Perinteikäs ja Suomen tärkeimpiin urheiluseuroihin lukeutuva Turun Palloseura viettää ensi vuonna historiansa 100-vuotisjuhlavuotta. TPS:n jalkapallopuolen ykköstavoitteena tänä vuonna oli nousta takaisin Veikkausliigaan vuoden poissaolon jälkeen, mutta tavoite jäi haaveeksi, kun TPS hävisi Ykkösen päätöskierroksella RoPS:lle eikä yltänyt liigakarsintoihin.

Kotimaisen futiskauden kohokohtiin lukeutuvia Interin ja TPS:n välisiä derbyjä ei siis nähdä TPS:n 100-vuotisjuhlakaudella 2022. Sen sijaan Tepsin ohjelmaan tulee hieman erilaisia ”paikallisotteluita”, sillä Ykköseen nousi Varsinais-Suomesta Pargas IF.

Edellisen kerran PIF oli nähty Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla vuonna 1994. Turun ja Paraisten välinen etäisyys on maanteitse vain 24 kilometriä, joten jonkinlaista derbyhenkeä otteluiden ympärille saataneen luotua.

Puolikas sydän molemmille joukkueille

TPS ja PIF kohtaavat siis ensi kaudella sarjaotteluissa ainakin kaksi kertaa – ja kolmannenkin, mikäli ne päätyvät saman loppusarjan puolelle. Ottelut ovat iso tapahtuma myös Pikkuhuuhkajien maalivahti Lucas Bergströmille. Bergström on kotoisin Paraisilta ja ”Piffenin” kasvatti, mutta Valioliigan jättiseura Chelsean organisaatioon hän siirtyi Turun Palloseurasta.

SuomiFutis kysyi Bergströmiltä puhelinhaastattelussa, mitä kasvattajaseuran nousu Ykköseen hänelle merkitsee. Ja pitihän sitä tietysti kysyä myös yksi olennainen kysymys: ”Kumman puolella olet, kun PIF ja TPS pelaavat vastakkain?”.

– Hyvä kysymys. Vaikeaa on, kun se peli tulee vastaan, Bergström vastaa ja menee hetkeksi varsin mietteliääksi.

– Paraisilla olen kasvanut ja sieltä kaikki on alkanut, mutta Tepsi auttoi mua paljon ja oli se steppi, minkä kautta pääsin ulkomaille. Siinä on kyllä vaikea valinta.

– Molemmille kuuluu puoli sydäntä. Molemmat ovat auttaneet minua matkallani, ja molempia kannustan. Tulee mielenkiintoinen peli, kun ne pelaa vastakkain.

Lucas Bergströmin sydämessä on paikka sekä PIF:lle että TPS:lle. Kuva: Kalevi Hämäläinen

Bergström kertoi, että puolen valitseminen on vaikeaa siksikin, että hänellä on kavereita sekä TPS:n että PIF:n joukkueissa. Ykkösen otteluohjelman julkaisemiseen on vielä aikaa, mutta jos kalenteri ja Chelsea-kiireet sen suinkin sallivat, mielii maalivahti ehdottomasti paikan päälle Tepsin ja Piffenin keskinäistä ottelua seuraamana.

– On siinä pelissä pakko olla paikalla.

– Aina kun käyn kotona, niin käyn treenaamassa PIF:n kanssa tai katsomassa heidän pelejään, 19-vuotias Bergström kertoi yhä läheisistä väleistään ensimmäiseen seuraansa.

Molemmilla PIF:n kasvatti valmentajana?

16-vuotiaana Lontooseen muuttanut Bergström on seurannut PIF:n tekemisiä tarkkaan ja on erittäin vaikuttunut siitä, että joukkue onnistui viime kaudella oman Kakkosen lohkonsa voittamaan.

– Oli se huikea suoritus. Kun miettii, että PIF oli pari vuotta sitten hyvä kolmosdivarin jengi, sitten se pääsi Kakkoseen ja sieltä vielä Ykköseen. Toivon PIF:lle parasta tällä kaudella.

Bergström nosti esiin myös toisen Paraisilta lähtöisin olevan pelaajan ja PIF-kasvatin Stefan Strömborgin. 53-vuotias Strömborg palasi PIF:n valmentajaksi vuonna 2019 ja nosti joukkueen kolmannella kaudellaan Ykköseen.

– Stefan Strömborgille suuri kunnia siitä, että hän on tehnyt siellä hyvää duunia. Siinä on hyvä jengi ja toivon, että heille tulee hyvä kausi Ykkösessä.

– Nousijajoukkueella on aina hyvä momentum päällä ja uskon, että niille tulee hyvä kausi siksi, että ne on juuri nousseet Ykköseen. He voivat jatkaa samaan malliin, Bergström arvioi.

PIF:n Ykköseen nostanut Stefan Strömborg on toiminut Veikkausliigassa muun muassa pitkäaikaisen IFK Mariehamnin valmentajan Pekka Lyyskin tiimissä. Kuva: Juha Tamminen

Strömborg pelasi uransa aikana muun muassa Interissä ja TPS:ssä, ja on toiminut myös Suomen maajoukkueiden taustatiimeissä. Veikkausliigassa hänet on nähty IFK Mariehamnin, TPS:n, Interin ja SJK:n valmennusryhmässä. Jos Strömborg jatkaa PIF:n valmentajana ensi kaudella, saa hän Lounais-Suomen derbyissä vastaansa toisen PIF:n kasvatin, sillä Huuhkajien legenda Jonatan Johansson valmentaa TPS:ää myös ensi kaudella.

Paljon kokemusta myös kentällä pelaamisesta

Lucas Bergström sai siis ensimmäiset jalkapallo-oppinsa kotikuntansa Paraisten IF:ssä. TPS:n junioreissa hän aloitti 11-vuotiaana, mutta kolmen vuoden ajan hän edusti molempia seuroja – kiinnostavasti eri pelipaikoilla.

– Tepsissä pelasin maalissa, ja Piffenissä joitain pelejä maalissa, mutta myös paljon kentällä. 14-vuotiaana siirryin kokonaan Tepsiin, Bergström selvitti.

Vaikka Bergströmiä pidetään nyt yhtenä Suomen ehdottomasti lupaavimmista maalivahdeista, on kenttäpelaajana pelaaminen hänelle siis erittäin tuttua. Paraislainen kertoo pelanneensa lähes kaikkia pelipaikkoja – ”laitaa, kymppiä, laitapakkia ja topparia” – mutta loppua kohti enemmän keskikentän pohjalla.

Yhtenä Bergströmin vahvuuksista on pidetty jalalla pelaamista – jokseenkin loogisestikin – mutta suinkaan ainoa hyöty pallollinen pelaaminen ei ollut.

– Se (kenttäpelaajana pelaaminen) ei auttanut minua vain kehittymään jalalla paremmaksi pelaajaksi, vaan auttoi ymmärtämään muita pelipaikkoja. Sitä, miltä peli siellä näyttää, missä tilanteissa pelaajia väsyttää ja mikä on milloinkin vaikea pallo antaa. Siellä oppi muutakin kuin vain pallollista pelaamista.

Yksi maailman pisimmistä maalivahdeista

Bergströmin kenties suurimman vahvuuden voi kuitenkin lukea käytännössä suoraan pelaajaprofiilista. Hän on nimittäin peräti 205 senttimetriä pitkä.

– Pituus helpottaa keskitysten ottamista aika hyvin. Preesens on toinen, ne on mun kaksi parasta vahvuutta, Bergström myöntää itse.

Kun Bergström solmi 16 vuotta täytettyään sopimuksen Chelsean kanssa, oli hänellä jo tuolloin mittaa 202,5 senttimetriä. Viimeiset kaksi ja puoli senttimetriä hän kertoo kasvaneensa sen jälkeen, ja saavuttaneensa koko pituutensa 18 vuotta täytettyään. Chelsea seurasi ulottuvaa suomalaista pitkään ja jopa treenautti suomalaista Turussa ennen sopimuksen solmimista (linkki vie Palloliiton kotisivujen haastatteluun).

Modernissa jalkapalloilussa maalivahdit ovat pääasiassa erittäin pitkiä. Meksikon maajoukkueen takavuosien kulttimaalivahdin Jorge Camposin (168 cm) kaltaisia torjujia nähdään jalkapallomaailman huipulla enää harvoin. Jopa 182-senttinen Iker Casillas tai 183-senttinen Olli Huttunen olisivat lyhyitä aikana, jona Valioliigan ykkösmaalivahtien keskipituus on 192 senttimetriä.

Jorge Campos tunnettiin paitsi hyvistä torjuntataidoistaan, myös värikkäistä asuistaan ja rohkeasta pallollisesta pelaamisestaan. Nykyisin alle 170-senttiset maalivahdit ovat huippufutiksessa harvinaisuus. Kuva: Getty Images

Silti yli kaksimetrisiä maalivahteja maailman terävimmillä huipulla on vain vähän. Brightonin kakkosvahti Kjell Scherpen on 204-senttinen, sentin Bergströmiä lyhyempi. Suomalaista pidempiä maalivahteja ei pääsarjatasolta How they play -sivuston listauksen mukaan edes löydy.

Pituuden edut ovat jokseenkin ilmiselvät, mutta sisältyykö fyysiseen ominaisuuteen myös haasteita? Bergströmin mielestä ei.

– Siihen pitää vain sopeutua. Periaatteessa mitään haasteita ei ole, mutta sitä pitää vain käyttää eri tavalla.

– Okei, mulla on joissain tilanteissa vaikeampaa päästä alas, mutta voin käyttää siinä tilanteessa jalkoja. Ehkä en ole nopein, mutta voin sijoittumisella ostaa itselleni aikaa. Voin olla vähän ulottuvampi kuin muut veskarit. Ei ole mitään haittaa siitä, että on pitkä, mutta pitää vain löytää oikeat työkalut siihen, miten hyötyy siitä parhaiten.

[readmore from=Bergström-Lucas]

Bergström ei myöskään ole keskittynyt seuraamaan erityisesti pitkien maalivahtien tekemisiä, eikä hänellä ole suoranaista maalivahtiesikuvaa. Hän kertoo pyrkivänsä pikemminkin ”ottamaan parhaat palat jokaiselta”. Yhden suosikin hän kuitenkin mainitsee sekä kentältä että tolppien välistä.

– Kenttäpelaajista olen tykännyt Zlatanista (Ibrahimovic). Hän on ehkä mun jalkapalloidoli.

– Maalivahdeista ehkä Thibaut Courtois (Real Madrid, ex-Chelsea). Hänhän on myös pitkä, kai 199 senttimetriä. Hän on vähän samantyyppinen (kuin minä) ja häntä olen seurannut, mutta kahta samanlaista maalivahtia ei olekaan. Idolisoin lähinnä kaikkia hyviä juttuja, joita jokainen maalivahti tekee, Bergström vastasi mieltymyksistään.

Lucas Bergström ei ole vielä varsinaista debyyttiään Pikkuhuuhkajissa tehnyt, sillä kaikissa syksyn EM-karsintaotteluissa maalia on vartioinut joukkueen kapteeni, Aston Villa edustava Viljami Sinisalo. Penkillä näissä peleissä istunut Bergström voi kuitenkin pelata ikänsä puolesta myös seuraavissa alle 21-vuotiaiden EM-karsinnoissa.