Ablade kehuu Championshipin kärkiryhmiin lukeutuvassa Fulhamissa olevan osaavia ja auttavaisia valmentajia kautta organisaatioon. Niin edustusjoukkueen, reservijoukkueen kuin juniorienkin valmentajilta saa kyllä neuvoja, jos jokin asia askarruttaa. Omat vahvuudet ja kehityskohteet ovat hyvin tiedossa.

– Nopeus on aina ollut oma aseeni, ja olen ollut aina aika vahva. Parannettavaa on varmaan vain heikommalla jalalla vetämisessä ja siinä, että tietäisin, milloin pitää liikkua ja minne.

Terry Ablade ja Pikkuhuuhkajat nähdään tositoimissa taas maanantaina, kun Suomi kohtaa alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa Viron. Kotkassa pelattava ottelu alkaa kello 18.30 ja sen voi katsoa suorana Yle Areenasta.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.