Kaikki tietävät, että Atlético Madridin menestys, pelitapa ja koko seurakulttuuri kulminoituu hyvin pitkälti sen pitkäaikaiseen valmentajaan Diego Simeoneen. Argentiinalainen antaa hallitseville La Liga -mestareille kasvot ja on ollut jo vuosien ajan myös maailman parhaiten palkattu jalkapallovalmentaja.

51-vuotias Simeone sai viime torstaina, jouluaatonaattona komean rajapyykin CV:hensä, kun hänellä tuli pyöreät kymmenen vuotta täyteen Atléticon valmentajana. ”Cholo” on virkaiältään vanhin Euroopan TOP 5 -liigoissa, eli pisimpään samaa joukkuetta valmentanut aktiivivalmentaja seurassaan.

Simeonen ei kuitenkaan tarvinnut odottaa pitkään, kunnes hän sai seuraa ”kymppikerhoon”. Tänään keskiviikkona Christian Streich juhli nimittäin kymmenen vuotta kestänytttä taivaltaan Bundesliigan SC Freiburgin päävalmentajana.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

SC Freiburg

@scfreiburg
Heute vor 1⃣0⃣ Jahren wurde Christian Streich als Cheftrainer beim #SCF vorgestellt! Herzlichen Glückwunsch zu Jubiläum!

Christian Streichilla on ikää 56 vuotta. Suuren osan elämästään hän on viettänyt joko SC Freiburgissa tai muuten freiburgilaisen jalkapallon parissa. Freiburgin päävalmentajaksi Streich nousi 29.12.2011 apulaisvalmentajan paikalta, kun päävalmentaja Marcus Sorg sai kenkää.

Freiburgin lähettyviltä Weil am Rheinista kotoisin oleva Streich ei koskaan pelannut pääsarjafutista itse, mutta edusti urallaan sekä kaupungin kakkosseuraa Freiburger FC:tä että SC Freiburgia. Peliura päättyi jo 30 vuoden iässä valitettavaan loukkaantumiseen, mutta Streich aloitti saman tien työt SC Freiburgin juniorijoukkueiden valmentajana.

Edustusjoukkueen kakkosvalmentajksi Streich nostettiin vuonna 2007, ja reilut neljä vuotta myöhemmin hänestä tulikin jo päävalmentaja. Ja myös seurahistorian menestyksekkäin sellainen.

Christian Streich on johdattanut Freiburgin kahdesti europeleihin ja on valmentanut joukkuetta yhdeksällä kaudella kymmenestä 1. Bundesliigassa. Keväällä 2015 Freiburg putosi pääsarjasta, mutta heti vuotta myöhemmin Streich nosti joukkueen takaisin 2. Bundesliigan voittajana. Tällä kaudella Freiburg lähti joulutauolle sarjan kolmantena. Sijoitus on seurahistorian paras kauden puolivälissä.

Kaikkiaan Streich on valmentanut Freiburgia 373 ottelussa, joista joukkue on voittanut 142. Pistekeskiarvo 1,41/peli on mainio. Valmentaja kuvailee pitkää uraansa samassa seurassa huvittavallakin tavalla.

– Kun ajattelen, että poikani tuntee minut oikeastaan ainoastaan tässä roolissa eikä ole enää kovinkaan pieni, alan tajuta, kuinka pitkä aika kymmenen vuotta on, Streich sanoi uutistoimisto DPA:n haastattelussa.

– Olen nyt 56-vuotias ja olen asunut korkeintaan 200 kilometrin päässä kotikylästäni. Vaikuttaa siltä, että olen umpikonservatiivinen jäärä, joka puhuu maailmasta, mutta asuu aina samassa paikassa.

Streich on teurastajan poika, joka autteli jo nuorena isänsä lihakaupassa asiakkaita palvellen. Hän on nauttinut aina seurajohdon varauksetonta luottamusta, mutta on kuitenkin aina jatkanut sopimustaan vain vuosi kerrallaan. Miksi?

– Haluan lähteä silloin, kun sanon: ”Nyt saa riittää, tai nyt olen uupunut”, Streich vastasi.

Opettajan koulutuksen saanut Streich on kaikin puolin jalat maassa oleva tyyppi, joka tavallisesti pyöräilee harjoituksiin. Futikseen hän suhtautuu intohimoisesti ja otteluissa hän elää täydellä tunteen palolla – aivan kuten Diego Simeonekin. Freiburgissa ei kuitenkaan voi menestyksestä haaveilla samalla tavalla kuin Atléticossa, ja Streichin unelmat liittyvätkin siviilielämään pokaalien sijaan.

– Mieluiten vaeltelisin puoli vuotta ympäri Intiaa. Siellä on kaikkea. Olen ollut siellä jo kolme viikkoa, mutta se oli ihan liian lyhyt aika. Ensin tarvitaan aikaa käsitelläkseen sitä kulttuurien eroa, Streich totesi.

TOP 5 -liigojen pitkäaikaisimmat nykyvalmentajat (suluissa aloituspäivä):

1. Diego Simeone, Atlético Madrid (23.12.2011)
2. Christian Streich, Freiburg (29.12.2011)
3. Sean Dyche, Burnley (30.10.2012)
4. Jürgen Klopp, Liverpool (8.10.2015)
5. Álvaro Cervera, Cádiz (18.4.2016)
6. Gian Piero Gasperini, Atalanta (14.6.2016)
7. Pep Guardiola, Manchester City (1.7.2016)
8. Pascal Gastien, Clermont (1.9.2017)
9. Jagoba Arrasate, Osasuna (1.7.2018)
9. Marcelo Bielsa, Leeds (1.7.2018)
9. Urs Fischer, Union Berlin (1.7.2018)

DW Sports

@dw_sports
10 years ago today, Freiburg appointed Christian Streich as their head coach.

👤 373 games (304 in the Bundesliga)
✅ 142 wins
🧮 1.41 points per game

A club legend ✨

ESPN FC

@ESPNFC
Freiburg manager Christian Streich was in tears after the club played its final game at the iconic Black Forest stadium and the fans sang his name.

This has been his home for the last 30 years 🥺

Lähde: Transfermarkt