Tänä syksynä toisen perättäisen ruotsinmestaruutensa voittanut Malmö FF vaihtaa ensi kaudeksi valmentajaa. Malmö tiedotti torstaina, että yhteistyö joukkuetta kaksi kautta valmentaneen Jon Dahl Tomassonin kanssa päättyy. Päätös oli seuran urheilujohtaja Daniel Anderssonin mukaan tanskalaisvalmentajan itsensä.

– Olemme päättäneet yhteisymmärryksessä jatkaa eri teille. Se on tietenkin surullista, Andersson totesi.

Tammikuussa 2020 työnsä Malmössä aloittanut Tomasson valmensi Malmöä kaikkiaan 90 ottelussa ja saavutti pestinsä aikana erinomaisen pistekeskiarvon 1,86 pistettä/peli. Molemmat Allsvenskan-kaudet päättyivät mestaruuteen ja lisäksi Malmö nähtiin tänä syksynä myös Mestarien liigan lohkovaiheessa.

– Päätös lähteä oli vaikea, mutta samaan aikaan tunne siitä on hyvä. Minusta tuntuu, että lopetan Malmö FF:ssä huipulla, Tomasson kommentoi.

– Olen nöyrä, kiitollinen ja ylpeä siitä, että olin valmentajana yhdessä Pohjoismaiden suurimmista seuroista.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, missä pelaajaurallaan muun muassa Newcastlessa, Feyenoordissa, VfB Stuttgartissa, AC Milanissa ja Feyenoordissa pelanneen Tomassonin valmentajaura jatkuu. Ennen Malmö-pestiään hän oli toiminut vajaan neljän vuoden ajan Tanskan maajoukkueen apulaisvalmentajana. Tomasson itse pelasi Tanskan A-maajoukkueessa komeat 112 ottelua, tehden peleissä 52 maalia.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Malmö FF

@Malmo_FF
Jon Dahl Tomasson lämnar Malmö FF.

Kuka ikinä Tomassonin työtä Malmössä jatkaakaan, saa hän tuekseen mittavia rahallisia resursseja joukkueen kasaamiseksi. Idrottens Affärer -sivusto kirjoitti joulukuussa Malmö FF:n ansainneen europeleistä viimeisten kahdeksan vuoden aikana (2014-2021) yhteensä noin 850 miljoonaa kruunua, eli noin 83 miljoonaa euroa. Massiivinen summa Pohjoismaiden mittapuulla.

Mestarien liigan palkintosummat ovat kasvaneet viime vuosina tuntuvasti, ja Malmö nettosikin tämän syksyn lohkopeleistään vajaat kuusi miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2015. Kaiken kaikkiaan Malmön kassa karttui kesän ja syksyn 2021 europeleistä noin 25 miljoonalla eurolla – palkintorahat ja TV-tulot yhteenlaskettuna.

Mikään toinen pohjoismainen seura ei yllä lähellekään vastaavaa rahapottia kuin minkä Malmö FF on viime vuosien aikana ansainnut. Viimeisten kahdeksan kauden aikana Malmö on pelannut Mestarien liigan lohkovaiheessa kolme ja Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kaksi kertaa.

[readmore from=Malmö]

Samalla aikajänteellä mikään toinen ruotsalaisseura ei ole europelien lohkovaiheeseen yltänyt. Se merkitsee sitä, että Malmön etumatka muihin ruotsalaisseuroihin kasvaa talousvertailussa vuosi vuodelta.

Malmössä pelaa myös Huuhkajien entinen kapteeni Niklas Moisander. Turkulaislähtöinen puolustaja siirtyi seuraan viime heinäkuussa ja hänen sopimuksensa kattaa myös ensi vuoden.