TOP 10: Hurjaa tähtiloistoa tiedossa – tässä Veikkausliigan offseasonin parhaat hankinnat

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigaseurat ovat tehneet loppuvuoden aikana jo kovasti töitä ensi kauden joukkueidensa rakentamiseksi. Pelaajien värväämiseen on toki vielä useita kuukausia aikaa, sillä sarjakausi käynnistynee vasta noin kolmen kuukauden kuluttua. Toki asiallinen miehistö olisi syytä saada jalkeille jo tammikuun puolivälissä, kun paluun ohjelmistoon tekevä Liigacup starttaa.

Kovia pelaajia liigaseuroihin liittyy varmasti myös vuoden 2022 ensimmäisten kuukausien aikana, mutta listasimme Veikkausliigan ystävien iloksi ja joulun kunniaksi, millaisia lahjoja faneille on jo kääräisty. Ja nämä ovat sitten nimenomaan kovia paketteja, eivätkä mitään villasukkia.

Listaa dominoi tuttuun tapaan verrattain ylivertaisilla resursseilla operoiva HJK, joka on jälleen vahvistunut useilla Huuhkajista tutuilla pelaajilla.

10) Jake Dunwoody, SJK

SJK kiinnitti uudeksi päävalmentajakseen Joaquín Gómezin, joka toi mukanaan Seinäjoelle ainakin kolme viime kauden pelaajaansa HIFK:sta. Yksi heistä on 23-vuotias Stoken kasvatti Jake Dunwoody, joka kuului Gómezin ehdottomiin luottopelaajin.

Pohjoisirlantilainen Dunwoody on pelannut myös Manchester Cityn junioreissa. Dunwoody on tuntunut menevän Suomessa koko ajan eteenpäin, ja ainakin Gómez tietää, mitä saa.

9) Aldayr Hernández, Honka

Honka ei ole siirtomarkkinoilla vielä kiirettä pitänyt, mutta ”hyvä Tuomas joulun tuopi”. Kolme päivää ennen joulua espoolaisseura nimittäin tiedotti vahvistaneensa joukkuettaan 26-vuotiaalla kolumbialaisella Aldayr Hernándezilla.

Hernández on pelannut aiemmin Veikkausliigaa TPS:ssä ja HIFK:ssa, ja oli Hongan ensimmäisenä uutena värväyksenä mahdollisesti samalla myös se kaikkein tärkein. Hyvä viime kausi HIFK:ssa.

8) Gabriel Bispo, KuPS

KuPS:lla oli reilun puolentoista kauden ajan riveissään yksi Veikkausliigan parhaista pelaajista, kun sen keskikentän keskustassa rotia piti ghanalainen Nana Boateng. Syyskuussa Boateng kuitenkin siirtyi Romanian suurseura CFR Clujiin, joten uudelle pomolle on käyttöä. Tähän rooliin löytyi 24-vuotias brasilialainen Gabriel Bispo, johon kohdistuvat kovat odotukset.

Kutospaikalla pelaavaa Bispoa kuvaillaan kamppailuvoimaiseksi pallorosvoksi, jolla on hyvä syöttövalikoima. Kaudella 2020 hänet valittiin Brasilian Serie B:n parhaaksi puolustavaksi keskikenttäpelaajaksi. Paimentaako ”Piispa” vastustajia myös Suomessa yhtä onnistuneesti kuin Boateng?

7) Moshtagh Yaghoubi, AC Oulu

Vaikka Yaghoubilla on ikää vasta 27 vuotta, on AC Oulu hänelle jo kuudes veikkausliigaseura. Lisäksi ”journeyman” on ehtinyt edustaa ulkomailla kolmea seuraa. ”Mosan” uralle on ehtinyt mahtua monenlaista nousua, laskua ja myrskyä, mutta pelitaidot ovat tallella.

Moshtagh Yaghoubi jatkaa uraansa Oulusaa. Kuva: Juha Tamminen.

Siitä kertoi hyvä viime kausi HIFK:ssa. Oulussa Yaghoubille on tarjolla johtavan pelaajan rooli. Toivottavasti kantti kestää silloinkin, jos tappioita alkaa kasaantua.

6) Sebastian Dahlström, KuPS

Koko aiemman veikkausliigauransa HJK:ssa pelannut Dahlström palasi viime keväänä takaisin Helsinkiin suhteellisen vaatimattomasti sujuneen Sheriff Tiraspolin vuoden jälkeen. Kausi HJK:ssa oli kuitenkin vaikea ja peliaika epäsäännöllistä.

Kuopiossa kuitenkin uskotaan, että 25-vuotiaalla ”Dalella” on vielä paljon annettavaa. Simo Valakarin joukkueissa toimiva keskikenttä on elintärkeä, ja sellaisen KuPS uskoo Dahlströmin ja Bispon ympärille rakentavansa.

5) Murilo, HJK

HJK hankki jälleen yhden Veikkausliigan kärkipään pelaajista kilpailevasta seurasta, kun se kiinnitti brasilialaisen laitapuolustajan Murilon. Siirrosta kerrottiin mediassa jo kesällä ja se vahvistettiinkin heti kauden päätyttyä.

Murilo tarjoili viime kaudella SJK:ssa kuusi maalisyöttöä, sijoittuen koko sarjan syöttötilastossa jaetulle toiselle sijalle. Hänet valittiin kauden päätteeksi myös sarjan tähdistöjoukkueeseen.

4) Pyry Soiri, HJK

27-vuotias Pyry Soiri on tarjonnut uransa aikana monta ikimuistoista hetkeä Huuhkajien (ja Islannin) kannattajille, ja on heittämällä yksi valovoimaisimmista tulokkaista ensi kauden Veikkausliigaan. Sananmukaisesti tulokas Soiri ei toki ole, sillä hän on pelannut urallaan jo 112 veikkausliigaottelua MyPan ja VPS:n joukkueissa.

Pyry Soiri on vakiokasvo Huuhkajista. Kuva: Juha Tamminen.

Kausi 2016 VPS:ssä näki Soirilta kymmenen maalia, ja sen jälkeen alkoiki ulkomaankierros, joka vei hänet Valko-Venäjälle, Itävaltaan ja Tanskaan. Yksi ensi kauden suurista tähdistä?

3) Petteri Pennanen, Ilves

31-vuotiaan Pennasen siirtyminen pitkällä sopimuksella Ilvekseen ilahdutti varmasti Pirkanmaalla, mutta saaattoi itkettää Savossa. Pennanen on pelannut aiemmin myös Turun ja Rovaniemen Palloseuroissa, mutta mestaruus kasvattajaseura KuPS:n kapteenina – ja sarjan parhaana keskikenttäpelaajana – vuonna 2019 ei Kuopiossa unohdu koskaan. Ilveksen tukipilari ja selkäranka, jota joukkue on kaivannut?

2) Jukka Raitala, HJK

Jukka Raitala lähti jo sen verran kauan sitten ulkomaille, että monelle saattaa tulla pienenä yllätyksenäkin, että Veikkausliiga on sarja, jossa ”Jugi” on pelannut urallaan MLS:n jälkeen toiseksi eniten. Raitala nousi jo nuorena HJK:n edustusjoukkueeseen, ja pelasi Veikkausliigassa 66 ottelua vuosina 2007-2009.

Sen jälkeen Raitala on ehtinyt pelata Bundesliigaa, 2. Bundesliigaa, La Ligaa, Eredivisietä, Tanskan Superliigaa ja Norjan liigaa ennen kuin päätyi viisi kautta kestäneelle seikkailulle MLS:ään. Huuhkajien luottopuolustaja palasi kotiin järisyttävän kovilla meriiteillä. Jokohan ensi kaudella syntyisi myös veikkausliigauran avausmaali? Raitala on nimittäin tehnyt vain neljä maalia koko seura- ja maajoukkueurallaan.

1) Joona Toivio, HJK

Jos eivät kokeneet maajoukkueratsut Soiri ja Raitala ole veikkausliigatulokkaita, niin Joona Toiviopa on. Hän siirtyi HJK:n junioreista hollantilaisen AZ Alkmaarin akatemiaan vain 18-vuotiaana eikä ehtinyt ennen lähtöään vielä yhtään virallista peliä HJK:n edustusjoukkueessa pelata.

Lyhyttä Puolan-stinttiään lukuun ottamatta Toivio on pelannut koko tähänastisen pääsarjauransa Ruotsissa ja Norjassa, ja aina todellisena luottopelaajana. Pitkä ja komea maajoukkueura päättyi syksyllä, mutta suomalaisen futisväen iloksi seurajoukkueura silti jatkuu yyhä HJK:ssa. Toivio on erinomainen mainoskasvo uudelle veikkausliigakaudelle ja eittämättä sarjan kovimpia värväyksiä. IF Sibbo-Vargarnaan ehtii pelaamaan Vitosta myöhemminkin.

Joukkueiden uudet pelaajat kootusti:

AC Oulu: Sandro Embaló (Olympias Lympion, CYP, sisältää testijakson), Calum Ward (HIFK), Riku Selander (EIF), Rafael Floro (FK Panevezys, LTU), Noah Pallas (FC Honka Akatemia), Moshtagh Yaghoubi (HIFK)

Oululaisten joukkueenrakennus on vielä melko pahasti rakennusvaihessa, sillä lähtijöitä on paljon, ihan tärkeimmästä päästäkin. Yaghoubi on selvä profiilihankinta, mutta muista värväyksistä etenkin portugalilainen laitapuolustaja Rafael Floro vaikuttaa kiinnostavalta seurattavalta.

FC Haka: Atte Sihvonen (TPS), Logan Rogerson (HJK, pysyvä siirto)

Hakan joukkue vaikuttaa rakentuvan aiempien kausien tapaan melko verkkaisella aikataululla. Etenkin Luiyi de Lucasin ja Jacob Bushuen jättämissä aukoissa on vielä paikattavaa. Niin kelpo pelaaja Atte Sihvonen kuin onkin, ei hän molempien saappaita täytä. Scouteilla riittää hommia.

FC Honka: Aldayr Hernández (HIFK), Mathias Ahlblad (HJK Klubi 04)

Hongasta lähtee monivuotinen ykkösvahti Tim Murray sekä hyökkäyksen tehokkaimmat pelaajat. Vielä ei ole tulijoita kuin yksi, mutta hän on sitäkin kovempi, näyttönsä Veikkausliigassa jo antanut kolumbialainen Aldayr Hernández.

FC Inter: Ruxi (AC Oulu), Tommi Jyry (KuPS), Matias Riikonen (Ilves), Walter Viitala (SJK), Joonas Lepistö (SJK)

Interin pelaajahankintavastaavilla riittää hommia, kun käytännössä lähes koko alakerta menee uusiksi. Puolustuksesta poistui pelaaja toisensa jälkeen, ja Henrik Moisander lopetti. Tärkeimmät värväykset on tehty toistaiseksi SJK:sta. Walter Viitala on hyvän tason veikkausliigamaalivahti ja Joonas Lepistö yrittää vastata fanien maalinälkään kapteeni Timo Furuholmin lopetettua.

FC Lahti: Lassi Järvenpää (FC Inter)

Lahden toistaiseksi tärkein kiinnitys on ollut ”tv:stä tutun” Petri Pasasen liittyminen joukkueen valmennustiimiin. Puolustukseen saapui Turusta Lassi Järvenpää. Joukkue pysynee melko hyvin kasassa.

HIFK: ei ketään

HIFK:n joukkueenrakennus on vasta aivan alkutekijöissään. Moni viime kauden runkomies on jo pakannut kamansa ja konkari Hannu Patronen lopetti. Valmennusryhmä kiinnitettiin vasta joulunalusviikolla, joten seuraavaksi on aika keskittyä pelaajiin.

HJK: Pyry Soiri (Esbjerg), Joona Toivio (BK Häcken), Murilo Henrique de Araunjo Santos (SJK), Arttu Hoskonen (FC Inter)

HJK:n hankinnoista kolme tuli esiteltyä jo TOP 10:ssä. Jos tuli viime kaudella HJK:hon runsaasti määrää, niin nyt on ainakin tullut heti alussa myös terävintä laatua. Myös Arttu Hoskonen on hyvätasoinen puolustaja Veikkausliigaan, mutta joutuuko tyytymään Klubissa rotaatiorooliin? Vahvistuksia on varmasti tulossa lisääkin, koska lähtijöitäkin voi vielä olla. Toivio paikkaa joka tapauksessa olennaisimman, Karlsruheen lähteneen Daniel O’Shaughnessyn.

IFK Mariehamn: Yann Fillion (AC Oulu), Timi Lahti (FC Lahti), Baba Mensah (HJK), Joakim Latonen (TPS), Jiri Nissinen (KuPS)

IFK Mariehamnissa on ollut usein melko runsas vaihtuvuus, ja niin on lultavasti nytkin. Jatkuvuutta tuovat kuitenkin muun muassa Mikko Sumusalon, Vahid Hambon ja Dén tärkeät jatkosopimukset. Monivuotinen luottovahti Oskari Forsman lähti, ja hänen tilalleen värvättiin Yann Fillion Oulusta. Viidenteen veikkausliigaseuraansa siirtyneelle 241 ottelun konkarille Timi Lahdelle, 31, on alakerrassa iso ruutu tarjolla. Jari Pyykölä on joukkueen uusi apulaisvalmentaja.

Ilves: Aapo Mäenpää (IFK Mariehamn), Yusif Moussa (Bnei Yehuda, ISR), Petteri Pennanen (Sacramento FC, USA)

Vahvan loppukauden pelanneen Ilveksen tilanne on melko hyvä, sillä Joona Veteliä lukuun ottamatta lähtijöiden joukossa ei ole tärkeimpiä avainpelaajia. Petteri Pennanen oli Ilvekseltä todellinen siirtoppommi, ja myös monipuolinen Aapo Mäenpää potentiaalisesti erinomainen kiinnitys.

KuPS: Joona Veteli (Ilves), Gabriel Bispo (Esporte Clube Vitória), Usman Sale (AC Oulu, laina päättyi), Sebastian Dahlström (HJK)

KuPS on tehnyt viime vuosina hyvää työtä siirtomarkkinoilla, ja startti on vahva nytkin. Joukkue pysynee melko hyvin kasassa, ja Urho Nissilän todennäköiseen lähtöönkin on toivon mukaan jo huolella varauduttu.

SJK: Martti Haukioja (FC Inter), Jake Dunwoody (HIFK), Matej Hradecky (HIFK), Markus Uusitalo (FC Honka / HIFK), Tuomas Pöyhönen (VPS), Josepablo Monreal (Rangers, CHI),
Vertti Hänninen (RoPS), Tuomas Kaukua (RoPS)

SJK on ollut siirtomarkkinoilla yksi aktiivisimmista seuroista. Jake Dunwoody, Matej Hradecky ja Markus Uusitalo ovat kaikki valmentajalle tuttuja laatupelaajia, ja erittäin pätevä kiinnitys oli myös Martti Haukioja. RoPS:n viime kauden profiilipelaajat Vertti Hänninen ja Tuomas Kaukua hakevat kunnon läpimurtoa Veikkausliigassa.

VPS: Jesper Engström (FC Inter), Juhani Pikkarainen (TPS)

Sarjanousija VPS:ltä odotetaan lisää peliliikkeitä ensi vuoden puolella. Joka tapauksessa jo syksyllä paluumuuttaja Jesper Engström toi kosolti uskottavutta projektiin. Engström pelasi Interissä vahvan viime kauden ja nostaa vaasalaisten taso heti.

Siirtojen lähteenä on käytetty pääasiassa Veikkausliigan kotisivujen siirtolistausta.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80

Joko nyt HSV? ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️