Hamburger SV:n pelaajan pitkään puhuttanut erikoinen tapaus menossa oikeuteen – epäillään pelanneen vuosien ajan väärällä nimellä

© Kuva: Getty Images

Saksalaislehti Bild kertoo, että Saksassa melko paljon puhuttanut Bakery Jattan tapaus saattaa mennä oikeustuomioistuimen käsiteltäväksi. 23-vuotiaalta Jattalta ja hänen puolustusasianajajaltaan on pyydetty lausuntoa pelaajan tilanteesta. Sen jälkeen syyttäjä arvioi todistusaineiston ja päättää, viedäänkö Hamburger SV:n pelaajan tapaus oikeuteen. Mahdollisen oikeuskäsittelyn ajankohdasta ei vielä ole tietoa.

2. Bundesliigassa pelaavan HSV:n tähtipelaajiin lukeutuvan Bakery Jattan henkilöllisyyden aitoutta alettiin epäillä vuonna 2019. Hänen uskotaan olevan todellisuudessa Bakary Daffeh. Mikäli Jatta todettaisiin oikeudessa syylliseksi henkilöllisyyden väärentämiseen, voitaisiin hänelle langettaa sakkorangaistus tai korkeintaan kolmen vuoden vankeusrangaistus. On myös mahdollista, että asiaa käsiteltäisiin nuoriso-oikeudessa.

Jos Jattan todettaisiin väärentäneen henkilöllisyytensä, voisi hän menettää oleskelulupansa Saksassa. Tällöin hänen peliuransa Saksassa myös päättyisi, sillä pelaajalisenssin edellytyksenä on voimassaoleva oleskelulupa.

HSV seurana on osoittanut tukensa Jattalle ja on ollut säännöllisessä keskusteluyhteydessä hänen asianajajaansa Thomas Bliwieriin. Myös HSV:n kannattajayhdistys ”Supporters Club” on tukenut Jattaa näkyvästi.

– Meidän solidaarisuutemme ei riipu syyttäjän tutkimuksista tai nimestä. Solidaarisuutemme kuuluu Bakerylle ihmisenä. Olet yksi meistä, Baka – ja tulet aina olemaankin, faniyhdistyksen kannanotto kuului.

Epäilykset Bakery Jattan henkilöllisyyttä kohtaan nousivat ensi kerran julkisuuteen Sport Bildin 7.8.2019 julkaiseman jutun myötä. Lehti kertoi, että Jatta saattaisikin olla 6.11.1995 syntynyt Bakary Daffeh eikä 6.6.1998 syntynyt Bakery Jatta. Kun hän saapui Saksaan heinäkuussa 2015, hän sai oleskeluluvan yksin matkustaneena alaikäisenä.

Pelaajan kaksi entistä valmentajaa, Ibou Diarra ja Mustapha Manneh vahvistivat Sport Bildille valokuvien perusteella, että Jatta olisi tosiaan Bakary Daffeh. Kaksi päivää aiemmin HSV:lle 0-4 hävinnyt Nürnberg jätti ottelusta vastalauseen.

Pari päivää myöhemmin Der Spiegel kertoi, että HSV oli tiennyt identiteettiepäilyistä jo kolmen ja puolen vuoden ajan. Spiegelin tieto perustui seuran sisäiseen sähköpostinvaihtoon.

Bildin toimittaja matkusti jo elokuussa 2019 Jattan taustoja tutkimaan hänen kotimaahansa Gambiaan. Hän tapasi matkalla naisen, joka sanoi Jattan olevan hänen adoptiolapsensa pojan omien vanhempien kuoltua tämän ollessa kuusivuotias. Daffehin nimeä nainen kiisti koskaan kuulleensa.

15.8.2019 Jatta esitti Saksan jalkapalloliitto DFB:lle passinsa ja FIFA-lisenssinsä sekä kertoi elämäntarinansa. Vastustajajoukkueet tekivät kuitenkin edelleen protesteja HSV:tä vastaan. Vieraspelissä Karlsruhessa Jattalle vihellettiin ja häntä solvattiin joka kerta, kun tämä koski palloon.

30.8.2019 Jattan asianajana esitti viranomaisille todisteita Jattan henkilöllisyydestä: voimassa olevan passin, otteen Gambian syntymärekisteristä sekä vastaavan viranomaisen valaehtoisen lausunnon. Syntymärekisterissä luki Bakery Jatta ja tämän syntymäpäiväkseen ilmoittama 6.6.1998. Gambian ulkoministeriön edustaja vahvisti dokumenttien paikkansapitävyyden.

Kolme päivää myöhemmin Hampurin viranomaiset ilmoittivat epäilyjen hälvenneen. 2. Bundesliigassa HSV:lle hävinneet seurat vetivät protestinsa takaisin. Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen silloinen valmentaja Stefan Kuntz kertoi, että hän haluaisi auttaa Jattaa Saksan kansalaisuuden saamisessa, jotta hän voisi liittyä mukaan maajoukkueeseen.

Bild esitti syksyn 2019 aikana kuitenkin uusia todisteita, joiden se uskoi viittavaan Jattan esiintymiseen väärällä henkilöllisyydellä. Bildin toimittaja matkusti joulukuussa 2019 uudelleen Gambiaan taustatutkimuksia varten. Heinäkuussa 2020 Jattan asuntoon suoritettiin kotietsintä. Jattan matkapuhelimesta tai tietokoneelta ei löytynyt mitään raskauttavia todisteita häntä vastaan.

Saagassa on todellakin käänteitä ja mutkia piisannut, eikä loppu häämötä ihan vieläkään. Maaliskuussa 2021 Freiburgin yliopisto julkaisi videotutkimuksen, jonka mukaan Jattan ja Daffehin liikkumisprofiilit ovat ”suurella todennäköisyydellä” identtisiä. Ja nyt, yli puoli vuotta myöhemmin, 6.12.2021 Hampurin syyttäjä on nostanut virallisen syytteen Jattaa vastaan.

Bakery Jatta on pelannut HSV:n edustusjoukkueessa kaikkiaan 123 virallista ottelua, joista 16 Bundesliigassa ja 99 Kakkosbundesliigassa. Tällä kaudella Jatta on pelannut kaikissa 16 HSV:n sarjaottelussa, joista 13:ssa hän on ollut avauskokoonpanossa. Jattan tehosaldo otteluissa on kaksi maalia ja kolme maalisyöttöä.


Leicester – Tottenham | Jääkö Tottenham telineisiin? ⭐️⭐️½