Ajax oli Liverpoolin ja Bayern Münchenin ohella yksi kolmesta joukkueesta, joka selvitti Mestarien liigan lohkovaiheen puhtaalla kuuden voiton suoralla. Myös Eredivisiessä on kulkenut erinomaisesti. Kirjoitimme lokakuun lopussa Ajaxin huikeasta saldosta ja jatkuvista nollapeleistä. Tuolloin se oli hävinnyt 13 sarjaottelusta vain yhden, Utrechtille 0-1.

Sunnuntaina tappiosarakkeen ykkönen muutettiin kakkoseksi, sillä keskikastin AZ Alkmaar haki Amsterdamista 2-1-vierasvoiton. Vaikka tappio oli Ajaxille kaikissa otteluissa vasta koko kauden toinen, joutui se luopumaan sen myötä sarjan kärkipaikasta, kun PSV Eindhoven voitti myöhemmin sunnuntaina NEC Nijmegenin vieraissa 2-1. PSV oli tappiolla vielä 80. minuutilla, mutta nousi lopussa voittoon.

Eredivisien kärkikolmikko on erittäin tasainen sarjan puolivälin lähestyessä. PSV:llä on 16 ottelusta 37 pistettä ja Ajaxilla ja Feyenoordilla 36. Ajaxin maaliero on kolmikosta ylivoimaisesti paras: 49-4. PSV:n maaliero on 40-23 ja Feyenoordin 39-15. PSV on pitänyt nollan omissa vain kaksi kertaa viimeisissä 15 ottelussa.

OptaJohan

@OptaJohan
2 - No side have kept fewer clean sheets over the last 15 Eredivisie matchdays than PSV (2, level with 6 other teams). Punch.

Alkmaar meni Ajaxin vieraana johtoon Vangelis Pavlidisin maalilla 50. minuutilla, mutta maalityki Sebastién Haller tasoitti Dusan Tadicin syötöstä 73. minuutilla. Vaihdosta sisään tullut Zakaria Aboukhlal iski kuitenkin Alkmaarille vielä 2-1-voittomaalin. Ajax teki lisäajan lopuksi vielä tasoitusmaalin, mutta Perr Schuursin maali hylättiin VAR-tarkistuksen jälkeen.

Ajax hallitsi pelin ensimmäistä puoliaikaa, mutta hallinta oli tehotonta, sillä se ei laukonut kertaakaan kohti vastustajan maalia. Maalintekoyritykset tilastoitiin Ajaxin hyväksi 23-5, ja toisella puoliajalla se laukoi myös kahdeksan kertaa kohti maalia. Ajaxin maaliodottama oli peräti 3,3, sen korkein lukema tappiollisessa ottelussa tilastohistorian aikana. Ottelu pelattiin koronarajoitusten vuoksi tyhjille katsomoille.

OptaJohan

@OptaJohan
0 - Ajax failed to have a shot from inside the box in the first half v AZ, their first time in an Eredivisie home game since Oct 2010. Harmless.

OptaJohan

@OptaJohan
5 - Zakaria Aboukhlal is the second player with 5 Eredivisie goals for @AZAlkmaar as a sub in a single calendar year, after John Mutsaers in 1999. Golden.

OptaJohan

@OptaJohan
3.3 - Ajax's Expected Goals value of 3.3 against AZ is their highest in an Eredivisie defeat since Opta have xG data (from 2010-11). Unlucky.